21 Kwietnia 2026, 16:05:27 czas Polski

Autor Wątek: GTS 10 J; TS 216; TS 254; RYOBI 1800?  (Przeczytany 22105 razy)

Offline Skog

Odp: GTS 10 J; TS 216; TS 254; RYOBI 1800?
« Odpowiedź #45 dnia: 26 Sierpnia 2016, 18:49:11 czas Polski »
Jeśli chodzi o cięcie na dołączonej do piły tarczy to muszę przeprosić i się poprawić - cięcie płyty jest chyba całkiem przyzwoite (nie wiem czemu wydawało mi się inaczej) - niech każdy oceni sam.

Krawędzie z prawej strony na pierwszym zdjęciu są dość mocno postrzępione (jak dla mnie).
Warto przed cięciem okleić miejsce rzazu dobrej jakości taśmą malarską - od lewej strony (od dołu) - gdzie płyta jest narażona na większe strzępienie. Jeśli mamy stępioną piłę - można okleić przed cięciem również prawą stronę, znacząco poprawia się jakość cięcia.

btw
Pilarka ma ciąć wzdłużnie i to jej najważniejsza funkcja - więc najważniejsza jest prowadnica. DeWalt ma świetne rozwiązanie montowania jej w określonych miejscach w profilach z przodu i tyłu blatu. Przesuw za pomocą korbki jest rewelacyjny. Po dokładnym ustawieniu prowadnicy nie trzeba się więcej martwić o dokładności.
Filmik dość dobrze to obrazuje(DWE 7451) ale zasada jest taka sama w tańszym modelu.
https://www.youtube.com/watch?v=KUicIoXgWME

Oglądałem przedwczoraj odpowiedniki DW745 - Metabo i Makitę - wrażenia dość fatalne, Makita jakaś taka... papierowa, prowadnica nie przemawia do mnie, w Metabo - pokruszona klamka zacisku :(
Przy nieustannym kurzu - obawiam się że te sposoby mocowań nie sprawdzają się na dłuższą metę. Piła ma służyć mnie a nie ja mam skakać wokół niej ze szmatką.
Zamarzyło mi się Hitachi (mam m.in ich starą pancerną ukośnicę z serii 8 osiem) - niestety nie produkują pilarek :(( - no cóż za rozczarowanie! :D

Po wielu latach zajechałem poprzednika DW745 i sam szukam teraz następcy. Biję się z myślami pomiędzy 10XC a 745. Nie wiem czy stawiać na sprawdzone rozwiązania (chociaż padł silnik w DW i nie mogłem już go naprawić - za dużo elektroniki) czy próbować czegoś nowego i niebieskiego. Dylemat jak w lodziarni :D

Pozdrawiam :)
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpnia 2016, 18:57:36 czas Polski wysłana przez Skog »
Problem w tym, że ogranicza mnie moja wyobraźnia i brak mamony.

Offline Dalbor

« Odpowiedź #46 dnia: 05 Września 2016, 14:50:38 czas Polski »
Zamarzyło mi się Hitachi (mam m.in ich starą pancerną ukośnicę z serii 8 osiem) - niestety nie produkują pilarek ( - no cóż za rozczarowanie!

Tak sobie pomyślałem, że przed założeniem nowego tematu wkupie się w grono koleżanek i kolegów choćby jedną odpowiedzią, którą może komuś pomogę ;)

A teraz na poważnie: marzenia się spełniają :)

Hitachi produkuje pilarki stołowe nawet znalazłem na YouTubie recenzję

A tutaj można kupić przenośną pilarkę stołową od Hitachi:
https://www.amazon.com/Hitachi-C10RA2-10-Inch-Portable-Table/product-reviews/B00004RIPH
http://www.lowes.com/pd/Hitachi-15-Amp-10-in-Table-Saw/1038299
http://www.lowes.com/pd/Hitachi-15-Amp-10-in-Table-Saw/1038297

Przy czym nie sprawdzałem jak wygląda sprawa z elektryką, tzn. czy będzie pasować do naszej sieci elektrycznej (napięcie i częstotliwość).

A właśnie odnośnie tych standardów elektrycznych. Może warto zrobić jakiś mini poradnik dotyczący porad na co zwracać uwagę przy zakupie pilarki (a także innych elektronarzędzi) zagranicą. I ewentualnie jak dostosować je do naszych warunków.

