07 Września 2026, 20:33:03 czas Polski

Autor Wątek: Jak zrobić deskę tarasową ryflowaną ?  (Przeczytany 12515 razy)

Offline Tomkat

Jak zrobić deskę tarasową ryflowaną ?
« dnia: 26 Lutego 2016, 21:16:20 czas Polski »
Witam,
Nie długo będę potrzebował większe ilości deski ryflowanej. W Świętokrzyskim taki towar kosztuje 90-95 zł za m2. W związku z tym pojawiły się pytania:
Pierwsze informacyjne, Ile takie deski kosztują w waszych rejonach ? Może macie dobrych dostawców ?

Drugie pytanie, Kto z Was orientuje się co trzeba by mieć, żeby takie deski można było wykonywać samemu ? Jakieś frezy ? Wskazówki ? Ogólnie otwarty temat i chciałbym poznać Waszą opinię na ten temat i doświadczenie.

Trzecie pytanie, Ile u Was w rejonie kosztuje układanie tarasów na powiedzmy gotowe podłoże. Chodzi tylko o swoje legarki, deski i wkręty SPAX.

W kwestii formalnej cały czas mowa o modrzewiu :)

Przedewszystkim nie wiedziałem gdzie umieścić ten temat, dlatego proszę o ewentualne przeniesienie go w odpowiednie miejsce.

Offline DM

Odp: Jak zrobić deskę tarasową ryflowaną ?
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Lutego 2016, 21:20:33 czas Polski »
Żeby zrobić od 0 czy już z wystruganej deski?

Frezarka i frezy... w sumie tyle chyba że większa produkcja to frezarka 4 stronna.

Offline Tomkat

« Odpowiedź #2 dnia: 26 Lutego 2016, 21:23:53 czas Polski »
Źle się wyraziłem, chodzi o gotowe deski. Wszystko byśmy sobie pocięli sami. Pytanie tylko jak to frezować i czym ? Czy frezować wysuszone deski, czy przeciwnie ?

Mówisz frezy. A skąd takie wziąć ? Mamy frezarkę jedno stronną.... Frezarkę, czy strugarkę ?
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2016, 21:27:09 czas Polski wysłana przez Tomkat »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 26 Lutego 2016, 21:33:30 czas Polski »
Nie znam technologii wiec wypowiem sie ja ja bym to nafrezowal. Dobrac odpowiedni frez to chyba nie problem. Otwierasz katalog i szukasz. Na frezarce pod stolikiem montujesz. Ustawiasz przykladnice pod 1 wymiar i jedziesz wszystkie. Przesuwasz przykladnice i znow wszystkie jedziesz. I tak do uzyskania porzadanego efektu. Nie sadze, ze jest to cos skomplikowanego.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline DM

« Odpowiedź #4 dnia: 26 Lutego 2016, 22:24:19 czas Polski »
Źle się wyraziłem

Dalej cię nie kumam...
Kupujecie deski z suszarni

I od tego momentu chcesz wiedzieć co dalej i na czym robić.

Czy już sami sobie robicie i macie gotową ostruganą deseczkę którą trzeba tylko "oryflować" ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Lutego 2016, 22:50:17 czas Polski »
Ale to nie ja powiedzial.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lutego 2016, 23:07:54 czas Polski »
A ja propopnuję aby na frezarkę czterostronną ( ;)nie będę palcem wskazywał kto taką zdobył ;)) założył trzy głowice do strugania na gładko a na czwartą głowicę do ryflowania.
Z jednaj strony wkładasz deskę gładką a z drugiej wychodzi gotowa ryflowana.
Powtarzalność i dokładność idealna.

Powodzenia.

Offline Tomkat

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Lutego 2016, 23:11:42 czas Polski »
Kupujemy drzewo z lasu

Tniemy na traku na deski

Sztorcujemy, heblujemy itd.

Mamy deski wymiarowe i chcemy ją "zryflować"

Offline arturs

« Odpowiedź #8 dnia: 26 Lutego 2016, 23:14:13 czas Polski »
ile Ci potrzeba? i jakiej? akurat tak się składa że w świętokrzyskiem w zeszłym roku robiłem sobie u mojego Ojca.. (chyba nawet tu na forum zdjęcia gdzieś dawałem)..
zamówiłem frez i z modrzewia zrobiliśmy deski na mój taras, frez u Ojca został..
jaką macie frezarkę? frezy 3 sztuki do poziomej robiłem - mógłbym odsprzedać bo leżą i na razie nie używane.. wyrobiliśmy tylko 50m2 desek
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2016, 23:16:03 czas Polski wysłana przez arturs »

Offline arturs

« Odpowiedź #9 dnia: 26 Lutego 2016, 23:21:53 czas Polski »
Wyszło tak jak na fotkach, na tej z modliszką masz jaki wzór.. te wałeczki małe są niedobre bo brud bardzo wchodzi i nie chce wychodzi, no i śliskie są..

Offline Tomkat

« Odpowiedź #10 dnia: 26 Lutego 2016, 23:28:26 czas Polski »
Że są nie dobre to ja wiem. Ja w ogóle bym nie założył dla siebie deski ryflowanej, no ale klient jest klient. Jak możesz to wyślij mi zdjęcia tych frezów i jaką cenę byś chciał. Może byśmy dobili targu. Musiałbym pogadać o tym i pokazać. Frezarka w tym stylu:

Offline arturs

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Lutego 2016, 23:28:28 czas Polski »
znalazłem zdjęcie frezów w głowicy.. i desek.. ,modrzew rok sezonowany.. i tak dużo odpadu - jakieś 40% więcej desek trzeba mieć.. aa.. i do montażu wkręty spax tak z podwójnym gwintem.. trzymają jak pieron :)

Offline arturs

« Odpowiedź #12 dnia: 26 Lutego 2016, 23:31:32 czas Polski »
Że są nie dobre to ja wiem. Ja w ogóle bym nie założył dla siebie deski ryflowanej, no ale klient jest klient. Jak możesz to wyślij mi zdjęcia tych frezów i jaką cenę byś chciał. Może byśmy dobili targu. Musiałbym pogadać o tym i pokazać. Frezarka w tym stylu:

tym frezem na dwa razy jechaliśmy bo wąski.. takie ryfle jak na zdjęciu pasują i są całkiem spoko.. policz dobre wkręty jak masz to robić - ja za same wkręty dałem około 1000zł (spax, nierdzewka) inaczej modrzew może powyrywać bo mocno cholernie kręci..

Offline DM

« Odpowiedź #13 dnia: 26 Lutego 2016, 23:32:18 czas Polski »
W USA mają takie fajne maszynki do takich robót, grubościówka dwówalcowa z frezami a na końcu dwie frezarki GW robiące po bokach deski wczepy.
Tylko za cholerę teraz nie mogę tego znaleźć.

Offline Tomkat

« Odpowiedź #14 dnia: 26 Lutego 2016, 23:37:22 czas Polski »
@Artus
Tarasów już się trochę zrobiło, więc nic nie jest nam obce. SPAXY muszą być, chociaż mnie bardziej podobają się te klocki niewidocznego montażu. Tak ja mówię. Napisz na priv cenę. Zastanowimy się. A ten modrzew to z suszarni ?

« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2016, 23:39:09 czas Polski wysłana przez Tomkat »