15 Sierpnia 2026, 10:56:06 czas Polski

Autor Wątek: Otwarcie nowego warztatu  (Przeczytany 25149 razy)

kozio

• Gość
Odp: Otwarcie nowego warztatu
« Odpowiedź #30 dnia: 19 Października 2016, 22:16:57 czas Polski »
Potwierdzam.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 20 Października 2016, 08:41:29 czas Polski »
Przy sprzedaży dla firm wystawiamy tylko fakturę z pominięciem kasy fiskalnej.

Jak jesteś   vatowcem.
ale
A jak nie jesteś  vatowcem , ale na kasie  , to wystawiasz  rachunek uproszczony i podpinasz paragon z kasy fiskalnej . Każda  sprzedaż czy usługa wymaga wydania paragonu i zrobienia na koniec dnia zestawienia i raportu.
 takie jest moje  zdanie

Offline Nero

« Odpowiedź #32 dnia: 20 Października 2016, 11:58:30 czas Polski »
Przemek77 i Sebastian.p - macie racje, ale... kasa fiskalna jest wymagana po osiągnięciu progu sprzedaży dla osób fizycznych, chyba, że każda sprzedaż (niezależnie czy dla osoby fizycznej czy dla przedsiębiorców, ale każda) jest udokumentowana fakturą. Można w ten sposób uniknąć instalowania kasy fiskalnej. Ale są tez wyjątki - i to należy sprawdzić i nie zawsze się da, lub nie zawsze będzie to wygodne.

Macie też rację, że mając kasę fiskalną rejestruje się każdą sprzedaż dla osób fizycznych, a faktury wystawia się na ich żądanie i podpina paragon pod taką fakturę dołączając to do dokumentacji księgowej. Ale tutaj też jest możliwosć prowadzenia uproszczonej rejestracji sprzedaży przy pomocy kasy fiskalnej - można bowiem (mając już kasę fiskalną) rejestrować na niej każdą sprzedaż (i dla osób fizycznych i dla przedsiębiorców) i księgować całą sprzedaż raz w miesiącu na podstawie raportu miesięcznego jako jedna pozycja w księdze, a nie osobno sprzedaż niefakturowaną (na podstawie raportu dobowego), sprzedaż dla osób fizycznych fakturowaną (faktura + paragon) i sprzedaż dla przedsiębiorców na podstawie wystawionych faktur. W ten sposób można zaoszczędzić czas na księgowanie i koszty art. biurowych (papier, tusze, segregatory itp.)

Oczywiscie najlepiej wypytać o wszystko albo u jakiegos księgowego, a najlepiej we własciwym dla siebie US - i to z tego względu, że różne US mają rozbieżne interpretacje i sposoby postępowania w razie kontroli - pytając bezposrednio wswoim US mamy informacje z pierwszej ręki. Zalecam ostrożnosc, bo od stycznia będzie sporo zmian, a od 2018 rewolucja, która wywróci wszystko do góry nogami.

Co do prowadzenia księgowości samemu - w przypadku PKPiR jest to rzecz banalnie prosta i nie wymaga poswięcenia wiele czasu.
Można też zainwestowac w oprogramowanie, które samo liczy (ok. 200 zł. rocznie) i wystarczy tylko na bieżąco wprowadzac dane.

Oczywiscie nie każdy czuje się na siłach - wtedy lepiej zlecić to księgowemu, podobnie - można na początku działalnosci zlecic to księgowemu i "zobaczyć" jak to się robi, a po pewnym czasie dalej już samemu prowadzić swoją księgowosć. Jest to całkiem niezła oszczednosc kasy, bo najprostrza księgowosc to min. 200 zł. netto miesięcznie, co w skali roku daje 2400 netto, a jak się nie jest vatowcem, to dopłacony VAT za te usługi stanowi realny bezzwrotny koszt w wysokosci dodatkowych 500 zł. Im więcej papierów do księgowania, tym większy koszt prowadzenia ksiąg i może dojsc do całkiem sporej sumy w skali roku - chyba lepiej to przepic albo zainwestowac tak zaoszczędzoną kasę w nowe narzedzia....