Offline wyzromek

« Odpowiedź #47 dnia: 08 Września 2016, 22:41:40 czas Polski »
Żeby nie tracić już więcej czasu na szukanie opinii, testów itd. w Internecie, kupiłem w końcu pilarkę. Padło na DeWALTa DW745. Kupiłem razem ze stołem DE7400. Potwierdzam, że przykładnica jest super. Jej przestawianie jest bajecznie proste.
Jednak wybór nie był łatwy... Celowałem w Metabo TS245. To jest "wszystkomająca" piła, w której są dwie rzeczy, których w DW745 brakuje - wysuwana podpora i rura z trójnikiem do odsysania trocin.

Offline Wanderley

« Odpowiedź #48 dnia: 09 Września 2016, 11:46:57 czas Polski »
Miałem metabo ts 254 i udało mi się odzyskać za nią pieniądze. Co z nią było nie tak, można przeczytać w http://forum.domidrewno.pl/pily-28/pilarka-stolowa-metabo-ts254/45/

Dodam jeszcze, że jak rozmawiałem w trakcie reklamacji z Panem z metabo, to powiedział mi, że to nie jest pilarka do precyzyjnego cięcia (chodziło o krzywy blat). Zapytałem go, to który model od metabo jest do precyzyjnego cięcia, jeśli nie ts 254? A on na to, że nie wie co mi ma odpowiedzieć.  Od długiego czasu używam Ryobi, 2k w kieszeni i prosty blat.
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2016, 11:50:04 czas Polski wysłana przez Wanderley »

Offline wyzromek

« Odpowiedź #49 dnia: 09 Września 2016, 14:51:30 czas Polski »
Jakby ta Metabo nie miała wskazywanych przypadłości i kosztowała nawet te 500 zł więcej (byle solidniej), to byłby to zdecydowanie mój No.1.

Offline Skog

« Odpowiedź #50 dnia: 21 Września 2016, 17:15:48 czas Polski »
Dalbor :)
dziękuję - jesteś zdecydowanie lepszym szukaczem ode mnie :D
Niestety, na moim rynku jej nie ma, zresztą - wybór padł również na DW745 i już jest zmontowana w garażu. Ze stolikiem zakup tańszy niż bez niego - ot taka ciekawostka marketingowa.
DWE7491 jednak nie przełknąłem cenowo - aczkolwiek żal został, bo chciałbym kiedyś wypróbować funkcjonalność DADO, no i ten deczko mocniejszy silnik...

Przy okazji - (może się komuś przyda) DW 745 sprzedają w dwóch wersjach silnika - 1700 i 1850W.

W sklepie pobawiłem się kilkanaście minut Boschem 10xp i... - doprowadził mnie do frustracji, odszedłem od niej zdenerwowany. Możliwość  zaciskania przykładnicy w różnych położeniach "równoległych" względem tarczy, i to gdy blat jest czysty i bez 1 wiórka - ufff. Niemożność przesunięcia przykładnicy wraz z szyną oraz przeszkadzający sobie nawzajem zacisk od przykładnicy i od szyny w bliskim położeniu. wrrrr...
Bajerancka i funkcjonalna przykładnica kątowa nie przeważyła szali na korzyść Boscha - do takich zastosowań mamy ukośnice.

I jeszcze jedno - chyba się nie mylę jeśli napiszę, że za oceanem Bosch sprzedaje swoją pilarkę o niebo taniej niż w Europie - nie pojmuję tego systemu.

Pozdrawiam :)

Offline wyzromek

« Odpowiedź #51 dnia: 21 Września 2016, 21:34:36 czas Polski »
W DW745 nie podoba mi się sposób mocowania klina, za dużo roboty z jego montażem/demontażem. W DWE7491 jest to rozwiązane świetnie. Za to przykładnica, przynajmniej w moim egzemplarzu, skalibrowana  fabrycznie idealnie. Jest po prostu świetna!
Co do GTS 10 XC, to w sąsiednim wątku kolega zakupił w UK za dużo mniej niż u nas. Niestety DWE7491 w takiej cenie nie mieli (w ogóle nie mieli...).

Offline Dalbor

« Odpowiedź #52 dnia: 24 Września 2016, 18:38:46 czas Polski »
DWE7491 jednak nie przełknąłem cenowo - aczkolwiek żal został, bo chciałbym kiedyś wypróbować funkcjonalność DADO

No właśnie DADO :)
Przeglądam różne oferty pilarek przenośnych i stacjonarnych i zauważyłem, że nie w każdej można stosować DADO :(
DeWalt 744 pozwala na wykorzystanie DADO, z tego co piszesz DeWalt 7491 też.

