03 Maja 2026, 10:02:24 czas Polski

Autor Wątek: Wiertarka stołowa-planowany zakup  (Przeczytany 118791 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Wiertarka stołowa-planowany zakup
« Odpowiedź #240 dnia: 02 Lutego 2016, 00:18:47 czas Polski »
Według mnie nie watro i to nie dla tego, że jest zła, tylko dla tego że Dedra DED7710 jest o połowę tańsza i ma mocniejszy silnik.
Różnica jest taka, że ta droższa ma stolik na korbkę, ale czy warto za to dokładać prawie 100% do ceny ?
Na to pytanie musisz odpowiedzieć sobie sam  :)

Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline prorevo

« Odpowiedź #241 dnia: 02 Lutego 2016, 12:45:38 czas Polski »
Sam stałem przed dylematem zakupu wiertarki stołowej kilka lat temu i musiałem wybierać wśród chinoli w przedziale cenowym do 400zł więc wybór padł na Dedra 7710 bo miała najmniej wad z wszystkich podobnych :D . Oczekiwałem, że będzie luz na pinoli, mała sztywność całej konstrukcji ale w porównaniu z innymi klonami DED7710 jest najcięższa, ma odlewany stolik oraz podstawę i kadłub, a do tego dość mocny silnik i 12 biegów w połączeniu z dość dobrym uchwytem 16mm. Jak to u mnie bywa poddałem ją znacznemu tuningowi usunięcia luzów na wysuwie pinoli za pomocą blaszek z brązu, całą kolumnę z podstawą zalałem żywicą epoksydową wymieszaną z piaskiem kwarcowym i żelastwem jakie miałem pod ręką - potem na wibrator :D i utwardzanie. Wstawiłem łożyska na kołach pasowych itp. modyfikacje i nawet jakieś delikatne rzeczy w metalu frezuję.
  Trzeba pamiętać że wiertarka stołowa z Lidla, czy McA z Casto nie mają już odlewanych podstaw i stolików tylko wytłoczki z blaszki co znacznie pogarsza osiowość wierceń i nie wiem na czym jeszcze zaczęli w nich oszczędzać porównując podobne wiertarki do dedry, chyba że sama dedra też została poddana menadżerskim modyfikacjom  :)

Offline pavlo

« Odpowiedź #242 dnia: 02 Lutego 2016, 18:36:51 czas Polski »
Dzisiaj odwiedziłem Castoramę i obejrzałem takie coś: http://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/warsztat-i-organizacja/narzedzia-stolowe/wiertarki-stolowe/wiertarka-stolowa-macallister-standard-500-w.html

Nie wzbudziła mojego zachwytu na sam wygląd i próbę redukcji luzu na wrzecionie(byłem ze swoimi kluczykami). Cena 456 zł. To już wolę tą z Lidla za 279, też 3 lata gwarancji i możliwość badania organoleptycznego przez 7 dni(zwrot bezproblemowy). Jedna czy druga dla mnie ma być wykorzystana do majsterkowania. Na korzyść Lidlowej cena i estetyka. Luzy się obada po zakupie.

bushmaster

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: 03 Lutego 2016, 17:50:02 czas Polski »
Właśnie myslałem  by kupić tę z regulowaną wysokością i powymieniać parę rzeczy w niej.

Offline pavlo

« Odpowiedź #244 dnia: 03 Lutego 2016, 21:32:22 czas Polski »
Pragmatyczny Przemek - do roboty :P
Obiecałeś przed 06-02-2016 zapodać nową recenzję wiertarki stołowej z Lidla.
Czas leci. Jeśli nie filmowa recenzja, to przynajmniej napisz coś o jej "zadach i waletach" ;)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #245 dnia: 04 Lutego 2016, 18:01:05 czas Polski »

Nie subskrybujesz mojego kanału

Klo

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: 04 Lutego 2016, 18:50:31 czas Polski »
Aleś zarósł. ;D

Na razie nie planuję zakupu, ale...
Zaskoczyło mnie to, że wielokrążki są plastikowe. Czyli na dzień dobry +100zł (strzelam) na doprowadzenie wiertarki do użyteczności.
Ciekawe, czy łożyska też są z tworzywa? ;)
A jak z biciem wiertła? Pojawiło się już?

