15 Maja 2026, 13:57:00 czas Polski

Autor Wątek: Huśtawka ogrodowa- przygotowanie do wykonania  (Przeczytany 12111 razy)

Offline look_as

Odp: Huśtawka ogrodowa- przygotowanie do wykonania
« Odpowiedź #30 dnia: 06 Lutego 2017, 17:38:29 czas Polski »
Dobry pomysł z rozkładaniem!
Jak rozwiązałeś blokowanie w pozycji siedzącej i leżącej?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 06 Lutego 2017, 17:59:32 czas Polski »
rozwiązania były najprostsze z możliwych aby nie było zbędnych komplikacji przy zrobieniu i później przy obsłudze czyli prosto i praktycznie

jako zawiasy robiły śruby, przy rozłożeniu belka nr 1  czyli oparcia opierała się o spodnią część deski siedziska
żeby rozłożyć wystarczyło rozłączyć łańcuch spinający oparcie z siedziskiem, żeby postawić oparcie wystarczyło je podnieść i zapiąć łańcuch wtedy oparcie zapierało się o rant siedziska a łańcuch trzymał aby sie nie rozłożyło, oprócz tego takim rozwiązaniem można regulować kąt oparcia w zależności na które oczko łańcucha się zapnie

sory za rysunki ale rysownik ze mnie nędzny mam nadzieje że zrozumiecie co narysowałem :P

Offline look_as

« Odpowiedź #32 dnia: 06 Lutego 2017, 21:08:40 czas Polski »
Proste, nieskomplikowane, skuteczne. Brawo!

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #33 dnia: 29 Kwietnia 2017, 19:31:36 czas Polski »
Jako, że nadeszła pora, czas zabrać się za robotę. Materiał na szkielet huśtawki przyjechał już jakiś miesiąc temu. Na początek, aby pomóc sobie w zacinaniu, wykonałem prowadnik z magnesami do piły. Na działce nie mam jeszcze prądu, więc wszystkie prace wykonuje swoimi rękoma  ;)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #34 dnia: 29 Kwietnia 2017, 19:34:57 czas Polski »
Najpierw struganie, potem przycięcie dwóch belek na wymiar i zacięcia ich pod właściwym kątem do podłoża. Pierwszy raz robię coś takiego w takiej skali, i powiem że pali ręce :D
Następnie przyszedł czas na dłutowanie.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #35 dnia: 29 Kwietnia 2017, 19:36:36 czas Polski »
Ostatnią rzeczą do zrobienia na dzisiaj było zacięcie belek w miejscu gdzie będą się ze sobą przecinać. Po małych poprawkach krzyżują się całkiem dobrze, z przymiarki niestety nie posiadam zdjęć.
Na dzisiaj tyle. CDN

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #36 dnia: 05 Maja 2017, 21:56:41 czas Polski »
Update. Wszystkie elementy konstrukcji zostały w majówkę wstępnie przestrugane, przycięte, porobione gniazda, czopy itp. W weekend struganie ostateczne i jak się uda to próba złożenia całej konstrukcji. To moja pierwsza praca w takiej skali, po struganiu ręcznie czuję, że za niedługo będę mógł razem z Burnejką robić forsę na pokazywaniu "bicków" na YT. Wytykajcie błędy, będę wiedział na przyszłość co robić inaczej/ lepiej ;)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #37 dnia: 05 Maja 2017, 22:01:45 czas Polski »
W międzyczasie udało się załatwić dechy na ławeczkę do piwnicy. Na początek dwa zdjęcia dla tych, co nigdy nie majstrowali w piwnicy. Deski są długości 120-130 cm, dla zobrazowania "metrażu".
I moje pytanie, jaki to gatunek drewna, bo zapomniałem dopytać przy zakupie ;)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #38 dnia: 05 Maja 2017, 22:07:27 czas Polski »
Brzegując dechy z szyną brakowało do pełnego rozcięcia 3 mm, przez co musiałem docinać resztę bez szyny, mimo tego wyszło całkiem dobrze. ;)
Niestety nie obyło się bez wpadek, raz piła odbiła i szyna nie jest już funkel nówka >:(

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #39 dnia: 05 Maja 2017, 22:09:30 czas Polski »
I na koniec ostatnie zdjęcie po rozcięciu. Wyrówniarko - grubościówki niestety nie posiadam, więc przynajmniej jedną stronę trzeba będzie przelecieć strugiem. Chętnie bym sobie ją sprawił, ale puki nie wymyślą wersji która lewituje albo nie zmienię lokum nie ma co marzyć ;)
Edit:
Pytanie, jak łączyć deski, z elementem na którym będą się opierać, czy kołki od dołu wystarczą, czy konieczna tu będzie śruba, nie ukrywam, że nie chciałbym od góry żadnych łbów śrub, co się tutaj sprawdzi?
« Ostatnia zmiana: 05 Maja 2017, 22:11:23 czas Polski wysłana przez Sebastian.P »

Offline look_as

« Odpowiedź #40 dnia: 07 Maja 2017, 19:39:13 czas Polski »
Ja bym kleił plus dał kołki na wylot, ucięte i zeszlifowaniu do zera. Będzie trzymać i dobrze wyglądać (lepiej niż śruby :) ) chchyba ze nie chcesz zupełnie nic widzieć to wtedy tak jak piszesz - kołki od spodu ale nie przelotowo i będzie Ok.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #41 dnia: 07 Maja 2017, 19:58:58 czas Polski »
Dzięki za odpowiedz, dam klei i kołki na przelot, nie chciałem tylko metalu na wierzchu. Ewentualnie jak będzie mało dołożę wkręty od spodu.

Offline look_as

« Odpowiedź #42 dnia: 07 Maja 2017, 22:04:13 czas Polski »
Myśle ze nie będzie mało :)

Jakiego kleju chcesz użyć?ja wiatę zewnętrzna kleiła na titebond3.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #43 dnia: 08 Maja 2017, 06:58:43 czas Polski »
Kleił będę poliuretanem. Myślę że będzie ok

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 09 Maja 2017, 06:29:49 czas Polski »
Mam pytanie do autora - jak sobie poradzić z zakotwieniem w betonie ramion huśtawki pod kątem? Też w przyszłości będę się przymierzał do budowy i zastanawiam się mocno nad tym jakże istotnym detalem.

Co do tych kołków - jaką średnicę zamierzasz dać?
« Ostatnia zmiana: 09 Maja 2017, 06:38:53 czas Polski wysłana przez mefjuu »