Wygląda na to że zostałem sam na forum na polu walki wyrzynarek włosowych

)))
Ale to nic tnie się więc je się

)))
Kolejne trzy ozdoby choinkowe przetestowane wzory jakie narysowałem udało się zrobić bez problemów .
Wzory przygotowane niby pod kantówkę 5cm/5cm z lekkim minusem bo dokładnie takiej kantówki w marketach się nie kupi nie wspominając o tym że przekrój kwadratu w takowych marketowych kantówkach jest mocno umowny , tak że wzór najczęściej robię na wymiar około 4,6cm/4,6cm .
To i zacznę od tej najłatwiejszej w wykonaniu bo tu były ledwie trzy otwory do wykonania w środku i połączenie ich środkiem , później tylko łatwy obrys tym bardziej że wzór miał grube boki więc trudno by było to popsuć . Zasada pracy ta sama jak przy innych wzorach czyli najpierw wycięcie środków w obu bokach a później cięcie po obrysie , z zastrzeżeniem że nie docina się w takich wzorach do końca przeciwległych końców wcześniej jak dopiero po wycięciu obrysu po obu stronach kantówki .
Drugi z wzorów to takie przysłowiowe trzy w jednym bo to jakby połączenie dzwonka gwiazdki i choinki .
Przy tym drugim wzorze dodałem dodatkowe zdjęcia z kolejnych etapów cięcia gwiazdki jaka jest w środku , na zdjęciach widać że cięcie nie było z prostym prowadzeniem brzeszczota po linii bo przy grubości kantówki prawie 5cm/5cm były by problemy przy obróceniu brzeszczota . Łatwiej było tę gwiazdkę najpierw przeciąć w środku na krzyż a później wycinać środek po kawałku , daje to lepszy efekt cięcia w narożnikach .
Trzeci z wzorów był dosyć trudny bo dużo w nim ostrych szpiczastych krawędzi które lepiej wycinać jadąc brzeszczotem od "pnia" wzoru na zewnątrz , a wcześniej wykonać twory w samych wcięciach .
Marek .