Offline Paweł 46

« Odpowiedź #247 dnia: 04 Lutego 2016, 20:44:44 czas Polski »
W Dedra są aluminiowe koła pasowe.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

Offline futrzak

« Odpowiedź #248 dnia: 04 Lutego 2016, 20:49:36 czas Polski »
Dzięki Przemek, przekonales mnie żeby nie kupować,  koła pasowe plastikowe tragedia :D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #249 dnia: 04 Lutego 2016, 20:59:49 czas Polski »
Aleś zarósł. ;D
;D zgodzę się i powiem ze mu zazdroszczę bo mam lichy zarost ;)
W mojej ded7710 za 350zł koła są aluminiowe ale też potrafi się zatrzymać.
Pewnego pięknego dnia zabiorę się do recenzji ;)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #250 dnia: 04 Lutego 2016, 21:53:51 czas Polski »
Pragmatyczny.  Jeszcze trochę obrosniesz i będziesz wyglądał jak ewok z uniwersum gwiezdnych wojen :-)

Offline pavlo

« Odpowiedź #251 dnia: 04 Lutego 2016, 22:18:00 czas Polski »
Pragmatyczny Przemek dzięki za nową recenzję :)
Obecnie Lidl wystawia model PTBM 500 B2. Co oznacza B2 ??? nie wiem.
Ja chyba poćwiczę biegi w Lidlu, przynajmniej tyle sportu :)
Plastikowe koła mnie nie przerażają. Obecnie sporo detali w maszynach/urządzeniach wykonuje się z tworzywa, wypierając metal- bardzo często z korzyścią. Lidl daje też taką fajną możliwość- 7 dni na zwrot nieużywanego towaru bez żadnego tłumaczenia. Sam już raz z tego korzystałem i działa bez zarzutu.
Mając sporo urządzeń Parkside działających w moim amatorskim warsztacie bez problemu, nabyłem zaufania do tej marki na moje potrzeby. Trzy lata gwarancji, to też coś :)

Offline Pragmatyczny Przemek

« Odpowiedź #252 dnia: 04 Lutego 2016, 22:43:52 czas Polski »
A to z tego tytułu postanowiłem zmienić avatara :)
Dzięki Akwa

Offline krzyś48

« Odpowiedź #253 dnia: 04 Lutego 2016, 23:39:52 czas Polski »
 ;D Przemek,nie poznałem ciebie :P
Ja również podziękuję za film.
Czy koła pasowe dyskwalifikują taki sprzęt dla hobbisty,myślę że nie.
Poszedłem tropem ślizgającego się paska, i znalazłem
http://k2.com.pl/smarowanie/product/2546-k2-spray-do-paskow-klinowych-400-ml
Mój tato smarował kiedyś paski w pile smołą żeby się nie ślizgały,myślałem że to trochę nie poważne.
Ale znalazłem poniższy fragment
" Alternatywą na piszczący pasek, a raczej starym dobrym sposobem, jest użycie najzwyklejszej smoły"
http://majsterkoman.pl/co-zrobic-kiedy-pasek-klinowy-piszczy-szybki-i-skuteczny-sposob/
A stopa to wytłoczka blaszana,czy odlew jakiś ???

mily68

• Gość
« Odpowiedź #254 dnia: 04 Lutego 2016, 23:53:52 czas Polski »
Wytłoczka.
Ja też mam tę wiertarkę z Lidla i jak dla hobbysty wydaje mi się ok. Trzeba najpierw wszystko poustawiać (np. poziom stolika), podokręcać i posprawdzać.