17 Maja 2026, 22:46:48 czas Polski

Autor Wątek: Meble łazienkowe a'la Meksyk  (Przeczytany 5281 razy)

przemek77

• Gość
Odp: Meble łazienkowe a'la Meksyk
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Października 2016, 22:35:39 czas Polski »
Jeśli ta szafka jest Twoją pierwszą realizacją , to jesteś po prostu geniuszem ;) Super robota  :)

Offline Lechu

« Odpowiedź #16 dnia: 16 Października 2016, 22:41:21 czas Polski »
I na koniec montaż mebli na docelowym miejscu.
Po przewiezieniu szafki na miejsce okazało się, że narożnik w którym miała stać nie trzymał kąta prostego. Pomimo ponad 500km od domu, udało mi się wybrnąć z opresji dzięki zagłębiarce (już mówiłem jak bardzo lubię to narzędzie? ;-) 
Na miejscu dociąłem blat pod tym samym kątem co ściany. W ten sposób kompletnie 'zgubiłem' tą nierówność. Oko ludzkie nie dostrzeże.
Szafeczka idealnie wpasowała się na miejsce po starej umywalce (chodziło o odpływ z syfonu). Tak jak pisałem całe odświeżenie łazienki było robione możliwie bez ingerowania w istniejące instalacje, etc.

Oprócz szafki powstała również szafa wnękowa, na dole maskująca pralkę. Nad pralką wykonałem szufladę na brudne rzeczy. Do tego 2 zamykane półki z drzwiczkami uchylanymi do góry.
Korpus tej zabudowy wykonany z płyt, więc tu nie ma się czym chwalić. Natomiast szuflada i fronty wykonane tak samo jak w szafce umywalkowej. Przez to meble są spójne ze sobą.

Mała już wcześniej łazienka wizualnie zmniejszyła się jeszcze bardziej przez tą zabudowę, ale za to jest porządek (w końcu jest miejsce na schowanie wszystkich gratów, akcesoriów, ręczników, etc). Wcześniej większość rzeczy leżała na wierzchu bo brakowało szafek.

Generalnie inwestor (a właściwie osoba obdarowana), była bardzo zadowolona z efektu końcowego. A o to przecież chodziło :)

Offline Lechu

« Odpowiedź #17 dnia: 16 Października 2016, 22:46:19 czas Polski »
Przemek - dzięki za miłe słowa. Ale bym nie przesadzał. To jest faktycznie pierwsza poważna realizacja w litym drewnie. Wcześniej bawiłem sie jedynie w płycie wykańczając dom + popełniłem jakąś ogrodówkę (drewutnia).

Natomiast nie ustrzegłem się błędów jeśli chodzi o detale i spasowanie. Oprócz tego celowo poszedłem na łatwiznę jeśli chodzi o konstrukcję szafki - aby ułatwić sobie życie (korpus ze sklejki). Ale doświadczenie jest. I wiara we własne siły - a to ważne, bo napędza do działania.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Października 2016, 22:50:58 czas Polski »
Mówię szczerze , fajne mebelki. Tylko pytanie , czy wnętrze czymś wykończyłeś , czy zostawiłeś surówkę ?

Offline Lechu

« Odpowiedź #19 dnia: 16 Października 2016, 23:09:31 czas Polski »
Wnętrze szuflad + wewnętrzne strony frontów polakierowane x2. Już bez bejcowania.

Na koniec wrzucam jeszcze ostatnią szafkę która powstała do kompletu.
To zabudowa wnęki w WC nad geberitem. Korpus tak samo jak w łazience, wykonany z płyty. Do tego jedynie front (ramka) z litej sosny+wypełnienie sklejka.  Trochę się z korpusem szafki namęczyłem ze wzgledu na biegnące na zewnątrz piony, które trzeba było cwanie ukryć w szafce.

Przestrzeń między szafką a geberitem wypełniłem robiąc drewniany parapet + wnękę z litej sosny. Wszystko wykonane z gotowej klejonki sosnowej kupionej w markecie. Mała rzecz, a okazała się jednym z droższych elementów ze względu na cenę klejonki. Nie robiłem sam bo zabraklo czasu.

Poniżej fotki z WC sprzed remontu i po. Taka metamorfoza.

Offline Nikodamn

« Odpowiedź #20 dnia: 18 Października 2016, 13:40:48 czas Polski »
Przecież te szafki są jak z salonu! Nie, to ja chyba zacznę w siebie wątpić, choć jeszcze z pół godziny czułem się na siłach. Szafka z pralką - sztos.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 18 Października 2016, 15:02:24 czas Polski »
Bardzo piękne rzeczy wychodzą z pod Twoich rąk.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #22 dnia: 18 Października 2016, 15:16:12 czas Polski »
Postarałeś się. ładnie wystrój się komponuje.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #23 dnia: 18 Października 2016, 15:30:46 czas Polski »
Bardzo fajnie to wyszło ale nie byłbym sobą nie wtrącając czegoś. Szafka z klapami. Dołożyłbym drugi siłownik gazowy żeby nacisk na zawiasy był jednakowy.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Bagoo

« Odpowiedź #24 dnia: 18 Października 2016, 18:21:14 czas Polski »
Przede wszystkim brawo za spójność, robi wrażenie, nie bądź taki skromny, kawał dobrej roboty!

Rozumiem, że teściowa 1 na milion która nie gryzie ? =]
Jeszcze raz - klasa!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Października 2016, 18:26:49 czas Polski »
teściowa 1 na milion która nie gryzie
Przyjdzie czas i na to. Wystarczy na ogon nadepnąć.

Offline Lechu

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Października 2016, 08:13:57 czas Polski »
SpecPiotr - sluszna uwaga. Szczegolnie ze front ma swoj ciezar i jeden silownik ledwo daje rade. Musze to poprawic przy kolejnej wizycie.

Dzieki wszystkim za mile slowo. To motywujace. Z drugiej strony mozecie sami sobie pogratulowac bo moje prace to efekt sleczenia nad artykulami na tym forum przez ostatnie 2 lata. To najlepsza nauka. Az wstyd bylody cos schrzanic ;-)

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Offline marekb

« Odpowiedź #27 dnia: 19 Października 2016, 09:14:25 czas Polski »
brawo, świetna robota. Też tak chcę :)

Nie wiem czy to rustykalny styl, ale ja ostatnio po bejcowaniu, przed lakierem czy olejem ( nadal eksperymentuję ) szlifnę lekko papierem z ręki. Wówczas w miejscach  bardziej wystających czy na krawędziach odsłania się gołe drewno . Wygląda to tak jak po latach używania :)