26 Kwietnia 2026, 23:53:55 czas Polski

Autor Wątek: praca na piłach włosowych. Bieżące roboty :)  (Przeczytany 45632 razy)

meridox

• Gość
Odp: praca na piłach włosowych. Bieżące roboty :)
« Odpowiedź #210 dnia: 02 Czerwca 2018, 08:04:47 czas Polski »
się tak zastanawiam czy masz w domu na święta 15 choinek czy jedną taką ogromniastą żeby powiesić  na niej wszystkie te ozdoby :)

Offline MarekET

« Odpowiedź #211 dnia: 02 Czerwca 2018, 09:22:28 czas Polski »
Meridox . tak uczciwie mówiąc to od kilku lat nie chce mi się stroić choinki na święta więc tak naprawdę nie mam żadnej :) )))
Ale planuje z tych moich ozdóbek pierdołek zrobić jakieś komplet jeden lub więcej i będę miał jako prezent mniej lub bardziej przydatny czy też inny bonus pod choinkę dla rodzinki :) )))
Mogą powiesić na choince lub będą mogli użyć gdzieś na podpałkę , może jakieś fikuśne wzorki będą się w dymie tworzyć :)

Marek .

meridox

• Gość
« Odpowiedź #212 dnia: 02 Czerwca 2018, 11:54:34 czas Polski »
ja zrobiłem ponad 40 szt w zeszłym roku na święta ( tylko moje były 2D ;) ) zapakowaliśmy w pudełko i już po rodzinnym posiłku i prezentach u teściów i rodziców puściliśmy pudełko w obieg i każdy miał sobie wybrać jedną sztukę, zabawy i zachwytu przy tym było sporo :)

Offline MarekET

« Odpowiedź #213 dnia: 02 Czerwca 2018, 21:41:19 czas Polski »
Dostałem e-mail że Szef DiD znaczy Jarek coś tu pisał i patrzę z lewa z prawa , góra dół i nic tu nie ma , hmm dziwne .
Wychodzi że chłop tu był coś machną skasował i sie zmył :) )))))

Marek .

meridox

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: 03 Czerwca 2018, 08:40:42 czas Polski »
Pewnie jakąś próbę robił , ostatnio często widuję w wątkach napisy typu "test" :)

Offline MarekET

« Odpowiedź #215 dnia: 04 Lipca 2018, 21:19:01 czas Polski »
No i kolejne ozdoby choinkowe , czyli przetestowane kolejne wzory z kantówki około 5cm/5cm .
Przetestowałem dwa wzory jeden to poprawiony dzwonek a drugi to jakiś dziwny wisiorek co mi się tak dziwnie narysował , z ciekawością oglądałem go po cięciu cóż mi to wyszło .

Na pierwszy ogień poszedł dzwonek , to tylko poprawiona wcześniejsza wersja wzoru dzwonka który miał pewne wady które warto było poprawić aby to co jest wycinane było widoczne , chodzi o imitację tzw. duszy dzwonu w pierwszej wersji po wycięciu nie było tego widać więc było bez sensu to wycinać , i poprawiłem w dzwonku górną część gdzie będzie mocowana nitka .Tym samym dzwonek trochę urósł .
Poprawiony dzwonek na zdjęciach jest jeszcze widoczny w nieoszlifowanej wersji i zostały jeszcze jak ja to nazywam "negatywy" w wzorze do wycięcia .
Jak widać też na ostatnim zdjęciu zrobiła mi się już mała kolekcja dzwonków .
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2018, 21:40:00 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline MarekET

« Odpowiedź #216 dnia: 04 Lipca 2018, 21:27:35 czas Polski »
Drugi z wycinanych wzorów był bardziej wymagający przy cięciu .
W tym dziwny wisiorku trochę źle powywiercałem otwory tym samym miałem później problemy z wycięciem ostrych krawędzi w tych jakby liściach czy też półkach , jak na koniec oddzielałem wycięty wzór od odpadów trochę te krawędzie się ukruszyły , a i w kilku miejscach chyba było trochę niedocięte do samego końca .
Widać to na kilku zdjęciach szczególnie w dolnej części wzoru jest to mocno widoczne góra wyszła dobrze  .
Te czerwone kropki na zdjęciu z przyklejonym wzorem pokazują gdzie było by lepiej wywiercić otwory aby lepiej było ciąć .

