04 Czerwca 2026, 10:56:26 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat - przymiarki do budowy  (Przeczytany 25806 razy)

mefjuu

• Gość
Odp: Warsztat - przymiarki do budowy
« Odpowiedź #75 dnia: 12 Kwietnia 2017, 12:29:06 czas Polski »
Dodam, że u siebie będę miał tak, że ściana dłuższa - 6m to 3 belki 14x14 zakotwione na słupach betonowych, a pomiędzy nimi stelaż z 9x4. Wystarczy tu taka 12 mm OSB na zewnątrz? Do środka dac taką samą grubość?

Offline carpenter

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Najprościej - najtrudniej.
  • View Gallery
« Odpowiedź #76 dnia: 12 Kwietnia 2017, 12:34:14 czas Polski »
Przy rozstawie słupków 40 cm 12 mm a przy 60 cm 15 mm.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #77 dnia: 09 Maja 2017, 13:12:37 czas Polski »
Szkielet już prawie przygotowany do złożenia. Wcześniej płyta zbrojona dojrzewała sobie z miesiąc czasu. Jak są chętni wrzucę fotki z budowy w osobnym wątku.

Teraz kwestia materiału na pokrycie dachu. Będzie OSB 15 mm, na to folia wstępnego krycia lub membrana, a na górę blachodachówka.
Proszę o pomoc w kwestii wyboru folii, zasugerowano mi bym wziął membranę. Tylko jaką? Rozrzut na rynku jest  taki, że ciężko się przez to przebić...

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Maja 2017, 10:31:05 czas Polski »
Co do ocieplenia ścian, pytanie do znawców:

- fasada: jaką wybrać wełnę? (planuję grubość 5 cm, będzie kręcona do OSB z wiatroizolacją, a na nią przyjdzie klej + siatka + klej + grunt + tynk mineralny)
- wnętrze: jeśli szkielet ma 14 cm, a nie chcę tam upychać wełny 15 cm, tylko 10 cm to po której stronie zrobić przegrodą powietrzną? od strony zewnętrznej czy wewnętrznej płyty OSB?
« Ostatnia zmiana: 15 Maja 2017, 10:34:44 czas Polski wysłana przez mefjuu »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Maja 2017, 15:17:08 czas Polski »
A status na dzień dzisiejszy jest taki, że to już nie przymiarki do budowy a skończony stan surowy :). Teraz czas na moje działania, tj. ocieplanie pionowe fundamentu, ocieplanie zewnątrz i środka.

(jeśli ktoś zainteresowany dysponuję pełną rozpiską prac i kosztów co do złotówki)

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Maja 2017, 15:28:19 czas Polski »
Pieknie! Jesli to nie problem to chetnie bym zerknal na rozpiske. W przyszlym miesiacu startuje z moim..

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Maja 2017, 15:42:44 czas Polski »
Ok, posegreguję notatki by to zestawienie miało sens i udostępnię Ci.

Offline maniek7

« Odpowiedź #82 dnia: 17 Maja 2017, 20:47:38 czas Polski »
No i ładnie mefjuu
Może chcę przekombinować(poprawcie) ale czy nie warto dać jeszcze górą poziomej belki w stelażu i oznaczyć żebyś mógł powiesić naprawdę ciężkie szafki? Jeszcze takiego nie budowałem więc to tylko teoretyczne wywody ;)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Maja 2017, 22:48:24 czas Polski »
Stelaż ma teraz 9 cm, przy czym słupy konstrukcyjne mają 14 cm. Przyjdzie więc nań jeszcze jedno zagęszczenie, zapewne z łat 5 cm i poszycie OSB 12 lub 15 mm tym razem kręcone od góry, więc będzie wisiało na 16 cm (wys) płatwi. To powinno wystarczy na wieszanie ciężkich wisiorków :)

Offline maniek7

« Odpowiedź #84 dnia: 18 Maja 2017, 08:27:43 czas Polski »
Wtedy będzie pewniejsze.
Mefjuu jakbyś mógł to podeślij zestawienie kosztów- obserwuję wątek i ciekaw jestem ile taka przyjemnośc kosztuje😕

Offline Mcgyver

« Odpowiedź #85 dnia: 18 Maja 2017, 08:45:28 czas Polski »
Zastanów sie czy nie warto by było dać w ktorymś miejscu dwóch belek obok siebie i przykręcic między nimi blache z otworem do zawieszenia w przyszłosci np zblocza. Ja zrobiłem cos takiego jak na zdjeciu poniżej. na pierwszym planie wdac wciagarkę dalej właśnie tą blachę do zawieszenia zblocza. Nie wiem co bedziesz robił w tym garażu ale w moim przypadku juz mi sie to przydało

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 23 Maja 2017, 10:32:57 czas Polski »
@maniek7 & @sgt_raffie: wysłałem Wam rozpiskę na PW.

Offline Andriu

« Odpowiedź #87 dnia: 23 Maja 2017, 11:18:34 czas Polski »
Mefiu widzę na zdjęciu piękny czerwony obiekt,  zupełnie jak  mój. jestem  zboczony na punkcie tej marki

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 23 Maja 2017, 11:22:31 czas Polski »
Mefiu widzę na zdjęciu piękny czerwony obiekt,  zupełnie jak  mój. jestem  zboczony na punkcie tej marki

Nie narzekałem, bo dzielnie woził wszelkiej maści materiały jak i dzieci z tyłu (miejsca dość by montować foteliki zaraz obok siebie!) dopóki ostatnio nie dkryłem że progi w przednich fragmentach są zżerane od środka :(

Offline Andriu

« Odpowiedź #89 dnia: 23 Maja 2017, 11:40:19 czas Polski »
ja swoim  woziłem palety z pociętymi  płytami z hurtowni,  , o do rdzy  to musiałeś  gdzieś przyj... albo poprzedni właściciel. Xsara Picasso ma  ocynkowane  blachy więc  jeśli nic  nie stukałeś  to powinno się trzymać