24 Kwietnia 2026, 02:19:10 czas Polski

Autor Wątek: Szafa wnękowa w przedpokoju  (Przeczytany 11091 razy)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
Odp: Szafa wnękowa w przedpokoju
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lutego 2016, 10:12:46 czas Polski »
Nogi tylne montowałe w odległości 10cm od krawędzi, natomiast przednie na głębokości 6cm tak aby przymocować do nich cokolik na zatrzaski.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lutego 2016, 10:17:31 czas Polski »
A np. S5 napisales odwrotnie niz narysowales. Dalej juz nie analizuje ale z tego co widze to Twor rozkroj nie mogl sie udac.
Nie zrozum mnie zle. Pisze to bo moze komus sie przyda.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 25 Lutego 2016, 10:34:13 czas Polski »
Możliwe, ale oni nawet go nie analizowali, nawet na niego nie spojrzeli. Firma jest bardzo duża i nie chce im się indywidualnie do tematu podchodzić, przerabiają takich zleceń kilkadziesiąt dziennie.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 25 Lutego 2016, 10:37:27 czas Polski »
Na ostatnim zdjeciu z poprzednego posta dodałem widok z termomentru w warsztacie. Mam tam piec ala koza z przeszkolonymi drzwiami. Wydajnosć tej maszyny to 60m2 pow, u mnie przy 18m2 w stolarni jest ciężko, Piec szybko się nagrzewa i w pomieszczeniu robi się 28'C. Ciężko tym sterować.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Lutego 2016, 10:58:24 czas Polski »
Teraz czekam na przesyłkę, Makita sp6000j, którą dotnę formatki na szuflady oraz przy montażu blat dolnej szafki. Czekam też na przesyłkę z sednikiem 35mm pod puszki zawiasów. Jak tylko dostanę sprzęt mogę kontynuować pracę.

Mam pytanie do szanownego grona kolegów a może i Pań, czy macie jakiś pomysł jak przymocować tą środkową płytę do ściany. Najprostsza metoda to kołki rozporowe i przewiercić płytę, a śruby zaślepić. Ale może jest jakaś bardziej wyrafinowana metoda jak to przymocować do ściany żeby mocowanie było niewidoczne. Płytę tą mam tak docietą że nie może ona zachodzić za plecy szafek, bo wtedy można by ukryć za szafkami śruby. Niestety takie rozwiązanie nie wchodzi w grę.
Rysunek w załączniku.

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #20 dnia: 25 Lutego 2016, 11:02:48 czas Polski »
przez plyte na kołki w miejscu gdzie jest wieszak który wszystko ładnie zasłoni :)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #21 dnia: 25 Lutego 2016, 11:19:23 czas Polski »
Faktycznie dobry patent, ale jak na dole? Zresztą to rozwiązanie nie wchodzi w grę, ze względu na to jak napisałem we wcześniejszym poście że tych chaczyków nie bedzie tylko będzie drążek. Zaaktualizowany rysunek załączam w tym poście. Płyty boczne mogę na górze przymocować na śrubę ukrytą pod drążkiem, tylko pytanie czy przy szerokosci tej płyty 36cm taki jeden kołek na środku wystarczy i płyta nie będzie się paczyć jak nie będzie narożnikami zamocowana. Teraz wpadł mi do głowy pomysł z kołkami, żeby połączyć płytę z szafką górną i dolną ale wtedy płyta nie trzymała by się ściany tylko szafek a to chyba nie najlepszy pomysł. Wtedy też był by problem z montażem tego.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2016, 11:24:24 czas Polski wysłana przez visMajor »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #22 dnia: 25 Lutego 2016, 11:54:31 czas Polski »
Masz takie specjelne zawieszki. Wiercisz fi 35 z tylu plyty. W sciane haczyk. Mozesz to nawet regulowac na mimosrodzie. W domu mam katalog hettiha to podesle Ci zdjecie

Znalazlem w necie
http://www.akcesoria.meble.pl/p61246,zawieszka-regulowana-mimosrodowa-braz.html

Ps2 mozesz tez po prostu wkleic jak konstrukcja pozwoli
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2016, 12:00:59 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline robson

« Odpowiedź #23 dnia: 25 Lutego 2016, 13:56:33 czas Polski »
Nóżki masz bardzo cofnięte, czy dno szafki nie powinno być nakładane?

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Lutego 2016, 14:55:38 czas Polski »
Właśnie nie wiedziałem jak zamocować te nóżki, mogę je przekręcić, gdzieś widziałem że można je dać przy samej krawędzi tak aby boki szafki stały na nóżkach. Jakiś wielkich obciążeń nie powinno być w tej szafce ale obawiam się że ktoś może na niej usiąść to może na wszelki wypadek przekręcić nóżki do krawędzi? To że dno szafki powinno być nakładane to teraz już nic nie zrobie nie mam innych formatek żeby to przerobić.

Offline robson

« Odpowiedź #25 dnia: 25 Lutego 2016, 17:26:00 czas Polski »
Przestaw nóżki tak aby załapały trochę boku ,najwyżej podbierzesz trochę w cokole ,
skoro nie chciałeś nakładanego wieńca mogłeś boki szafki dać do podłogi
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2016, 17:29:25 czas Polski wysłana przez robson »

Offline SOJER

« Odpowiedź #26 dnia: 25 Lutego 2016, 18:07:27 czas Polski »
Hej, taki trochę off topic... gdzie zamówiłeś sp6000? Gdzie dają dobrą cenę? Jeśli możesz napisz co i za ile :D

Offline subbas

« Odpowiedź #27 dnia: 25 Lutego 2016, 19:20:25 czas Polski »
Z płytami różnie to bywa. Często zdarza się, że krawędzie płyty są napuchnięte, czasem też zdarza się że "wózkowy" przypierdzieli widłami w płytę i kawał się odłupie :D czasem rozplanujesz sobie rozkrój, położysz płytę na piłę i zonk, trzeba kombinować :)

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Lutego 2016, 11:03:17 czas Polski »
Wczoraj montowałem pierwszy raz zawiasy, wyszło chyba całkiem dobrze. Otwory wierciłem zwykłym sednikiem z wiertarką na statywie. Wcześniej zaznaczyłem tylko dokładnie punkt wiercenia wiertłem 3mm, dzięki temu sednik trafiał dokładnie w punkt ze względu na lekkie luzy na statywie.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Lutego 2016, 11:08:19 czas Polski »
Górna szafka ma wymiary, szerokosć 75cm głębokość 63cm i wysokość 50cm. Jest dość ciężka i obawiam sie że ze względu na swoje gabaryty uchwyty jakie zamontowałem wgłębi nie wystarczą. Ktoś może ma doświadczenia z takimi uchwytami, czy one wytrzymają. Czy moze lepiej dodać jakiś kołek w suficie lub do ściany bocznej w części przedniej szafki. Wiem że takie uchwyty stosuje się np w szafkach kuchennych ale takie szafki są płytkie, a tutaj jest 63cm głębokości, stąd moje obawy. Ktoś ma doświadczenie?