09 Lipca 2026, 14:27:20 czas Polski

Autor Wątek: Drzwi do szafy przesuwnej  (Przeczytany 7945 razy)

Offline rybus17

Drzwi do szafy przesuwnej
« dnia: 17 Marca 2016, 11:39:38 czas Polski »
Hej,

Stworzyłem dwie szafy z drzwiami przesuwnymi 1720mm x 2460mm oraz 1200mm x 2470mm, wszystko zostało zmontowane do systemów przesuwnych SARA ze strony http://dobreokucia.pl/pl/p/SARA-zlaczki-do-2-skrzydel-drzwi/343 więc tory jezdne zostały już odpowiednio przymocowane i czekają na drzwi.

Tutaj niestety pojawił się problem bo fronty z płyty meblowej nie wyglądają zbyt ciekawie a drzwi z frontów meblowych są po prostu drogie i ciężkie (około 1900pln za dwie pary drzwi).

Tańszym rozwiązaniem jakie znalazłem jest szkło lacobel, znalazłem producenta w okolicy który jest mi w stanie wykonać takie fronty za około 1000pln więc przynajmniej dla mnie wyglądałyby lepiej niż z frontów meblowych i byłyby sporo tańsze. Niestety żeby nie było tak różowo nie jestem w stanie do szkła lacobek przymocować wózków do przesuwania drzwi bo wózki do czegoś trzeba przykręcić, wolałbym nie przyklejać wózków bezpośrednio do szkła bo obawiam się wytrzymałość takiego mocowania... Moim pierwszym pomysłem jest przyklejenie klejem do luster szkła do płyty meblowej o grubości 10mm/12mm i wymiarach takie jak szkło, drugim jest przyklejenie tylko ramki o szerokości 10cm również z płyty meblowej 10mm/12mm.

Teraz pytanie do Was jako do bardziej doświadczonych osób, która opcja byłaby lepsza i wróżyła sukces całemu przedsięwzięciu?

Według mnie pierwsza jest spoko tylko zbliżymy się maksymalnego ciężaru skrzydła drzwi, za to powinny być sztywne i wytrzymałe, druga rozwiązuje problem ciężaru ale nie wiem jak z wytrzymałością by było...

Jeśli macie jakieś inne pomysły na drzwi do szafy przesuwnej to jestem otwarty na wszystkie propozycje:)

Pozdrawiam

Offline SpecPiotr

Odp: Drzwi do szafy przesuwnej
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Marca 2016, 11:44:08 czas Polski »
A czemu nie mozesz wstawic lacobelu w ramiak i upierasz sie przy plycue 10 ? To nie jest dobre rozwiazanie bo wozek bedzie trzymal sie na krotkich bardzi wkretach. Ja bym nie ryzykowal

Ps. Spojrzalem wlasnie na link. System przystosowany do 18 wiec jak zastosujesz jakokolwiek kombinacje to bedzies mial megadziure miedzy skrzydlami. Na pewno maja jakis profil do szkla. Jak nie to anima domus zostaje lub zobal.
« Ostatnia zmiana: 17 Marca 2016, 11:46:29 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline rybus17

« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marca 2016, 11:54:47 czas Polski »
Właśnie robię wszystko by uniknąć jakiejkolkwiek widocznej ramki więc to będzie ostateczność, wydaje mi się, że płycie 12mm i szkle 4mm ta dziura nie będzie straszna:) I wkręty oryginalne by całe weszły więc spokojnie by utrzymały drzwi.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marca 2016, 11:59:42 czas Polski »
Nie znam tego systemu a prze komorke nie bede wertowal ale wydaje mi sie, ze wkrety sa na pewno dluzsze. Mowisz nie chcesz ramek ale i tak bedziesz z boku widzial te plyty. Czegos nie rozumiem.
Zapoznaj sie najpierw jak producent tego systemu rozwiazal montaz szkla. A same profile sa z przodu niewidoczne jak np z Anima Domus A11. A je tez mozesz na kolor szkla pomalowac

