12 Maja 2026, 05:17:51 czas Polski

Autor Wątek: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC  (Przeczytany 30598 razy)

Offline Mariano

Odp: PORÓWNANIE ZAGŁĘBIAREK FESTOOLA TS 55 i MAFFEL MT55 CC
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Października 2015, 23:11:16 czas Polski »
Nakład czasu i sił powoduje, że amatorowi prościej jest zamówić gotowe formatki w hurtowni.
Nie tylko amatorowi, duzo osób zajmujacych sie profesionalnie składaniem mebli tak robi.

Poza tym gdy bedziesz musiał coś przyciąć i szybko okleic nie pojedziesz z tym specjanie do hurtowni, a o jakichs wymyślnych kształtach juz nie wspomne...
Dlatego właśnie ten frez

mily68

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Października 2015, 23:23:17 czas Polski »
Składaniem mebli - bardzo uczciwie to ująłeś :)

Offline Thodd

« Odpowiedź #77 dnia: 27 Października 2015, 10:16:53 czas Polski »
To ja się wtrącę z pytaniem: czy zgłębiarkę Festool jestem w stanie podłączyć do standardowego odkurzacza warsztatowego (mam na myśli średnicę króćca)? Bo o ile cena TS 55 jest jakoś do przełknięcia to ceny węży z kabelkiem są kosmiczne :)

Offline Mariano

« Odpowiedź #78 dnia: 27 Października 2015, 10:50:30 czas Polski »
Nie ma z tym problemu, kiedyś używałem takiego Karchera

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #79 dnia: 21 Listopada 2015, 00:28:46 czas Polski »
Małe uaktualnienie odnośnie pracy na tych zagłębiarkach.
Miałem do wykonania stopnie na schody z buka. Przystąpiłem do pracy i doznałem niemiłego zaskoczenia.
Chciałem zbrzegować deskę o grubości 20mm. Ustawiłem prowadnicę na odcięcie 3mm i dawaj mafellem no i klops.
Jak zapewne orientują się co bardziej zorientowani że tarcza mafella jest cieńsza od tarczy Festoola. I to właśnie było żródłem kołopotów.
Okazało się że nie byłem w stanie uzyskać prostego cięcia. Tarcza odchyla się i nie tnie prosto.
Myślę że twarde drewno stawia dużo większy opór (oczywiste) i tarcza ma tędęcję do uciekania.
Widzę dwa rozwiązania tego problemu. pierwsza to ciąć Festoolem, a druga założyć tarczę od festoola.
Kłopot z wymianą tarczy na gróbszą jest taki że dekalibrujemy prowadnicę do grubszej tarczy i przy powrocie do cieńszej już nam prowadnica nie będzie wskazywać dokładnie miejsca cięcia.

Ppozdrawiam

Offline Mariano

« Odpowiedź #80 dnia: 21 Listopada 2015, 00:35:27 czas Polski »
dekalibrujemy prowadnicę do grubszej tarczy

Nie bardzo rozumię z ta prowadnicą?

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #81 dnia: 21 Listopada 2015, 00:49:40 czas Polski »
Zagłębiarka porusza się po prowadnicy która ma na brzegu pasek z tworzywa.
Przy pierwszym cięciu odcinamy nadmiar tego twożywa i pozostałe tna prowadnicy tworzywo wskazuje nam dokłanie krawędż rzazu (nacięcie wykonane przez piłe podczas cięcia). Maffel ma cieńszą tarczę więc ilośc tego pozostawionego materiału jest większa. Jeśli założysz tarczę grubszą to odetniesz odrobinęwięcej tego twożywa i tym samym skalibrujesz prowadnicę do grubszej tarczy. Jesli chciałbyś założyć ponownie tarczę cieńszą to krawędż rzazu będzie odrobinę odsunięta od tworzywa.
Mam nadzieję że udało mi się wytłumaczyć.

Offline Krzysiek_Ełk

« Odpowiedź #82 dnia: 21 Listopada 2015, 09:52:32 czas Polski »
Tarcza Mafell 1,8 tarcze większości producentów 2,2. Zastanawiam się tylko czy wystąpi takie zjawisko o jakim piszesz bo "lewa" strona tarczy niezależnie od jej grubości zawsze przylega to zagłębiarki w tym samym miejscu więc teoretycznie grubsza tarcza nie powinna ściąć więcej taśmy przeciwodpryskowej. W Mafellu też przy zmianie kąta cięcia krawędź tnąca odsuwa się od stopy i jest zawsze w tym samym miejscu. Rzadko się o tym wspomina i jest to kolejna przewaga tej zagłębiarki bo w większości modeli cięcie pod kątem ścina pasek głębiej. U mnie w szynach pasek nie jest już pierwszej świeżości i dlatego trasuję na materiale uwzględniając szerokość szyny czyli 14,4 cm. Chcę odciąć 1 cm to zaznaczam 15,4 i przykładam szynę tylną krawędzią do zaznaczenia.

