13 Czerwca 2026, 01:06:34 czas Polski

Autor Wątek: Szafa przesuwna by chrissbe  (Przeczytany 9078 razy)

Offline chrissbe

Szafa przesuwna by chrissbe
« dnia: 06 Lipca 2016, 17:46:04 czas Polski »
Witam koledzy.
Na forum pojawia się kolejna szafa przesuwna.
Chciałbym, żebyście mnie poprawili w konstrukcji szafy oraz doradzili jaki system firmy Laguna będzie tutaj najbardziej odpowiedni. Uczestniczyłem w wątku kolegi „mily68” ale nie chcę go zaśmiecać:
http://forum.domidrewno.pl/projektowanie-i-oprogramowanie/szafa-z-drzwiami-przesuwnymi-prosba-o-pomoc-w-projekcie/

Szafę będę chciał montować na lamelki (kupiłem Makitę, więc musi się zwrócić), na nóżkach i docisnąć do sufitu jak doradzał Lirorobert. Za bardzo nie wiem jaki system przesuwny zastosować. Szafa będzie miała drzwi przesuwne takie jak w filmie Jarka:

Drzwi ramowe będą wypełnione HDF 6mm i na to tapeta :) U Jarka to miejsce jest wypełnione szkłem.
Wydaje mi się że waga jednej sztuki drzwi nie przekroczy 20kg.

Po lewej stronie 2x drążek na wieszaki, górny to pantograf. Po prawej 3x szuflady około 30cm wysoka każda, a reszta to półki. Zastanawiam się czy nie wstawić w miejsce półek drugiego pantografu.

Doradźcie mi proszę odnośnie systemu przesuwnego (najlepiej Laguna), oraz rozmiaru drzwi.

ROZMIAR WNĘKI 1473X2700MM w najwęższym miejscu. Od ściany do brzegu ościeżnicy (czyli szafa + drzwi) 820mm.

przemek77

• Gość
Odp: Szafa przesuwna by chrissbe
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Lipca 2016, 20:30:01 czas Polski »
Jeśli chcesz drzwi przesuwne do szafy jak u Jarka to musisz wybrać system podwieszany. Jarek zrobił je na hettichu , do wyboru pozostaje jeszcze hafele lub sevrol. Na lagunie parę razy się sparzyłem , dlatego montuje tylko hetticha top line  lub sevrol optima.
Przed projektowaniem szafy trzeba wybrać system do drzwi , bo na podstawie wymiaru drzwi i sposobie montażu toru dolnego i górnego rozpisujesz odpowiednio głębokość wieńca górnego i dolnego do którego będą przykręcone poszczególne elementy jezdne.
Dodatkowo , jeśli chcesz mieć w obu panelach pantografy wraz z szufladami to musisz zastosować dystanse pod prowadnice szuflad i ramiona pantografu , ponieważ drzwi przesuwne posiadają zakłady i przez to zachodzą na sąsiednie panele.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #2 dnia: 06 Lipca 2016, 20:40:26 czas Polski »
Odnośnie przesunięcia o którym wspomniałeś to planuję zakładkę drzwi 2cm. Dlatego chciałbym ściankę środkową przesunąć w prawo o 3cm tak żeby szuflady otwierały się swobodnie. Po lewej stronie wymyślę jakiś dystans na pantografie.
Jeśli Hettich to TopLine M z cichym domykiem.
Jeśli Sevroll to zasugeruję się Twoją propozycją. Gdzie w sieci mógłbym nabyć Sevroll'a?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 06 Lipca 2016, 20:49:32 czas Polski »
Najprościej zadzwoń do sevrola i zapytaj się o lokalnego dystrybutora. Sevrol także posiada cichy domyk.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #4 dnia: 06 Lipca 2016, 23:47:12 czas Polski »
Sevroll odpada. Ich system domyku to koszt 150zł.
Hettich Top Line M z cichym domykiem to koszt 146zl. Mam jedynie wątpliwości odnośnie długości drzwi. Hettich pisze że maksymalna długość to 2100 a ja planuję 2600. Czy powinienem nie przejmować się tym wymiarem?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #5 dnia: 07 Lipca 2016, 06:53:56 czas Polski »
A czym Przemku sie sparzyles na Lagunie ? Uzywam ich systemow od lat i ja a przede wszystkim klienci sa zadowoleni. Jest to idealna relacja ceny do jakosci. A wierz mi, ze jestem jednym z tych ktory odmawia klientowi kiedy ten chce jeszcze taniej kosztem materialow. Oczywiscie jak trzeba czegos bardziej wyszukanego to korzystam z innych ale w "normalnych" szafach laguna jest oj.
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2016, 06:55:32 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #6 dnia: 07 Lipca 2016, 15:36:52 czas Polski »
Piotrze, jakiego systemu Laguny stosujesz? Mi podoba się Future 30.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Lipca 2016, 22:03:09 czas Polski »
Spec Piotr kilkanaście razy miąłem problem z różną kolorystyką przy anodzie przy poszczególnych elementach składowych drzwi : tor dolny , tor górny , profile - wszystko w innych odcieniach , wręcz różniące się kolorem . U każdego producenta występują różnice w odcieniu ale nie w kolorze !! I odpowiedź przedstawiciela handlowego , że jak mi nie pasuję , to mogę sobie wybrać innego producenta. Siedzę w meblach już kilkanaście lat , na niektóre rzeczy po prostu trzeba patrzeć z przymrużeniem oka , sam wiesz jak jest , ale są też granice.
Chrissbe wymiarem drzwi się nie przejmuj. Nie będziesz miał ciężkich drzwi , więc śmiało możesz zamontować hetticha. Dla pewności spójrz na film Jarka o szafie , On też nie ma tam drzwi o H-2100mm tylko wyższe .
« Ostatnia zmiana: 07 Lipca 2016, 22:08:19 czas Polski wysłana przez przemek77 »

Offline chrissbe

« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipca 2016, 19:05:34 czas Polski »
Witam koledzy.
Cały czas wertuję internet i mam do was pytanie.

