02 Maja 2026, 08:54:23 czas Polski

Autor Wątek: Plac zabaw realizacja.  (Przeczytany 19518 razy)

Offline marcin6391

Odp: Plac zabaw realizacja.
« Odpowiedź #60 dnia: 24 Sierpnia 2016, 09:10:41 czas Polski »
Wszystko zalezy od tego, jaka to konstrukcja.
Na tego typu rzeczy pozwolenie nie jest wymagane

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 24 Sierpnia 2016, 09:15:46 czas Polski »
@marcin6391: nie jest tak różowo, bo definicja elementów małej architektury jest bardzo ogólnikowa i wszystko zależy od interpretacji inspektora. Ja w sumie z obawy przed konsekwencjami obniżyłem dach (w stosunku do planowanego). Powierzchniowo to IMHO jak najbardziej mała architektura (2mx2m), ale patrząc na wysokość, końcowo będzie ok 3,4m, a tu już może ktoś się przyczepić (oby nie).

Spełniam przepis, że plac jest 10m od okna (sąsiadów), więc nikt nie powinien kablować z tego powodu. Dwa plac jest osłonięty choinkami, więc nie powinien tak czy siak nikomu przeszkadzać, z powodu że blokuje widok, słońce czy coś, bo i tak choinki już to blokują :).

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 24 Sierpnia 2016, 12:14:40 czas Polski »
Chyba jednak mogę spać spokojnie:

http://www.pinbsw.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=344:plac-zabaw-obiekt-maej-architektury-czy-budowla-pozwolenie-czy-zgoszenie&catid=1:aktualnoci

Skoro to wyrok NSA, to raczej żaden inspektorat nie powinien się czepić.

Offline Tomasz000

« Odpowiedź #63 dnia: 24 Sierpnia 2016, 21:40:05 czas Polski »
Miałem podobną sytuację - domek o wymiarach 2 x 4, wysokość ok 3 metrów. Zrobiłem zgłoszenie robót budowlanych (do powierzchni zabudowy bodajże 35 metrów) pozwolenie nie jest wymagane. Zgłoszenie wysłałem przez epuap i mam z głowy. Mój domek wygląda mniej więcej tak (inne są kolory).
https://naforum.zapodaj.net/a037795fb0cf.jpg.html
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2016, 21:48:15 czas Polski wysłana przez Tomasz000 »

Offline Zyngs

• Newbie
  • *
  • Ocena +0/-0
  • Nigdy, nigdy nie poddawać się!
  • View Gallery
    • tarcica
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Sierpnia 2016, 08:02:49 czas Polski »
Skoro to wyrok NSA, to raczej żaden inspektorat nie powinien się czepić.

Hej, chodzi mi głównie o te belki wbite w ziemie i w mojej sytuacji właśnie tego się przyczepili. Argument był taki że gdyby to nie było wbite, tylko normalnie stało to nie ma problemu, ale że wbiłem to się już jakoś inaczej klasyfikowało itp.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Sierpnia 2016, 09:27:54 czas Polski »
@Zyngs: ale miałeś plac zabaw czy inną konstrukcję?

Pewnie chodzi o stałe związanie z gruntem. Co IMHO w przypadku kotew wbijanych i przykręcanych jest bulshitem. Bo takie kotwy można szybko wykręcić, więc na stałe to nie jest związane. Tyle, że polskie przepisy są tak niedokładne, że jest za dużo miejsca na interpretację przez inspektorów.

Offline DMariusz

« Odpowiedź #66 dnia: 25 Sierpnia 2016, 09:56:18 czas Polski »
Pewnie chodzi o stałe związanie z gruntem. Co IMHO w przypadku kotew wbijanych i przykręcanych jest bulshitem.
No właśnie to był jeden z argumentów, dla którego poszedłem w kotwy a nie w fundament - żeby nie było stałego związania z gruntem... Sąsiad ma na takich kotwach domek narzędziowy postawiony i mnie przekonał :D

A żeby było ciekawiej, to w instrukcji montażu marketowych huśtawek stoi jak byk przygotowanie fundamentu pod nogi. I teraz się zastanawiam, czy w z wiązku z tym powinno się wystąpić o pozwolenie na budowę, czy zgłoszenie wystaczy? :D Właśnie, a jakbym chciał dla dzieci trzepak postawić? Przecież też go trzeba zabetonować żeby stał stabilnie;)

Tyle, że polskie przepisy są tak niedokładne, że jest za dużo miejsca na interpretację przez inspektorów.
Nie martw się, w 2015 r. Polska pobiła legislacyjny rekord - 29,8 tys. stron maszynopisu nowego prawa. Nasz obecny rząd w zeszłym roku (czyli od listopada) zdążył wprowadzić w życie 483 ustawy i rozporządzenia o łącznej długości 6594 stron maszynopisu.... Więc uważaj, czego sobie życzysz :D Jak dalej będziemy tak przepisy uściślać, to za kilka lat do posadzenia truskawek przy domu będzie trzeba geodetę wzywać.
U mnie na wiosce w większości domków jest jakiś domek narzędziowy/drewutnia. Najczęściej bliżej niż 2 m od płotu. Dogadujesz się z sąsiadem i komu to przeszkadza? Moim zdaniem, nie tyle że przepisy są niedokładne, co po prostu jest ich za dużo.

