12 Maja 2026, 22:12:51 czas Polski

Autor Wątek: Soft-start XS-16/D3 z Allegro  (Przeczytany 30671 razy)

krzysiek_z

• Gość
Odp: Soft-start XS-16/D3 z Allegro
« Odpowiedź #90 dnia: 30 Czerwca 2017, 20:24:03 czas Polski »
Żeby włącznik działał wystarczy przerwać obwód na fazie a pewnie chińska optymalizacja kosztów stwierdziła, że nie będą podłączać N do wyłącznika. 

Offline krzyś48

« Odpowiedź #91 dnia: 30 Czerwca 2017, 21:35:25 czas Polski »
Zwróćcie uwagę że to jest przełącznik jak u kolegi Daka.
1-2 załącza piłę,jednocześnie rozłącza 3-4-to są styki hamulca

Gdy podłaczyłem ją na zblokowanym włączniku softstartem wykonanym do testowania
wolny rozruch zadziałał.
Skoro u ciebie zadziałał to i powinien zadziałać u Daki :-\ 
Pomysłów brak,a najlepszy by był dostęp do pacjenta ???

Ps.
Przyjrzałem się dokładniej 3-4 nie jest podłączony(wolne styki) ???
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2017, 21:39:27 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 30 Czerwca 2017, 22:31:54 czas Polski »
U kolegi Daka jest zupełnie inny typ przełącznika .
W mojej pile jest taki jak w linku https://specnarzedzia.pl/wlaczniki/3716-metabo-wlacznik-4003665504407.html.
Tylko mnie zastanawia dlaczego zostawili wolne styki 3-4 ?
W innych elektronarzędziach wszystkie te styki są wykorzystane.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #93 dnia: 30 Czerwca 2017, 23:03:15 czas Polski »
Tylko mnie zastanawia dlaczego zostawili wolne styki 3-4 ?
Na pewno brak hamulca ???
« Ostatnia zmiana: 30 Czerwca 2017, 23:11:21 czas Polski wysłana przez krzyś48 »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 01 Lipca 2017, 08:23:23 czas Polski »
W piłach masz wyłączniki elektromagnetyczne,  one wymagają podłaczenia N i L. Wtedy działają tak, że wciskasz start, zamykany jest obwód i prąd płynie do momentu wciśnięcia stop lub braku prądu (takie zabezpieczenie).

W ukośnicy masz tylko stycznik, znaczy wciskasz  to się kręci, puszczasz  - przestaje.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #95 dnia: 01 Lipca 2017, 09:31:04 czas Polski »
W ukośnicy masz tylko stycznik, znaczy wciskasz  to się kręci, puszczasz  - przestaje.
Coś tu nie tak,hy... :P

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: 01 Lipca 2017, 19:58:41 czas Polski »
Musi być hamulec.Sprawdziłem obydwie.Dedra rozkręca się powoli ma też szybsze obroty,natomiast Erbauer z szarpnięciem ale ma mniejsze obroty.Jedna i druga zatrzymuja się jednakowo.
Rozkręciłem Dedrę by porobić dokładne fotki połączenia soft startu.

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 01 Lipca 2017, 20:53:20 czas Polski »
  włącznik

podłączenie do włącznika od strony napięcia (neutralny na 4 ,brązowy na 3)

podłączenie do włącznika od strony soft startu (brązowy na 1,niebieski na 2)  (żółta kostka to kondensator przeciwzakłoceniowy )

całość podłączenia

Akurat nie miałem przewodu o kolorach jakie powinny być w soft starcie więc na czarny dałem żółto-zielony a na czerwony brązowy.

Właśnie na podstawie tego podłączenia robiłem identycznie w drugiej pile podłączenie soft startu ale coś poszło nie tak .Na szczęście piła działa.
« Ostatnia zmiana: 01 Lipca 2017, 20:57:29 czas Polski wysłana przez bushmaster »

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: 06 Sierpnia 2017, 09:06:40 czas Polski »
Mnie natomiast ciekawi temat przewodów użytych w module XS-16/D3. W każdej sztuce Chińczyki stosują ten sam rodzaj. Obstawiam alulminium, ponieważ odrapałem żyletką pojedynczą żyłkę i nie wygląda to na cynowaną miedź. Prędzej się urywa niż pokazuje inna barwa. Niech mnie ktoś poprawi, jeżeli się mylę.

