25 Kwietnia 2026, 01:06:52 czas Polski

Autor Wątek: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.  (Przeczytany 464949 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Pogaduszki 24h o wszystkim i o niczym.
« Odpowiedź #450 dnia: 12 Listopada 2014, 11:26:22 czas Polski »
Kolego to jest normalny kolor akacji w padający w zieleń ,pod lakierem jeszcze bardziej  widoczny

Offline Marcins

« Odpowiedź #451 dnia: 12 Listopada 2014, 11:40:05 czas Polski »
I oto mi chodzi dzięki wielkie

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #452 dnia: 12 Listopada 2014, 16:27:16 czas Polski »
Koledzy man takie pytanie odnośnie tarczy do mojej piły stołowej.
Chodzi mianowicie o to, że moja Dedra jest na 230V i jej moc nie jest powalająca i teraz pytanie, czy kupować tarczę z większą ilością zębów, czy mniejszą żeby się jej łatwiej cięło. Jakość cięcia nie jest aż taj istotna, bo mam do poobrzynania trochę tarcicy sosnowej.
Do tej pory używałem tarcze z ogranicznikiem posuwu 315/30 zęby 24 i jest w miarę, ale może można zastosować jakąś lepszą tzn miej obciążającą tarczę ?
Takie stosuje teraz.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #453 dnia: 12 Listopada 2014, 20:52:51 czas Polski »
Witam! Mam pytanko! Rozciolem kawałek akacji a ona w środku zielona!  To normalne?  Leżała 2albo3 lata na dworze
Tak na marginesie, prawidłowe nazwy to: Robinia akacjowa, grochodrzew biały, robinia biała, grochodrzew akacjowaty. Czyli w skrócie robinia lub grochodrzew. Akacje, to raczej w Afryce,Australii... Ogólnie w strefie tropikalnej. ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Listopada 2014, 20:55:48 czas Polski wysłana przez Klo »

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery
« Odpowiedź #454 dnia: 13 Listopada 2014, 07:53:49 czas Polski »
Paweł46  wydaje mi się , że ważna jest jakość piły no i do cięcia wzdłuż cz w poprzek ( ale sam o tym wiesz :) ),  ja po zakupie pił Globusa odczuwam frajdę  ;) przy cięciu
i nie widzę problemu , że pilarka jest na 230V

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #455 dnia: 13 Listopada 2014, 11:13:30 czas Polski »
No jak obrzynanie tarcicy to cięcie wzdłuż.
Masz jakiś link gdzie można kupić taką tarczę, bo na Allegro nie widzę ?
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline Waldi

• Hero Member
  • Ocena +28/-31
  • Praca człowieka uszlachetnia
  • View Gallery

Klo

• Gość
« Odpowiedź #457 dnia: 13 Listopada 2014, 15:52:41 czas Polski »
Dzisiaj, błądząc po firmie, wpadłem na pomysł taniego i (moim zdaniem) dobrego materiału na zrobienie mini cyklonu.
Konkretnie nieszczęsnego stożka. Idealnym do tego celu jest pachołek drogowy. Sprawdziłem ceny w marketach i koszt takiego pachołka jest w granicach 20-30zł. W zależności od użytego materiału i wysokości.
Sam nie potrzebuję, gdyż wszelkie prace wykonuję ręcznie, ale może ktoś wykorzysta pomysł.

PS
Można też pohandlować z jakimś drogowcem. Np. za piwo. ;)

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #458 dnia: 13 Listopada 2014, 15:54:29 czas Polski »
Są już takie rozwiązania w internecie, ale przyznam, że wyglądają okropnie.

Klo

• Gość
« Odpowiedź #459 dnia: 13 Listopada 2014, 15:57:35 czas Polski »
Czyli ameryki nie odkryłem :( ;)

Offline SSN774

« Odpowiedź #460 dnia: 14 Listopada 2014, 16:23:59 czas Polski »
Witam,

przy okazji planowania biurka komputerowego rozglądam się za możliwością wykonania paru gadżetów w nim, pierwszym ma być skrytka Coś na wzór (na złącza usb łądowarkę do telefonu oraz ewentualne dwa jacki do słuchawek/mikrofonu). Ma się otwierać po naciśnięciu "pokrywy" w biurku i zamykać na magnesowe cudo stosowane często w frontach bez uchwytów, . Jakieś pomysły na wykonanie mocowania? Przepraszam za wielkość fotek ale jakoś nie ma nic lepiej przedstawiającego właściwe produkty :)
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2014, 16:27:22 czas Polski wysłana przez SSN774 »
Pozdrawiam Wojtek

Offline konradk1k

« Odpowiedź #461 dnia: 14 Listopada 2014, 18:00:19 czas Polski »
Jest na rynku dość duży wybór takich powerport-ów do biurek, w których nie musisz niczego już dodawać. Mają w sobie wbudowane sprężyny, po naciśnięciu frontu uwiera się automatycznie do góry, przy składaniu mechanizm się zabezpiecza i jest gotowy do ponownego użycia.

