18 Kwietnia 2026, 23:46:33 czas Polski

Autor Wątek: Fronty drewniane. Poszukiwany producent.  (Przeczytany 13841 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Fronty drewniane. Poszukiwany producent.
« Odpowiedź #30 dnia: 15 Lutego 2016, 16:46:22 czas Polski »
Wlasnie te mikrowczepy na dlugosci. Na fronty to sie nadaje a w casto wszytskie tak mialy. A szukanie na farta nie ma sensu. Tak czy inaczej klamka zapadla :)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Przemcio

« Odpowiedź #31 dnia: 15 Lutego 2016, 16:52:43 czas Polski »
Ja w leroyu brałem. I fakt o ile z ładnymi sekami było sporo czystych to te bezęeczne w większości były paskudne :(

Jedziesz samemu. :)
Trzymam kciuki :)

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #32 dnia: 15 Lutego 2016, 16:58:36 czas Polski »
Byłem dzisiaj w Castoramie i specjalnie zwróciłem uwagę na klejonki.
Są ładne bez sęków i łączeń po długości 60 na 180 ale kosztują 70zł
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 15 Lutego 2016, 19:02:47 czas Polski »
Haha ja też dzisiaj w casto oglądałem, wpływ forum jak widać :D
No i również jak Paweł 46 były ładne, bezsęczne.

Badylu, myślałemo innej firmie, nie pamiętam już nazwy, pamiętam tylko, że z Makowa Podhalańskiego byli, ale nie ważne :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #34 dnia: 15 Lutego 2016, 19:05:15 czas Polski »
Bezseczne sa -nie zaprzeczam. Ale te nikrowczepy na frontach to juz lekka wiocha. Gosc mi mowil, ze tylko takie sa

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #35 dnia: 15 Lutego 2016, 19:15:39 czas Polski »
No ja właśnie dzisiaj widziałem bez mikrowczepów, klejone z całych lamelek, nie klejone po długości czy jak tam. No ale to szukanie igły wiadomo. Jak szukałem kilku prostych kantówek 5x10cm to kilka sklepów objeździłem, bo albo krzywe albo sęków pełno itd. W skrócie - rób sam !!! :D

Offline Henry

« Odpowiedź #36 dnia: 15 Lutego 2016, 19:34:47 czas Polski »
XXI w a wszystko trzeba robić samemu... Tylko czasu trochę szkoda...

Marcin M

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 15 Lutego 2016, 20:09:49 czas Polski »
Jak masz kasę to nic nie trzeba robić samemu :) A czas to też pieniądz i koło się zamyka...

Offline Andriu

« Odpowiedź #38 dnia: 16 Lutego 2016, 07:52:41 czas Polski »
jasne czas to pieniądz. jednak jeśli nie masz maszyn, które dadzą ci przyjemną pracę, albo efekt jest niezadowalający to lepiej kupić gotowe. Robiłem kiedyś witrynę w stylu prowansalskim i  malowanie   nie wyszło mi najlepiej (moim zdaniem) , jednak   zleceniodawcy  podobała się bardzo. Dla mnie niesmak pozostał. Teraz  jak mam zrobić kuchnię, to zwykle zajmuje mi to około 50 godzin z montażem, liczę w tym  pomiar, rozpisanie formatek, skręcenie lub poklejenie  szafek,  malowanie blatów, uzbrojenie okuć, to myślę, że fronty do tej kuchni robiłbym dłużej aniżeli całą kuchnię. Rozmawiałem z kolegą, który sam maluje  fronty mdf lakierowane, jednak  stwierdził, że  wychodzi na  robocie jakieś  50 zł za m2, a  robi to około 2 dni roboczych,  począwszy od  rozkroju, frezowania i  lakierowanie. Jak powiedział  w tym czasie  poskłada kolejną  kuchnie. ostatecznie  maluje sam  jakieś nietypowe  kształty lub jak czas go nie  nagli.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #39 dnia: 16 Lutego 2016, 08:00:45 czas Polski »
Tu juz sie dogadalem ze stolarzem w okolicy co na kociec przeposci to przez grubosciowke. Zgadza sie Andriu, ze czas to tez pieniadz ale pieniadze to nie wszystko ;) Powiedz tak szczerze czy nie masz czasem dosc tego paskudnego laminatu na plytach ? Ja tam mam coraz czesciej. I nie mowie tu o robocie bo ja znam i lubie. Mowie o samym materiale. Postanowilem sobie, ze nie bede sobie juz odmawial zadnej pracy w drewnie jak tylko trafi sie okazja i raz na jakis czas poki nie dojde do wprawy poswiece ten czas ;)
Pozdrowionka

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

Offline robson

« Odpowiedź #40 dnia: 16 Lutego 2016, 08:17:24 czas Polski »
Przyznam ,że śledzę ten ciekawy wątek  :)
Po woli przełamujesz się do  samodzielnego wykonania frontów no i bardzo dobrze ,
a z ciekawości zapytam posiadasz komplet frezów i czy masz na tyle czasu aby się trochę pobawić?
Jakiej mocy masz frezarkę ?

Offline RobRob

« Odpowiedź #41 dnia: 16 Lutego 2016, 08:22:49 czas Polski »
Ja jakiś czas temu na allegro zakupiłem komplet frezów freuda za niecałe 300 zł lub 300 nie pamiętam
ale jeszcze nie uzywałem

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #42 dnia: 16 Lutego 2016, 08:32:15 czas Polski »
Robson. Frezow do samych ramiakow jeszcze nie mam ale bede mial ;) To co wydalbym na gotowe fronty przeznacze wlasnie na frezy. Z recznych to mam reczna 1650W ale jest tez stolowa wiec z tym nie ma problemu. Czas jak to czas -nie ma go nigdy ale tyle mysle sie znajdzie :)
Ostatnio robilem sklep na sklejce. Ja wiem, ze to nie to samo ale ten pyl jakby juz przyjemniejszy ;)

Offline robson

« Odpowiedź #43 dnia: 16 Lutego 2016, 08:44:58 czas Polski »
W takim razie ''pytować nie medytować'' jakby powiedział jeden z moich majstrów  ;D
Zawsze możesz liczyć na pomoc ze strony forum, od osób które mają doświadczenie w tym temacie
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2016, 08:50:21 czas Polski wysłana przez robson »

Offline RobRob

« Odpowiedź #44 dnia: 16 Lutego 2016, 08:53:19 czas Polski »
Pomyłkowo złą cenę napisałem nie 300 zł ,tylko 216 zł z wysyłką
FREUD FREZ Z ŁOŻYSKIEM ŁOŻYSKO ZESTAW 3SZT F.VAT
jakby ktoś chciał mogę dać namiary ale nie wiem czy jeszcze są