Na edytowanie wiadomości masz 10 minut od jej wysłania.
Tak jak mówiłem 200cm to jest mało. Jak juz chcesz mieć ''nisko sufit'' to tak 230cm minimum, a przynajmniej ja bym tak zrobił i tobie też radze, bo tak się wydaje ale 200 to mało. Zwłaszcza biorąc pod uwagę fakt iż wiata jest odsłonięta zatem względy takie jak temperatura w tym pomieszczeniu nie ma znaczenia.
Sprawdź również czy szerokość owej wiaty jest odpowiednia, tj. czy np przy wsiadaniu będziesz miał dostatecznie dużo miejsca z otwarciem drzwi. Może np rzuciasz jakiegoś szpeja pod sciankę czy coś. Kosiarka i te sprawy.
Chodzi o to żebyś miał komfort, a nie musiał się gimnastykować przy wsiadaniu. Szerokość samochodu + drzwi + przestrzeń dla Ciebie. Chociaż 3,2m to nawet (?)
Kątowniki do połączenia mogą być tylko zależy jakie. Marketowe czasem są zrobione z blaszek, które taka konstrukcja będzie miotała na wszystkie strony. Pamiętaj, taka wiata mimo, że przelotowa stawia opór np wiatru. Takich kątowników tez musisz trochę zamontować, wiec cena tego projektu rośnie. Jeden kątownik to tak z 10zł, albo samemu możesz pospawać jesli masz możliwość.
Natomiast jesli chodzi o same połączenia ciesielskie, to w tej konstrukcji nie będą zbyt skąplikowane - jednak mimo to generują nakłady czasowe.
Jesli porządnie zakołkujesz w ścianie belki, to będzie stabilna i solidna, a belki po drugiej stronie można zrobić na conajmniej dwa sposoby.
Albo wykopać dziure i zalać betonem, albo na ceowniku. Czyli wkopujesz lub zalewasz ceownik i do niego przykręcasz belkę. Polecam ten sposób, bo raz ze ten pierwszy jest na partyzanta, a dwa. Belka drewniana jest odizolowana od podłoża dzięki czemu nie ciągnie wody oraz zapewnia (również) stabilne trzymanie całej konstrukcji.
Natomiast nie jestem do końca pewny jakiej głębokości musi być ten ''fundament''
U mnie np w ogrodzeniu w miejscach przęseł/słupów jest z 90cm wiercone świdrem, natomiast reszta murka jedynie 25cm. Nie powiem Ci na jakiej głębokości musi byc zalane bo jak bedzie za mało to przecież w zimie ziemia pracuje i może coś złego się stać.
Dla przykładu w ogrodzie schody mam też kopane na jakieś 90cm, a to z tego powodu, że strefa zamarzania wynosi 80cm.