29 Maja 2026, 19:26:22 czas Polski

Autor Wątek: strugarka grubościówka 15tys  (Przeczytany 9305 razy)

Offline piotrekamg

Odp: strugarka grubościówka 15tys
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Czerwca 2016, 21:24:24 czas Polski »
tak jakaś marketowa chinka. Nad wałem myślałem ale biorąc pod uwagę to że to dla mnie tylko hobby w wolnych chwilach to odpuściłem.

Offline Filip

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Czerwca 2016, 21:35:09 czas Polski »
Masz 15 tys. na strugarko-grubościówkę, a co z resztą maszyn? Nie lepiej rozłożyć kasę na inny sprzęt?
Mam grubościówkę 40, ale jeszcze nigdy nic nie strugałem na całą szerokość wału (a param się tym zawodowo). Jak potrzebuję blat 40, to kleję 2x20, potem strugam i sklejam w całość. Wychodzi prościej, łatwiej, lżej i wyda mi więcej z grubości na gotowe. Lamelownica się przydaje, ale nie jest niezbędna - 4 ściągnięte kantówki na płaszczyźnie dociśnięte ściskami wystarczają.
Nie licz też, że wał spiralny zrobi robotę za Ciebie - to też trzeba szlifować. Chociażby dlatego, że przy dalszej obróbce blatów na innych maszynach, przez ciągłe przekładanie, składanie po prostu je poobijasz, porysujesz.

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #17 dnia: 14 Czerwca 2016, 21:38:51 czas Polski »
Dlatego zastanawiam się czy wystarczył by Hammer A26 ze zwykłym nożem. Nasłuchałem się że to rewelacja nie tylko lepiej wystrugane ale i cichsza praca co też jest ważne.

Offline Filip

« Odpowiedź #18 dnia: 14 Czerwca 2016, 21:42:52 czas Polski »
Spiralny ma same zalety jeśli chodzi o eksploatację - dokładniejsza obróbka, cichsza praca, szybsza wymiana noży(i to bez ustawiania), wióry są drobniejsze, przez co zajmują mniej miejsca.
Wady są trzy: cena, cena i CENA. Drogi wał, drogie nożyki jednorazowego użytku.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #19 dnia: 15 Czerwca 2016, 11:28:01 czas Polski »
Piotrek tą maszynę którą wczoraj linkowałeś, to ja nie wiem jakiej firmy. KMA to chyba tylko dystrybutor.

Natomiast co do Robolanda, to wiem, że produkcja jest w Belgii. Generalnie Feldera lobbuje Jarek Ostaszewski, wiec pewnie jest dobry, ale nie jest to jedyna firma europejska. Masz Feldera, Robolanda, Altendorfa, holz kraft - chyba. Zadzwoń do robolanda i zapytaj czy wał spiralny jest w opcji.

260mm do pracy hobbystycznej wystarczy, ale jak już szalejesz, to czemu nie kupić czegoś co już będziesz miał na zawsze. Może ta robota Ci się spodoba i zaczniesz zarabiać,  a za kilka lat stwierdzisz, że jednak 260mm to mało. Jak juz kupujesz za taką sumę to bierz minimum 300mm.
Ja mam strugarko grubosciowke chinską maktek 250pt. Mam taką z jak zawsze błachego i prozaicznego powodu - na inną mnie nie stać :)
Ja gdy budowałem warsztat, to też miałem jakieś 14tys i mogłem mieć np robolanda, feldera, ale mój warsztat stanowił by tylko tą maszynę. Musiałem kupić znacznie więcej sprzętu, bo nie miałem nawet śrubokręta.

Pamiętaj też aby się zaopatrzyć w jakiś odciąg, bo kupisz sobie maszyne, a podciśnienie do zbierania wiórów będziesz mógł wytworzyć co najwyżej ustami :)
Ale tu chyba wystarczy najprostszy chiński odciąg.

Offline Gerdo

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Czerwca 2016, 11:48:33 czas Polski »
Musiałem nieco edytować mojego posta, bo nie byłem zadowolony z tego wyżej,  lecz niestety brakło czasu. Altendorfy są w cenie ferrari, a napisałem tą firmę bo się trochę zamyśliłem.

Ten link co wczoraj dawałeś to chyba Stomana i kto wie czy to nie mają fabryki w Polsce. Nawet znalazłem za 9,5 tys z wałem spiralnym 310mm.