Ale to tylko na teraz test wzoru , bo narysować da się byle co lub wszystko a dopiero po cięciu widać co wyjdzie z takiego rysunku .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 04 Lipca 2018, 21:32:28 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline komseba

« Odpowiedź #217 dnia: 04 Lipca 2018, 21:49:10 czas Polski »
Często słyszę, że jestem cierpliwy i dokładny, ale ten ostatni wzór jest chyba ponad moje możliwości utrzymania nerwów na wodzy. :) Podziwiam.

Offline MarekET

« Odpowiedź #218 dnia: 04 Lipca 2018, 22:01:28 czas Polski »
Ten ostatni wzór nie był aż tak upierdliwy jak wygląda , z tych co dziś wrzuciłem zdjęcia to na tym z kolekcją dzwonków widać niepozornie wyglądający dzwonek z gwiazdką w środku , przy jego cięciu trzeba uważać na każdy ruch brzeszczota , ten dzwonek jest wielkości paczki zapałek a ta gwiazdka to tak na oko 1/3 jego wielkości .

Marek .

Offline MarekET

« Odpowiedź #219 dnia: 07 Lipca 2018, 18:34:11 czas Polski »
I kolejne trzy wzorki do przetestowania czy je dobrze narysowałem .
Najpewniej w poniedziałek się tymi wzorami pobawię .

Marek .

Offline MarekET

« Odpowiedź #220 dnia: 12 Lipca 2018, 23:38:45 czas Polski »
Kolejne trzy ozdoby choinkowe przetestowane , czyli wycięte .
Oczywiście nie są jeszcze wykończone na zdjęciach to zdjęcia zrobione zaraz po zakończeniu ich wycinania .
Na dziś mam przetestowanych 16 wzorów a jak się uzbiera 20 to zrobię wtedy zbiorowe wykończanie tego co wyciąłem .

Dodatkowo przydarzyła mi się dziwna awaria , można powiedzieć że rozpadła się dioda LED robiąca za punkowe światło , dioda jest umieszczona w przegubie którym wylatuje powietrze do nadmuchu . I powiem że grzebiąc przy elektronice od kilkudziesięciu lat na różne sposoby udało mi się wykończyć czy też uszkodzić diody LED ale czegoś takiego jeszcze nie widziałem aby dioda LED praktycznie rozpadłą się na dwie części co widać na zdjęciach .
Diodę wymieniłem ale ma soczewkę co rozprasza światło i to marnie wtedy świeci przy cięciu , muszę coś poszukać w swoich elektronicznych zapasach lepszego .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 12 Lipca 2018, 23:42:21 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline MarekET

« Odpowiedź #221 dnia: 16 Lipca 2018, 17:34:07 czas Polski »
No i znowu coś na kanciatym klocku jest przylepione i będzie cięte , jak widać na załączonym obrazku .

Dodatkowo jakieś dwa obrazki może z przyszłościowymi pomysłami bo muszę trochę pociąć mniej precyzyjnie niż przy kolejnych ozdobach choinkowych , tak trochę dla relaksu .
Zdjęcia tych pomysłów na przyszłość trochę krzywe i ciemne ale da się zobaczyć , po cięciu gięciu i sklejaniu pewnie wyjdzie to lepiej w drewnie niż na kartce papieru .

Marek .