Offline rybus17

« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marca 2016, 12:15:02 czas Polski »
Jak widać zupełnie brak mi doświadczenia w tej dziedzinie bo nie wiedziałem o takich profilach a wydają się bardzo ciekawe:) zaraz się z nich będę doktoryzował, dzięki za szybką odpowiedź:)

Offline rybus17

« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marca 2016, 12:25:42 czas Polski »
Dobrze rozumiem, że szkło do ramki A11 jest po prostu przyklejane klejem do luster czy jest jakiś inny (lepszy) sposób?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #6 dnia: 17 Marca 2016, 12:59:02 czas Polski »
Mam nadzieje dobrze Ci podalem symbol bo jade z pamieci. Ale jesli to sa te delikatne prawie niewidiczne to sa klejone. Wierz mi, ze predzej szafa sie rozsypie niz ten klej od szklarza posci.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 17 Marca 2016, 16:18:24 czas Polski »
Zerknalem bardziej w Twoj link. Producent nie bierze pod uwage szkla tylko po prostu system jezdny sprzedaje. Z Anima Domus tez moze byc slabo bo maja chyba 19 albo 20 mm grubosci a nie wiem jaka tolerancje ma ten system. Zreszta finansowo nie wyjdzie jakos mocno taniej niz np lakier.
A w plycie meblowej co Ci nie pasuje ? Jest tyle kolekcji, ze glowa boli i niektore sa naprawde ladne. A fronty z plyty normalnie ludzie robia tak jak i z innych materialow.

Jaki efekt chcesz uzyskac ?

Offline rybus17

« Odpowiedź #8 dnia: 17 Marca 2016, 16:40:58 czas Polski »
Anima Domus ma niby 17,8mm  więc w miarę by pasowało ale niestety tak jak mówisz wychodzi  około 200pln taniej niż lakier, ciekawe co byłoby ładniejsze i trwalsze...

Nie chcemy płyty meblowej ponieważ musimy zdecydować się na białą, tylko taka będzie pasowała do naszego małego mieszkania gdzie większość mebli jest biała. Niestety białe płyty nie wyglądają jakoś szałowo i do tego dochodzą jeszcze brzegi które też akurat w bieli nam się nie podobają:( Brzegi można wykończyć listwą aluminiową ale też na tyle drzwi trochę szarpną po kieszeni:(

Więc stanie na albo na połączeniu lacobel z lustrem na jednych drzwiach i ramkami A11 albo na białych matowych frontach, jedna i druga opcja  wychodzi drogo...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Marca 2016, 16:45:42 czas Polski »
No dobra.
Chyba ci będę mógł pomóc, ale jadno pytanie.
Czy zamontowaleś juz drzwi, a jeśli tak to jaki jest dystans pomiedzy drzwiami?

Offline rybus17

« Odpowiedź #10 dnia: 17 Marca 2016, 16:49:02 czas Polski »
Odległości są dokładnie takie jak w instrukcji montażu więc górny tor jest oddalony od krawędzi o 75mm a dolny o 62mm. W jaki sposób mógłbyś pomóc?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Marca 2016, 16:55:05 czas Polski »
chodzi mi o dystans pomiędzy drzwiami

Offline rybus17

« Odpowiedź #12 dnia: 17 Marca 2016, 17:01:05 czas Polski »
Szczerze mówiąc to nie wiem, pierwszy raz montuję ten system i formalnie jest przystosowany do płyty 18mm, niestety nigdzie nie jest napisane jaki dystans zostaje pomiędzy drzwiami ale pewnie coś koło 5mm...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #13 dnia: 17 Marca 2016, 17:02:14 czas Polski »
czyli drzwi jeszcze nie zamontowałeś?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #14 dnia: 17 Marca 2016, 17:06:20 czas Polski »
Sprawdz na szynie dystans.