04 Maja 2026, 14:33:49 czas Polski

Autor Wątek: Lamelownica - czy warto i jaka?  (Przeczytany 100275 razy)

Offline leśny człowiek

Odp: Lamelownica - czy warto i jaka?
« Odpowiedź #90 dnia: 05 Października 2016, 13:58:15 czas Polski »
Mam lamelownicę Dextera od 7 lat, uważam, ze jest to świetny sprzęt, porządnie ustawione kąty nie przestawiają się, nie łapie luzów, poręczna regulacji głębokości frezowania. Od razu kupiłem zapasową tarczę, do tej pory leży nierozpakowana w pudełku, fabryczna bez względu na rodzaj materiału daje radę.
Może się mylę ale mam wrażenie, że lamelownica to jedno z narzędzi, w przypadku których nie warto przepłacać za markę i bezpiecznie można kupować sprzęt z niższej półki, a i tak swoje zadania powinien wypełniać.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #91 dnia: 05 Października 2016, 16:43:39 czas Polski »
Jestem tego samego zdania :)

Offline grabki91

« Odpowiedź #92 dnia: 20 Października 2016, 18:35:26 czas Polski »
Witam, ja mam pytanie o lamelownice a raczej o lamelki... A mianowicie posiadam lamelownice Dewalta DW628k zakupioną w USA ze względu na cenę ale mniejsza o to... kupiłem lamele w meblowym takie jakie były chyba każde są takie same ,przynajmniej tak myśle. Czy u was też lamelki wchodzą bardzo lekko? nie trzeba ich wbijać czy używać siły po prostu mogę je włożyć i wyciągnąć więc łącząc dwa elementy np. korpus szafki za wiele nie trzymają się nawzajem bez śrób(wiem ,że na samych lamelkach się nie utrzymają ale jakiś opór powinny mieć, przynajmniej tak mi się wydaje...) Nie mierzyłem wys. widii na tarczy więc teraz Wam nie powiem jaką mam ale jest oryginalna... Na filmiku wysłanym kilka postów wcześniej
&feature=youtu.be&t=295 też wchodzą lekutko. Dzięki za odpowiedzi

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Października 2016, 18:38:58 czas Polski »
Sama lamela nie ma możliwości utrzymania elementów korpusu ze względu na swoje wymiary i kształt . Jeśli chcesz otrzymać takie rezultaty , to zostają Ci kołki lub domino .

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Października 2016, 19:04:58 czas Polski »
Lamelki powinny być prasowane tak ze pod wpływem kleju puchna.  Na samych lamelkach i kleju bez problemu meble będą się trzymać.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Października 2016, 20:14:37 czas Polski »
Przemek 77 błądzisz. ;)
Lamela + klej  jest  wystarczająca do sklejania poprawnego  korpusów szafek. :)

grabki91
Wkładki lamelkowe  prasowane powinny  wchodzić  ciasno bez możliwości ich wyjęcia palcami. Jeśli to jest potrzebne  do wstępnego montażu to można takie samemu przeszlifować na papierze  ściernym . Zdarzają się minimalne odchyłki ich grubości uzależnione od producenta ,ale nie z takim   luzem  jak opisujesz.  Może bije  frez ,frezujemy  zawsze raz ,- sprawdź inne  wkładki . Jak będzie  faktycznie frez  za gruby to można go pod szlifować  ,ale on z czasem (kilka ostrzeń ) i tak będzie się  zwężał ,bo ma tak wykonane zęby.  Lamelki trzymamy w ciepłym i suchym miejscu.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #96 dnia: 20 Października 2016, 20:19:23 czas Polski »
Potwierzam. Lamelownicy używam baaaaardzo często i prędzej konfirmaty puszczą niż lamelki.
Moim zdaniem musi być w miarę luźno. Nie wyobrażam sobie dobijania lamelki na końcu płyty wiórowej. Na bank by się rozeszła.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Października 2016, 20:29:59 czas Polski »
Tomku nie błądzę  ;), tylko odpowiedziałem koledze na pytanie . Przeczytaj jeszcze raz post Grabki 91 i moją odpowiedź .  To ,że lamela i klej łączą ze sobą korpus to ja wiem  i w dodatku dopóki nie kupiłem domina, w ten właśnie sposób kleiłem z powodzeniem korpusy  :)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Października 2016, 20:37:29 czas Polski »
musi być w miarę luźno.

no właśnie  jak to określić , może w miarę ciasno?

Przemek77. ok. :) Ja mam tak że jak dobiję na sucho to trudno się rozbiera do klejenia . Ale to są niuanse . Nie może  zaś być tak ,że kapeluszem wbije wkładkę.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #99 dnia: 20 Października 2016, 20:39:11 czas Polski »
A ja mam pytanie...

MAKITA PJ7000     czy      DeWALT DW682K    ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #100 dnia: 20 Października 2016, 20:39:33 czas Polski »
Makita.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: 20 Października 2016, 20:53:10 czas Polski »
 Mam makitę , nie miałem z nią żadnych problemów , mimo tego ,że ma już jakieś 8 lat. O dewalcie też słyszałem dużo pozytywnych opinii. Kozio,  lamella nie jest żadnym skomplikowanym elektronarzędziem , więc czy weźmiesz tą czy tą "Będzie Pan Zadowolony " ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #102 dnia: 20 Października 2016, 21:03:39 czas Polski »
To już było mowione ale się powtórze. Każda lamelownica zrobi to samo. Różni je zasadniczo kultura pracy i wygoda użytkowania (np. makita stanowczo lżejsza od erbauera).

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #103 dnia: 20 Października 2016, 21:13:30 czas Polski »
No a Ty miałeś zrobić filmik jak używać lamelownicy za 150 pln ;)

Offline grabki91

« Odpowiedź #104 dnia: 20 Października 2016, 23:53:45 czas Polski »
Nie dewalt nie ma luzów na tarczy, jest bardzo dobrze wykonana ,solidna stopa i prowadnice nie maja luzów.
Ok to rozumiem mają wchodzić lekko a puchną pod wpływem kleju. W moim poście źle się wyraziłem pisząc o utrzymaniu korpusu chodziło mi bardziej o to ,że gdy wyfrezuję pod  lamele i złożę ze sobą dwa elementy (jeszcze bez kleju tylko by przymierzyć) to się to wszystko chybota i nie trzyma tak bardzo sztywno, co wyjaśniliście mi pisząc ,że lamele spuchną pod wpływem kleju.Odbiegając od tematu w tym tyg. przyszła mi frezareczka https://www.ryobitools.com/products/details/1-1-2-peak-hp-fixed-base-router może uda mi się zrobić jakieś testy i zdjęcia to coś opiszę może kogoś zainteresuje. Dzięki jeszcze raz