Natomiast co do Robolanda, to wiem, że produkcja jest w Belgii. Generalnie Feldera lobbuje Jarek Ostaszewski, wiec pewnie jest dobry, ale nie jest to jedyna firma europejska. Masz Feldera, Robolanda, Zadzwoń do robolanda i zapytaj czy wał spiralny jest w opcji.

260mm do pracy hobbystycznej wystarczy, ale jak już szalejesz, to czemu nie kupić czegoś co już będziesz miał na zawsze. Może ta robota Ci się spodoba i zaczniesz zarabiać,  a za kilka lat stwierdzisz, że jednak 260mm to mało. Jak juz kupujesz za taką sumę to bierz minimum 300mm.
Ja mam strugarko grubosciowke chinską maktek 250pt. Mam taką z jak zawsze błachego i prozaicznego powodu - na inną mnie nie stać :)
Ja gdy budowałem warsztat, to też miałem jakieś 14tys i mogłem mieć np robolanda, feldera, ale mój warsztat stanowił by tylko tą maszynę. Musiałem kupić znacznie więcej sprzętu, bo nie miałem nawet śrubokręta.

Pamiętaj też aby się zaopatrzyć w jakiś odciąg, bo kupisz sobie maszyne, a podciśnienie do zbierania wiórów będziesz mógł wytworzyć co najwyżej ustami :)
Ale tu chyba wystarczy najprostszy chiński odciąg.

Co do cen między felderem i innymi - bo nie oszukujmy się są niebagatelne. Pytaniem filozoficznym jest ile w tej cenie jest jakości, a ile marki.

Offline futrzak

« Odpowiedź #21 dnia: 17 Czerwca 2016, 15:13:32 czas Polski »

Offline Uniwh

« Odpowiedź #22 dnia: 17 Czerwca 2016, 21:47:01 czas Polski »
Czy taka grubosciowka da rade w drewnie bukowym.
 Chodzi mi glownie czy silnik nie jest za slaby?

http://www.mar-masz.pl/index.php?module=Gallery&category=6675&parent_id=404

Czy lepiej kupic z silnikiem 3kw np jakiegos holzmana

O ile dobrze wyczytalem to stoman jest produkcji bulgarskiej?

Grubosciowka chodzi u mnie glownie z godzine dziennie raczej jest to jako drugie zrodlo dochodu wiec nie potrzebuje Lepszych maszyn a aktualna dyma jest za bardzo sponiewierana
« Ostatnia zmiana: 17 Czerwca 2016, 21:49:30 czas Polski wysłana przez Uniwh »

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #23 dnia: 20 Czerwca 2016, 17:22:06 czas Polski »
Zamierzam kupić używanego Hammera. Powiedzcie jak ją sprawdzić przed zakupem? wystarczy taki test jak robi Jarek na Filmie z Hammerem A3 26?

Offline futrzak

« Odpowiedź #24 dnia: 20 Czerwca 2016, 20:55:53 czas Polski »
Jak używany to nigdy nie wiadomo na co trafisz. To są ponoć delikatne maszyny i jak ktoś jej nie szanował, to różnie może być szczególnie jak pracowała ciężko, chyba że od jakiegoś hobbysty kupujesz.

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #25 dnia: 20 Czerwca 2016, 21:20:15 czas Polski »
Ale robiąc test jak robił Jarek według instrukcji chyba jestem w stanie dowiedzieć się czy maszyna jest dobra? Czy mogę czegoś nie zauważyć?? jeśli tak to czego?

Offline Piotr Kalisz

« Odpowiedź #26 dnia: 11 Lipca 2016, 07:18:42 czas Polski »
Zwróć uwagę że Robland nie ma łączonego blatu. Gdzieś w wątku ktoś pisał że FELDER zachwala swoje rozwiązanie podnoszonego złączonego blatu ponieważ inne nie są w stanie zapewnić tak dokładnej obróbki. Ale może to być tylko marketing. Chociaż napewno łączony blat zajmuje mniej miejsca i wygląda bardziej estetycznie.

Offline skrzydlak10

« Odpowiedź #27 dnia: 18 Października 2016, 22:02:34 czas Polski »
a3 41 wał spiralny cudo...
ogólnie maszyna cicha sztywna przyjemna,
minus - krótkie blaty a dostawka prawie 800zł