Czy zastosowanie "klik stopera" lub stopera powoduje dociągnięcie drzwi do stopera i jest namiastką cichego domyku?
Czy bez cichego domyku drzwi trzaskają?

Np w Sevroll Optima cichy domyk to koszt 150zł.

Doradźcie proszę bo chciałbym zacząć tą szafę jak najszybciej.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2016, 19:10:41 czas Polski wysłana przez chrissbe »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lipca 2016, 19:42:22 czas Polski »
Zadaniem stopera , który jest wsunięty w dolny tor lub przyklejony do toru górnego jest pozycjonowanie drzwi w danym miejscu. Montuje się go , gdy drzwi odjeżdżają od ścianki ze względu na krzywiznę podłogi.
Jeśli nie chcesz wydawać pieniędzy na domyk , to zastosuj szczotke wsuwaną lub naklejaną ( w zależności od systemu) na profil . Nie będzie typowego uderzenia alu o płytę.
« Ostatnia zmiana: 11 Lipca 2016, 19:44:27 czas Polski wysłana przez przemek77 »

Offline Kana96

« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lipca 2016, 20:26:20 czas Polski »
Nie wiem czy ci to pomoże bo z tego co zrozumiałam chcesz drzwi zewnętrzne czyli systemy meblowe. Ja właśnie chwile temu wsadziłam drzwi na tor z "samodomykaczem" w systemie laguny (modern wide na ramie). Kosztował 20zł na jedne drzwi i chwile przed zamknięciem spowalnia drzwi i powoli dociąga do boku. Tutaj masz filmik https://www.youtube.com/watch?v=NGrd41zYlW0. Oczywiście nie wiem jak będzie działał za rok  :P . W moim przypadku szczotkę odbojową wkłada się w ciasny rowek i całkiem ładnie wygłusza, ale chyba są tylko w tych aluminiowych systemach.
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2016, 20:31:24 czas Polski wysłana przez Kana96 »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lipca 2016, 21:59:16 czas Polski »
Szczotka odbojowa to akurat standard. Nie wyobrazam sobie montazu bez tej szczotki. A co do reszty to zostalo powiedziane ;)
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #12 dnia: 14 Lipca 2016, 10:05:09 czas Polski »
Zamówiłem Hettich Top Line L z cichym domykiem. Cena 250zł. Nie wiem czemu tak tanio ale może dlatego że bezpośrednio od przedstawiciela kupuję. W sieci najtańsze są za 307zl plus około 50 zł wysyłka.
Teraz mogę bawić się w szczegóły :)

Offline chrissbe

« Odpowiedź #13 dnia: 14 Lipca 2016, 22:32:55 czas Polski »
Ledwo zacząłem a już mam problemy.
Jak widać na załączonych zrzutach ze SketchUp, po lewej stronie szafy będzie (jeszcze nie ma)stara cegła. Chciałem żeby drzwi przesuwne dojeżdżały do ścian bocznych. Krawędzie ścian bocznych będą przesłonięte płytami ze starej cegły z lewej strony a z prawej strony mam opaskę do futryny drzwi.
Na obrazkach widać co jest nie tak. Ściany boczne wystają poza dolny wieniec i wygląda to nieciekawie.
Czy powinienem cofnąć ściankę boczną do wysokości wieńca i zamontować przymyki?

Mógłbym oczywiście zmienić całą koncepcję szafy ponieważ w tym pomieszczeniu mam teoretyczną możliwość zmontowania całej szafy i ją dosunąć do wnęki. Wówczas ścianki boczne byłyby od ściany do sufitu, przy czym na dole stałyby na podłodze a wieniec dolny byłby pomiędzy ściankami bocznymi. Wtedy szafa wyglądałaby dokładnie tak jak Jarka z tym, że drzwi przesuwne dojeżdżałyby do boczków.
Cały montaż chcę oprzeć na lamelkach i kleju.

Pomóżcie proszę.

Offline chrissbe

« Odpowiedź #14 dnia: 27 Lipca 2016, 22:00:28 czas Polski »
Widzę, że zerowy ruch w moim wątku, więc staram się radzić sobie sam. Podobnie jak polecano w wątku Miłego zastosowałem przymyki szerokie na 200mm. Przymyki będą niesymetryczne, ponieważ dla drzwi lewych będzie krótszy a dla prawy dłuższy. Jeśli robię błąd z tą niesymetrycznością to mnie poprawcie.

Prawy przymyk będzie chował się za futryną drzwi do przedpokoju, natomiast lewy przymyk będzie chował się za płytkami ze starej cegły.

Jak mam obliczyć szerokość drzwi ramowych, w przypadku gdy chcę żeby nachodziły na siebie 2cm?
Czy projektując drzwi powinienem zastosować odsunięcie od przymyku 1 czy 2 mm?

Poniżej zrzut z SU.