Offline krzyś48

« Odpowiedź #67 dnia: 25 Sierpnia 2016, 17:22:18 czas Polski »
do posadzenia truskawek przy domu będzie trzeba geodetę wzywać.

koniecznie z GPS ;D

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 26 Sierpnia 2016, 13:18:37 czas Polski »
Aha, żeby nie było że wpuszczona podłoga jest bez wad.
2 znajduję od razu:
- główne belki są z 10x5, więc po opuszczeniu 3cm, wystają od dołu 3cm, więc można się niespodziewanie stuknąć w głowę. Oczywiście ostry kant jest zcięty, a wszystkie brzegi zaokrąglone, ale niższa belka niż belki głownej konstrukcji może powodować niespodziewane zderzenia z głową. Raczej moje, bo dzieci jeszcze długo poniżej 145cm wzrostu będą mieć :). Można by było zrobić z 10x5, 7x5, ale nie mam sensownej piły, żeby to zrobić :(.
- przez to że jest wpuszczona 3cm, cześć zapewniająca podparcie ma 3,5cm, a bez wpuszczenia mogłaby mieć 5cm. Wpływa to lekko na wytrzymałość, chociaż na dole jest śruba, które teoretycznie tą wytrzymałość zwiększa. Ale na pewno bez wpuszczenia nośność belek jest większa.

Offline visMajor

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Zamień komputer na stolarnię
  • View Gallery
« Odpowiedź #69 dnia: 26 Sierpnia 2016, 13:45:05 czas Polski »
Wpuszczoną podłogę zdaje się podejrzałem u visMajora.
Tak mi się właśnie wydawało , że gdzieś widziałem już ten projekt  8)

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 26 Sierpnia 2016, 20:47:22 czas Polski »
Udało mi się dziś zamontować zastrzały. Konstrukcja była już dość sztywna, ale mocno szarpiąc na wysokości 170cm dało się ją rozbujać (wprowadzić w drgania). Po zamontowaniu zastrzałów jest jak z betonu, maksymalnie da się wychylić może o 1mm, ale trzeba używać mnóstwo siły. Także jak się zaczepi z boku huśtawkę to nie powinno być problemu, a i tak w planach mam jeszcze kilka zastrzałów ;).

Zastrzały zostały tak dobrane, żeby belki nośne podłogi wypadły nad nimi. Dzięki temu również siły działające na te belki będą ładnie przeniesione na pionowe słupy. Przez to, że belki i same zastrzały są lekko pokręcone montaż nie był bardzo łatwy. Ok 15 minut na zastrzał mi zeszło. Końcowy efekt jest całkiem dobry.

Z racji tego, że wszystkie zastrzały zrobiłem jednakowe i na tej samej wysokości zrobiłem otwory pod śruby, w 4 z nich poziome śruby trzeba było wkręcać pod kontem innym niż 90st ;). Niestety zorientowałem się ja już miałem otwory powiercone, więc była to jedyna metoda na rozwiązanie tego błędu. Aby tego uniknąć, trzeba w 4 zastrzałach przynajmniej dolne (wchodzące w słupy) otwory przesunąć o 1cm w stosunku do pozostałych zastrzałów. Ale w sumie i tak docisnęły się bardzo dobrze, mimo lekko pokręconych 2 belek i 1 słupa.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: 28 Sierpnia 2016, 09:58:59 czas Polski »
Wczoraj była przymiarka desek na "taras". Nie bójcie się, te śrubki to dystanse, żeby deski równomiernie rozłożyć.
Deski się impregnują. Czołg z lidla przydał się do szlifowanie desek, które miały grube skazy po struganiu. Modrzew niestety ma to do siebie, że lubi się kruszyć i często po struganiu wychodzą na nim pęknięcia wzdłuż włókien albo wykruszenia.

Zagadka: coś nie tak jest z tymi śrubami, ktoś widzi co? ;)

Offline pawel49

« Odpowiedź #72 dnia: 28 Sierpnia 2016, 10:51:01 czas Polski »
Trochę im łepki oszlifowałeś?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #73 dnia: 28 Sierpnia 2016, 12:01:23 czas Polski »
Wypolerowane jak buty mlodego zolnierza.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 28 Sierpnia 2016, 22:48:37 czas Polski »
To śruby nówki, bardziej patrzyłbym co jest nie tak, między 2 zdjęciami :).