A jak z pozostałymi pilarkami? Chodzi mi głównie o Makite MLT 100, Metabo Ts 254, Ts 216, Bosch 10J i GTS 10 XC bo to chyba największa konkurencja dla DeWalt. Nie wspomnę o Ryobi bo u nas nie można kupić wszystkich dostępnych modeli tego producenta zwłaszcza tych z wyższej półki dorównujących Makicie i DeWalt czy Metabo.

Z tego co czytałem na brytyjskim forum podobno nie można używać DADO w Makicie ale to bardziej ze względu na to że przepisy BHP zabraniają używać DADO, chodzi o kwestie związane z używaniem klina itd.

A jak jest u nas. Czy są jakieś zestawy DADO do tych pilarek, które wymieniłem?

Offline draax

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Jesli wyglada na proste, to jest proste!
  • View Gallery
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Września 2016, 10:57:55 czas Polski »
UE boi sie dado i zakazala. Wyglada na to, ze jesli uzyjesz dado w Europie, to slonce przestanie wschodzic i nastapi wieczna zima.

Offline Dalbor

« Odpowiedź #54 dnia: 26 Września 2016, 16:34:24 czas Polski »
UE boi sie dado i zakazala. Wyglada na to, ze jesli uzyjesz dado w Europie, to slonce przestanie wschodzic i nastapi wieczna zima.

Czyli tylko ze względów prawnych producenci pilarek nie mogą dokonywać oznaczeń handlowych, że na ich pilarkach można używać DADO.
A to czy można użyć DADO na danej pilarce zależy tylko i wyłącznie od długości wrzeciona, czy tak?

Zatem ponawiam moje pytanie, na których pilarkach długość wrzeciona pozwala na założenie DADO.

Z tego co zauważyłem do jednego modelu pilarki jest w internecie na ogół kilka instrukcji, różnią się na ogół ilością stron (ze względu na tłumaczenia na różne języki).
I teraz co ciekawe w jednej instrukcji jest zaznaczone, że można używać DADO, nawet jest opis jak je zakładać prawidłowo, a w drugiej instrukcji do tego samego modelu nie ma nic o tym czy można stosować DADO czy nie :(

I jak to w końcu jest?

Offline Skog

« Odpowiedź #55 dnia: 26 Września 2016, 20:13:18 czas Polski »
Wiem tylko o 3 modelach:
DW745 - nie można używać.
DWE7491 - można
Bosch 10 XP - nie można

I mnie ciekawi - czy da się wymienić wrzeciono w pilarce na dłuższe?  ???

Offline BlackJack15

« Odpowiedź #56 dnia: 26 Września 2016, 22:25:34 czas Polski »
Metabo TS 254 - nie można.

Offline Bunner

« Odpowiedź #57 dnia: 05 Października 2016, 22:58:55 czas Polski »
W końcu mogłem przetestować porządnie Metabo.
Z początku byłem niezadowolony z przykladnicy.
Raz ciałem 160mm a wychodziło 158 innym razem 159 a czasami 160. Ciekawe że nigdy nie było 160<x. Okazało się że trzeba wyregulowac przykladnice i teraz tnie zawsze taki wymiar jaki ustawie :-D
Kupiłem do tej pilarki tarcze macallister 80z, po wyregulowaniu przykladnicy nic nie szarpie, wcześniej szarpalo spod. Oryginalnej tarczy Metabo nie próbowałem.
Z Pilarka 0rację odkurzacz macallister i całość sprawuje się świetnie.

Jedyne co mi nie pasuje (chodź może też się da to wyregulowac) to gdy zmieniam kat tarczy na np 45 stopni to muszę dodać 2mm. Czyli jak chce 160, muszę ustawić 162. Nie wiem ile trzeba dodać przy innym koncie. Pewnie wychodzi coś około 1,1mm na każde 10 stopni ;-)

Co do nierówności kąta prostego przy tarczy która pokazywałem na zdjęciach, to była wina zbyt słabo docisnietej tej czarnej platformy. Wystarczyło wcisnąć i jest już wszystko ok.

Tak więc uważam że Pilarka warta swej ceny ;-)
« Ostatnia zmiana: 05 Października 2016, 23:00:33 czas Polski wysłana przez Bunner »