Offline Nero

« Odpowiedź #33 dnia: 20 Października 2016, 12:02:25 czas Polski »
Pani w urzędzie stwierdziła ,że meble łazienkowe to nie element konstrukcyjny budynku i nie podlega 8% tylko 23 %

No i pani miała rację...niestety. Współczuję.

Offline pablo8704

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Robię co mogę...
  • View Gallery
    • Budowa domu systemem gospodarczym
« Odpowiedź #34 dnia: 20 Października 2016, 14:23:28 czas Polski »
Pani w urzędzie stwierdziła ,że meble łazienkowe to nie element konstrukcyjny budynku i nie podlega 8% tylko 23 %

No i pani miała rację...niestety. Współczuję.

ale jak zrobimy te meble z montażem to wtedy jest jako usługa i jest na 8% mam rację?
Zapraszam na mojego bloga: www.majsterkowanie24.blogspot.com
jak również do śledzenia budowy naszego domu: www.bababuduje.eu
Nasz kanał na YT: www.youtube.com/c/bababuduje

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #35 dnia: 20 Października 2016, 14:52:49 czas Polski »
Nie do końca. Sprawa jest o tyle skomplikowana, że nikt nie może Ci zagwarantować, że 8 będzie słuszne a interpretacji jest wiele.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Nero

« Odpowiedź #36 dnia: 20 Października 2016, 15:28:43 czas Polski »
Jest różnica między meblami wolnostojącymi i w zabudowie, nie ma znaczenia istnienie usługi montazu.

NSA w uchwale z 24 czerwca 2013 r. sygn. akt I FPS 2/13 wskazał, że „obniżona stawka podatku od towarów i usług (8%) znajduje zastosowanie wtedy, gdy montaż komponentów meblowych następuje z wykorzystaniem elementów konstrukcyjnych obiektu budowlanego (lokalu). W uzasadnieniu uchwały czytamy: "Jeżeli szafa czy zabudowana jest trwale powiązana z budynkiem lub jego częścią, to można wtedy mówić o modernizacji i stosować niższą stawkę VAT"

Z kolei z PKWiU poz. 31 wynika, że wszystkie meble objęte są stawką 23% VAT.

Z powyższego wynika, co potwierdził Minister Finansów w 2014 r., że wszelkie meble wraz z montażem podpadają pod stawkę 23% VAT, a wyjątkiem jest wykonanie złożonej zabudowy meblowej na wymiar trwale połączonej z elementami  budynku, co traktujemy jako modernizację i możemy zastosować stawkę 8% (szafy wnękowe/garderoby, kuchnie w zabudowie itp.) Warunkiem stosowania stawki 8% jest dostawa usług w obiektach budownictwa objętego społecznym programem mieszkaniowym (oraz lokalach wymienionych w załącznikach do ustawy o podatku od tow. i sług) - czyli lokalach mieszkalnych do 150 m2 i budynkach jednorodzinnych do 300 m2 oraz lokalach mieszkalnych w budynkach wielorodzinnych (w skrócie)

Podsumowując:
- wszystkie meble, nawet jeżeli są montowane u klienta w lokalu mieszkalnym - VAT 23%
- zabudowy meblowe trwale połączone z elementami lokalu wykonane na wymiar i dostarczone z montażem - 8% VAT
- Zabudowy tylko wykonane ale nie zamontowane w ramach jednego zlecenia niezależnie od docelowego miejsca późniejszego montażu  - 23% VAT
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2016, 15:32:03 czas Polski wysłana przez Nero »

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #37 dnia: 20 Października 2016, 15:36:38 czas Polski »
Mam z tego rozumieć, że kuchnie też można na 8% ? Bo jeśli tak to musisz to wyjaśnic 3 lata temu ministrowi finansów oraz stowarzyszeniu poszkodowanych stolarzy którzy do dziś walczą w NSA. Tym co się powiesili jak US zabrał im wszystko też przydałoby się życie zwrócić.
Niestety w tej kwestii przepisy są mocno niejasne. Czy szafa jest elementem konstrukcyjnym budynku ? I dlaczego obrazek który przybijesz do ściany już na pewno nie jest ?

