10 Maja 2026, 14:32:06 czas Polski

Autor Wątek: Lamelownica - czy warto i jaka?  (Przeczytany 100411 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: Lamelownica - czy warto i jaka?
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Czerwca 2016, 16:04:05 czas Polski »
Jestes Gerdo jednym z nielicznych cobtak uwazaja. Moja pierwsza lamelownica tez byla marketowka (mam ja dobdzis w razie wu). Po pierwszym uzyciu powiedzialem sobie, ze nigdy wiecej kolkow (chyba, ze bedzie to konieczne). Przygotowanie do klejenia lamelownica trwa chwile. Inna kultura pracy.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Czerwca 2016, 17:16:14 czas Polski »
chyba ze ma sie kołkarke mafella.mimo tego ze ja mam to i tak planuje kupic jakies lamello bo wedle mnie lamelo do plyty sie lepiej nadaje.ylko problem jaki model wybrac ,jaka jest kolejnosc wiem ze najnowsza to zeta2 ,a c3badz x dobre modele to sa?

Offline Gerdo

« Odpowiedź #47 dnia: 11 Czerwca 2016, 17:42:39 czas Polski »
Można iść na kompromis i uznać,  że warto mieć lamelownicę i inne urządzenia do połączen. W sumie macie rację, bo postawiłem zbyt radykalną tezę, jednak nierozwaznie posłużyłem się skrótem myślowym. Chodziło o te tańsze lamelownice, że zamiast kupować tanie, to lepiej wiertarką kołkować - jednak ta teza ma poważne błędy,  które teraz dostrzegam. Pewnie jak zawsze decyzja należy od wlasciciela portfela.

Lemelownicą można też rowkować, wiec oddaje wam rację Panowie. Moja czasem mnie wkurza, bo nie wygodnie się pracuje, a wskaźnik na środku nie jest linią, tylko grubą kreską w odlewie na 2mm szeroką, albo i więcej. Nie wykluczam, ze jakbym miał jakąś lepszą, to miałbym inne zdanie.

Offline Henry

« Odpowiedź #48 dnia: 11 Czerwca 2016, 20:18:23 czas Polski »
Lamelownica ma zaletę bo nie wymaga precyzji - jest więcej luzu na bok więc 2mm kreska to nie problem. W kołkach trzeba od razu zrobić precyzyjnie. Ale z kolei to zaleta bo jak kleiłem szafę z dużych płyt to wiedziałem że jak trafię w kołki to już będzie złożone dobrze i nic mi się nie rozjedzie.

Stol-Drew: Zeta P2 ma specjalne lamelki - są zajebiste, ale niestety drogie. Super system jeśli korzysta się z tych "mimośrodowych" lamelek. Jak chcesz używać zwykłych do klejenia to nie widzę sensu pakowania się w Lamello.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Czerwca 2016, 11:43:53 czas Polski »
Henry - problem precyzji można łatwo rozwiązać, robisz jeden kołek który wyznacza Ci pozycję  a resztę pozycji na lamelkach. Idea taka sama jak przy domino

I muszę zmodyfikować swoją wypowiedz dotyczącą luzów. Zlikwidowałem jakiekolwiek bujanie się na stopie i nierówność przy łączeniu płyt do czoła wynosi 0.1 mm i to jest pewnie różnica pomiędzy lamelownicą za 300 i 1200 pln.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #50 dnia: 12 Czerwca 2016, 11:59:26 czas Polski »
wiedziałem że jak trafię w kołki to już będzie złożone dobrze i nic mi się nie rozjedzie
A jak nie trafisz? - To pewnie zaczyna się problem.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #51 dnia: 12 Czerwca 2016, 12:28:19 czas Polski »
Krzysiek, a tą krzywą stopą jak się zająłeś.

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 12 Czerwca 2016, 14:48:08 czas Polski »
Okazało się, że stopa jest prosta, znaczy się nie, ona jest wklęsła, więc nie powoduje bujania się całości.
Elementami które wystawały i powodowały bujanie były:
 - element mocujący rączkę który wystawał - odkręciłem i spiłowałem
 - śruba mocująca maskownicę od spodu - to samo, odkręciłem i spiłowałem te dziesiąte milimetra

Stol-Drew

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 12 Czerwca 2016, 16:12:09 czas Polski »
wiem ze w zeta 2 tez mozna robic zwykle lamelle,ale moj wybor bedzie chyba lemello ale x badz c3 sa tansze,ale komfort pracy lamello a np ferm to jest juz spora bo mialem ferma i wywalilem ten sprzet.Zawsze bylo cos nie tak ,tak samo bylo z kołkarka mialem jakas za 280zl robic robila ale szalu nie bylo do puki nie kupilem mafella i jeste mega zadowolony

Offline jara

« Odpowiedź #54 dnia: 29 Czerwca 2016, 08:46:22 czas Polski »
Hej właśnie kupiłem sobie lamelownicę Meec bo w przyszłym tygodniu składam szafkę a że planuję nieco więcej zrobić szafek więc zakupiłem ją. Trochę się nią pobawiłem i tu mam pytania: czy używacie przykładnicę czy od od stopy na płasko, jakie lamelki kupujecie 20?, narożnikowe w miarę prosto się robi a jak z półką którą nie mocuje się nie przy krawędzi ale na środku płyty?-najlepszy był by jakiś filmik, w necie są generalnie łączenie klejonek które są banalnie proste. W instrukcji nic nie ma tylko BHP :-(

Offline Henry

« Odpowiedź #55 dnia: 29 Czerwca 2016, 13:54:24 czas Polski »
Zawsze do stopy.
Najwięcej schodzi 20 - a alledrogo 1000 sztuk, jak przyjdą to popakować w mniejsze szczelne worki po 100 sztuk (ja pakuję próżniowo).
Półki tak samo jak narożniki:
=295 - najlepiej od razu frezować półkę przekładając lamelownicę w poziom (na filmie była pofrezowana wcześniej).

Offline chrissbe

« Odpowiedź #56 dnia: 29 Czerwca 2016, 19:36:30 czas Polski »
A propos lamelek. Jaka jest różnica pomiędzy lamello a tanimi?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Czerwca 2016, 21:39:09 czas Polski »
Najtańsze lamelki moga nie byc prasowane. Po 2 latach ich używania się tego dowiedziałem.
« Ostatnia zmiana: 29 Czerwca 2016, 21:41:23 czas Polski wysłana przez krzysiek_z »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 29 Czerwca 2016, 21:41:02 czas Polski »
Najtańsze lamelki nie są prasowane. Po 2 latach ich używania się tego dowiedziałem.
I jak bardzo Twoje życie się w tym momencie zmieniło? :)

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 29 Czerwca 2016, 22:30:31 czas Polski »
Diametralnie, trawa stała się bardziej zielona, cukier słodszy a pensja starcza na więcej ;D

A serio to ma to znaczenie bo lamelka powinna wejść gładko w wyfrezowany otwór i pod wpływem kleju pęcznieć.
Natomiast te ktore nie są kompresowane są trochę grubsze (bo jaki sens wkładać luźny kawałek drewna ?) i trzeba je dobijać żeby weszły. Przez co nie można zrobić przymiarki jak pasują elementy bo wyjęcie takiej lameki powoduje  raz na jakiś czas wydarcie kawałka płyty.
Chyba mnie Henry uświadomić, że tak powinno to działać :)