Tańszych, ale chińskich jest pełno na allegro:
http://allegro.pl/power-port-biurkowy-2xac-vga-2xusb-2xrj45-neeew-i4715117545.html
http://allegro.pl/power-port-biurkowy-3-gniazda-ac-2-gniazda-usb-i4715115623.html

z tym że różnie z jakością. Ja kiedyś montowałem podobne, ale zaczęły spływać reklamacje i stwierdziłem że się to nie kalkuluje.
Szukałem jakiejś porządnej firmy i znalazłem ofertę Bachmann, handluje z nimi już od 1,5 roku i nie ma z niczym problemu. Jakość dużo lepsza od chińczyków, rozbudowana oferta, możliwość konfiguracji portów pod zamówienie. Moi klienci i ja z tych produktów jesteśmy bardzo zadowoleni, wiec moge z czystym sumieniem polecić.

Tu masz link:
http://www.bachmann.com/

Offline SSN774

« Odpowiedź #462 dnia: 14 Listopada 2014, 18:10:02 czas Polski »
konradk1kdzięki za info jednak mimo iż faktycznie są stylowe, nie pasują jednak wyglądem do mojej wizji drewnianego biurka. Okucia metalowe to jedyne co chce posiadać w biurku taki power port raz że drogi to wole wykonać sam :) Stąd pytanie jak rozwiązać podnoszenie klapki.
Ktoś coś? :)
Pozdrawiam Wojtek

Offline Karol Kolanowski - KK Make

• Sr. Member
  • Ocena +11/-4
  • Keep on keeping on!
  • View Gallery
    • Moja strona na YouTube
« Odpowiedź #463 dnia: 14 Listopada 2014, 18:57:04 czas Polski »
Witajcie, mam dla was prośbę.
Biorę udział w konkursie w UK, osoba, której projekt zdobędzie najwięcej głosów wygra. Głosowanie kończy się za 2 tygodnie. każdy może zagłosować 1 raz na dzień.
Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.
http://www.cutaboveawards.com/your-rage/karols-crafty-upcycling/

Zapraszam również do zasubskrybowania mojego kanału na YouTube https://www.youtube.com/user/polishedwoodworking/videos na razie bieda ale będzie więcej.
Na razie będę nagrywał po angielsku (jak to można nazwać angielskim) ale będę się starał dodawać napisy po polsku. Jak będzie duże zapotrzebowanie z Polski to zacznę nagrywać dwujęzycznie.
Jak macie jakieś sugestie co byście chcieli zobaczyć to piszcie.
W najbliższym czasie na pewno pojawią się jakieś filmy z toczenia.

Jeszcze jedno, ja jestem amatorem i uczę się w trakcie pracy, więc pewnie będzie dużo pomyłek i wiele rzeczy zrobilibyście lepiej, wtedy proszę o komentarze bo dzięki temu też się uczę :)
Pozdrowienia

Dla zainteresowanych zapraszam tez na mój profil Google+ (strona facebookowa już wkrótce)
Lepiej coś zrobić a potem żałować, niż żałować, że się czegoś nie zrobiło!

Offline konradk1k

« Odpowiedź #464 dnia: 14 Listopada 2014, 19:18:29 czas Polski »
SSN774 jeśli nie chcesz użyć gotowego produktu (było by to najłatwiejsze, poprostu przykręcił byś drewno do oryginalnej klapki i nie było by widać metalu) to jedynym co przychodzi mi do głowy poza tip-on który sam zaproponowałeś to albo element który unosi orginalny powerport - jest to sprężyna zwinięta w odpowiednią stronę która po zwolnieniu rozpręża się pchając klapkę (tylko nie wiem czy to się da kupić samo) lub pokombinować z podnośnikiem gazowym, jakbyś go zamontował u dołu w pozycji ściśniętej tak żeby nie był widoczny, to po zwolnieniu otwarcia powinno wypchnąć całość do gory.