Wygrywa ten kto będzie miał bardziej przekonuwującego prawnika. I niestety nie działa w naszym prawie precedens i każda taka sprawa inaczej zakończona.

Ps. Bez urazy Nero bo nie kieruję tego bezpośrednio do Ciebie ale ja już nie ufam żadnym przepisom w tej kwestii skoro w sądzie najwyższym nadal trwa sprawa a nowy minister finansów umywa ręce od interpretacji swojego poprzednika
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2016, 15:41:22 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: 20 Października 2016, 16:18:39 czas Polski »
Specu jestem z jedną osób , które musiały dopłacić vat podczas sławetnej interpretacji stawki. Po tym , jak uchylili zapis , chciałem wystąpić do urzędu o zwrot nadpłaconego vatu , to dostałem informację od znajomych z urzędu skarbowego ,że i tak nic nie dostanę bo z automatu wskoczę w 34% podatek dochodowy i dodatkowa kontrola , podczas której przy okazji coś znajdą . Po przeliczeniu faktur dałem sobie spokój . Ale mam kolegę , który chciał udowodnić swoją wyższość nad urzędnikami i po dwóch miesiącach dostał 88.000 pln kary za zaniżanie rzekomej sprzedaży .
Zresztą wystarczy sobie przypomnieć firmę komputerową Optimus , która właśnie przez urzędników została rozłożona . Po kilku latach batalii właściciela z urzędem , sąd przyznał odszkodowanie w wysokości około 10.000.000 , które zostały notabene zapłacone z naszych pieniędzy . Dlatego osobiście siedzę cicho, robię swoje i nie warczę   ;)

Offline Nero

« Odpowiedź #39 dnia: 20 Października 2016, 16:39:03 czas Polski »
Mam z tego rozumieć, że kuchnie też można na 8% ? Bo jeśli tak to musisz to wyjaśnic 3 lata temu ministrowi finansów oraz stowarzyszeniu poszkodowanych stolarzy którzy do dziś walczą w NSA

Wyżej przytoczyłem uchwałę siódemkową NSA, według której kuchnia w zabudowie może być objęta stawką 8% VAT i w jakich wypadkach, ale już montaż AGD w takiej kuchni - NIE. Co nie oznacza, że jest to linia orzecznicza, a już na pewno nie jest uchwała źródłem prawa.

Masz rację - przepisy są niejasne, dlatego radziłem koledze wyżej dokładnie wypytać w swoim US. Oczywiscie w razie kontroli te informacje nie będą wiążące :P dlatego można też wystąpić o interpretację indywidualną, która wiążąca w konkretnym przypadku jest.

P.S. - nie biorę tego do siebie, mam podobne zdanie.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #40 dnia: 20 Października 2016, 16:54:29 czas Polski »
Póki co mamy zasadę, że masz płacić podatki. Nie wiemy ile bo to Ty jesteś przedsiębiorcą i masz się znać ale jak się pomylisz to dowalimy Ci karę. Przykre.

Offline mondo12

« Odpowiedź #41 dnia: 20 Października 2016, 16:54:56 czas Polski »
Czyli jak bym chciał komuś sprzedać domek np 35m2 wzraz z montażem to płacę 8%, a jak tylko go tylko sprzedam to 23% tak?

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Października 2016, 16:57:28 czas Polski »
Poczekajmy jeszcze , jak wprowadzą na liniowce podatek w wysokości 40 % od zarobków 6000 pln. Dopiero będzie jazda .

Offline mondo12

« Odpowiedź #43 dnia: 20 Października 2016, 17:37:11 czas Polski »
Będzie trzeba w Czechach firmy zakładać...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Października 2016, 18:02:59 czas Polski »
Albo możesz jeść małą  łyżką , tak działać by nie wchodzić  na vat i mieć  spokój .