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 03 Września 2017, 10:59:44 czas Polski »
Montaż soft startu w ukośnicy Titan

Offline amokk

« Odpowiedź #100 dnia: 28 Grudnia 2017, 00:25:02 czas Polski »
Witam
Moja ukośnica to Metabo KGS 254M  0102540400 10 wiec starszy model. Softstart podpiołem tak: najpierw przedłożyłem przewody (nie miałem czarnego wiec jest żółty, ale z założoną koszulką), czarny kabel połączyłem z podwójnym czarnym ze styku nr 2 z przełącznika, czerwony kabel do styku nr 2 a niebieski kabel do niebieskiego w kostce. Soft start nie mieści się w rączce ale zaraz za nią są dwie śrubki które trzymają kabel (bodajże do lasera) a ich rozstaw pasuje do rozstawu w softstarcie, wystarczy je wymienić na dłuższe i podłożyć centymetrowej grubości dystans (u mnie kawałek drewienka). Elektrykiem czy elektronikiem nie jestem więc takie rzeczy proponowałbym skonsultować bo można gwarancje stracić, nie mówiąc o tym co prądzik może z nami zrobić. Zapodaje jeszcze zdjęcia jak to u mnie wygląda. Pozdro

Ja mam nowszy model i u mnie podłączenie prawie identyczne...
Prawie, bo przewód niebieski podpięty jest pod brązowy przewód przy kostce.
Jednak w tym modelu jest na odwrót podłączone L i N i myślałem, że to błąd.
Okazuje się, że jest dobrze, bo jest oznaczenie L i N na tej płytce elektronicznej zasilającej podświetlenie i laser.
Soft start działa, miejsce na niego jest w rękojeści po spiłowaniu uszek w soft starcie.

Jak to jest z tym hamulcem?
Po 3 sekundach tarcza staje, podobnie jak bez soft startu.
Podczas cięcia gdy braknie prądu tarcza staje, a przy ponownym włączeniu prądu nie ruszy ponownie, gdy nie puścimy i wciśniemy ponownie włącznika?

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 02 Stycznia 2018, 13:34:46 czas Polski »
Witam
Moja ukośnica to Metabo KGS 254M  0102540400 10 wiec starszy model. Softstart podpiołem tak: najpierw przedłożyłem przewody (nie miałem czarnego wiec jest żółty, ale z założoną koszulką), czarny kabel połączyłem z podwójnym czarnym ze styku nr 2 z przełącznika, czerwony kabel do styku nr 2 a niebieski kabel do niebieskiego w kostce. Soft start nie mieści się w rączce ale zaraz za nią są dwie śrubki które trzymają kabel (bodajże do lasera) a ich rozstaw pasuje do rozstawu w softstarcie, wystarczy je wymienić na dłuższe i podłożyć centymetrowej grubości dystans (u mnie kawałek drewienka). Elektrykiem czy elektronikiem nie jestem więc takie rzeczy proponowałbym skonsultować bo można gwarancje stracić, nie mówiąc o tym co prądzik może z nami zrobić. Zapodaje jeszcze zdjęcia jak to u mnie wygląda. Pozdro

Ja mam nowszy model i u mnie podłączenie prawie identyczne...
Prawie, bo przewód niebieski podpięty jest pod brązowy przewód przy kostce.
Jednak w tym modelu jest na odwrót podłączone L i N i myślałem, że to błąd.
Okazuje się, że jest dobrze, bo jest oznaczenie L i N na tej płytce elektronicznej zasilającej podświetlenie i laser.
Soft start działa, miejsce na niego jest w rękojeści po spiłowaniu uszek w soft starcie.

Jak to jest z tym hamulcem?
Po 3 sekundach tarcza staje, podobnie jak bez soft startu.
Podczas cięcia gdy braknie prądu tarcza staje, a przy ponownym włączeniu prądu nie ruszy ponownie, gdy nie puścimy i wciśniemy ponownie włącznika?
Czy  możecie napisać mi gdzie i jak mam podłączyć czerwony, czarny, niebieski przewód ?
jak by były poklei fotki np. czerwony niebieski czarny tak jak dla laika ?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: 02 Stycznia 2018, 13:40:39 czas Polski »
Ta sama pilarka co na zdjęciu czy do czego chcesz to podłączyć?

Amroz

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 02 Stycznia 2018, 14:37:37 czas Polski »
Ta sama pilarka co na zdjęciu czy do czego chcesz to podłączyć?
Wszytko to samo. Tylko tam kable jakoś pochowane. Sąsiad elektryk przyszedł i nie za bardzo wiedział co i jak bo gdzie odchodzi czarny kabel i czerwony :)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 02 Stycznia 2018, 14:44:40 czas Polski »
Obraz wart tysiąca słów dlatego jak masz (a masz) konto na FB i należysz do grupy "Stolarz Polski" to powinieneś zobaczyć ten filmik :)