Offline robson

« Odpowiedź #83 dnia: 21 Listopada 2015, 12:21:34 czas Polski »
a w czym problem odklejasz i na nowo przyklejasz pasek z lekkim przesunięciem ,
do ponownej kalibracji  :)

Offline futrzak

« Odpowiedź #84 dnia: 21 Listopada 2015, 12:24:56 czas Polski »
Nie ma z tym problemu, kiedyś używałem takiego Karchera

Mam podobny odkurzacz, używałeś jakiś zamiennych rur, redukcji, aby podłączyć odkurzacz do jakiś narzędzi? Bo największy problem, to nie wiem co zrobić z tym uchwytem do trzymania ręką, do którego zakłada się przedłużki rur podczas normalnego odkurzania, bo on jest sztywny , pod kątem ma wyjście i dlatego przeszkadza  :(

Offline Robsonik

« Odpowiedź #85 dnia: 21 Listopada 2015, 13:05:47 czas Polski »
Małe uaktualnienie odnośnie pracy na tych zagłębiarkach.
Miałem do wykonania stopnie na schody z buka. Przystąpiłem do pracy i doznałem niemiłego zaskoczenia.
Chciałem zbrzegować deskę o grubości 20mm. Ustawiłem prowadnicę na odcięcie 3mm i dawaj mafellem no i klops.
Jak zapewne orientują się co bardziej zorientowani że tarcza mafella jest cieńsza od tarczy Festoola. I to właśnie było żródłem kołopotów.
Okazało się że nie byłem w stanie uzyskać prostego cięcia. Tarcza odchyla się i nie tnie prosto.
Myślę że twarde drewno stawia dużo większy opór (oczywiste) i tarcza ma tędęcję do uciekania.
Widzę dwa rozwiązania tego problemu. pierwsza to ciąć Festoolem, a druga założyć tarczę od festoola.
Kłopot z wymianą tarczy na gróbszą jest taki że dekalibrujemy prowadnicę do grubszej tarczy i przy powrocie do cieńszej już nam prowadnica nie będzie wskazywać dokładnie miejsca cięcia.

Ppozdrawiam

Szczerze mówiąc to nie wiem o czym piszesz. Pracowałem na Mafelu i Festoolu i nie miałem takich problemów.
Ograniczenie tarczy zawsze jest w tym samym miejscu, więc zakładając tarczę cieńszą lub grubszą, wymiar zawsze się zwiększy na zewnątrz a nie do wewnątrz. Poza tym to że tarcza jest cieńsza to nie oznacza że jest elastyczna i nie ma możliwości żeby przy obrotach się wyginała i cięła pod kątem(uciekała). Prędzej stawiam na fakt że tarcza może być tępa, możesz mieć niedokręcony ogranicznik kąta pochylenia tarczy.

Offline jacekmt10

« Odpowiedź #86 dnia: 21 Listopada 2015, 13:12:50 czas Polski »

Bo największy problem, to nie wiem co zrobić z tym uchwytem do trzymania ręką,
[/quote]

Jeśli to jest Karcher serii MV to ta "krzywa"  rączka się odpina i zostaje prosta rurka.

Wysłane z mojego ASUS_T00Q przy użyciu Tapatalka

Offline Mariano

« Odpowiedź #87 dnia: 21 Listopada 2015, 13:40:30 czas Polski »
Jeśli założysz tarczę grubszą to odetniesz odrobinęwięcej tego twożywa i tym samym skalibrujesz prowadnicę do grubszej tarczy.

Według mnie nie ma takiego problemu, ponieważ osadzenie tarczy na wałku zawsze jest jednakowe.
Jedynie przy zmianie grubości tarczy rzaz bedzie szerszy w prawa stronę, czyli tą nieistotną.

używałeś jakiś zamiennych rur, redukcji, aby podłączyć odkurzacz do jakiś narzędzi?

W wyposażeniu Karchera jest taka redukcja stopniowa z gumy, pasuje do każdego elektronarzędzia.
A co do tej rączki to faktycznie była denerwująca i zmieniłem odkurzacz na CTL midi

kwita

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 21 Listopada 2015, 18:34:45 czas Polski »
Rzadko się o tym wspomina i jest to kolejna przewaga tej zagłębiarki bo w większości modeli cięcie pod kątem ścina pasek głębiej
...jest tu mowa o dwóch konkretnych modelach. Mam Festolla, ciąłem pod kątem i nie ścina paska przeciwodpryskowego...

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +11/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #89 dnia: 21 Listopada 2015, 21:07:06 czas Polski »
Szczerze mówiąc to nie wiem o czym piszesz
Napisałem to co się mi działo z piłą podczas odcinania nadmiaru drewna bukowego. A tarcza jest ostra bo nowa.

A jeśli chodzi o konstrukcję tarczy i różnice w grubościach to wydaje mi się że głupoty piszecie. Chyba że ja jestem w błedzie. Geometria tarczy i odpowiednie wyważenie a co za tym idzie bezpieczeństwo pracy wymusza zachowanie takiego samego wychylenia zębów w obie strony. Jeśłi więc tarcza ma grubość 4mm to lewe zęby będą wychylone 2mm i prawe 2mm od osi tarczy. Jeśli będzie miała 6mm to wychylenie zębów będzie po 3mm a nie 2mm i 4mm.

A jeśli chodzi różnice grubości tarcz Maffel i Festool. Nie twierdzę że tarcza 1.8 jest elastyczna, ale na pewno różnica w grubości (0.4mm) wpływa na zachowanie się tarczy podczas cięcia. Nadmieniam że nie mam żadnych problemów w cięciem innych materiałów. Tylko ten twardy buk mnie zaskoczył.

Pozdrawiam