Offline MarekET

« Odpowiedź #222 dnia: 16 Lipca 2018, 21:01:20 czas Polski »
Zapomniałem dorzucić kilka wzorków w stylu miski i inne coś co może posłużyć do tworzenia czegoś co jest więcej niż miską bo i wazonem i jakąś misą czy czymś podobnym zależnie jak się podejdzie do sprawy i jakiej grubości będzie deska z której się będzie wycinało owe Cosie :) ))

Czyli tak :

1- Seria kółek z których da się wykonać miskę lub po przez wykonanie kilku takowych wzorów w całości można sklejając poszczególne warstwy budować większe rzeczy jak wazony . Można te koła sklejać warstwę na warstwę lub przez przesuwanie w taki sposób jakby chciało się mniejsze koło przepchać przez większe cisnąc je w dół , ale wtedy tnie się te koła pod niewielkim kątem jakieś 3 do 5 st od pionu , dostaje się wtedy miskę z bokami i środkiem w schodki .

2- Miska typu elipsa - to takie samo coś co widać na moich zdjęciach z ukończonymi miskami , ten wzór można tak samo jak koła wyciąć tak aby kleić je warstwa na warstwę lub można po cięciu pod niewielkim kątem skleić wciskając mniejszą warstwę w większą .

3- Kolejny wzór to jest oparty na bazie kwadratu z wcięciami . Tu jedynie trzeba uważać przy cięciu pod dużymi kątami bo wycinanie tych wcięć jest trochę wtedy kłopotliwe jeszcze można w miarę łatwo brzeszczotem pod dużym kątem w to wjechać ale później obrócić brzeszczot do wyjechania brzeszczotem z tego wycięcia dalej to już trochę problem , można przy zbyt siłowym cięciu zerwać brzeszczot ,ale przy cienkiej desce powinno się nawet pod dużym kątem wyjechać z tego wcięcia , w najgorszym wypadku należy wiercić więcej otworów do przewlekania brzeszczota albo na każdym prostym odcinku i później a ciąć dajmy na to w prawo a później wrócić do otworu i jechać w lewo do wcięcia . Inny sposób jest taki aby w każdym wcięciu wykonać otwór od dokładnie tym samym kątem co tniemy i dodatkowo trzeba pilnować kierunku wiercenia tego otworu , więc kłopot większy .

4- Ostatni wzory to miski na obrysie prostokąta , jedna ma rogi idealnie pod kątem prostym a druga ma je zaokrąglone , i tu ta sama uwaga co do sposobu klejenia zależnie od chęci albo warstwa na warstwę albo na schodki czyli przeciskanie mniejszą warstwę przez większą .

Nie wiem czy te pliki można pobrać z forum bo są w PDF , jak co to podrzucę link do miejsca gdzie te pliki sobie leżą .

Tu są wzory do pobrania - https://mega.nz/#F!ZZAgXYwY!MJGdZPM7YoTdgCqE2Xs8tQ

Marek .

Offline MarekET

« Odpowiedź #223 dnia: 25 Lipca 2018, 21:30:41 czas Polski »
Wygląda na to że zostałem sam na forum na polu walki wyrzynarek włosowych :) )))
Ale to nic tnie się więc je się :) )))

Kolejne trzy ozdoby choinkowe przetestowane wzory jakie narysowałem udało się zrobić bez problemów .

Wzory przygotowane niby pod kantówkę 5cm/5cm z lekkim minusem bo dokładnie takiej kantówki w marketach się nie kupi nie wspominając o tym że przekrój kwadratu w takowych marketowych kantówkach jest mocno umowny , tak że wzór najczęściej robię na wymiar około 4,6cm/4,6cm .
To i zacznę od tej najłatwiejszej w wykonaniu bo tu były ledwie trzy otwory do wykonania w środku i połączenie ich środkiem , później tylko łatwy obrys tym bardziej że wzór miał grube boki więc trudno by było to popsuć . Zasada pracy ta sama jak przy innych wzorach czyli najpierw wycięcie środków w obu bokach a później cięcie po obrysie , z zastrzeżeniem że nie docina się w takich wzorach do końca przeciwległych końców wcześniej jak dopiero po wycięciu obrysu po obu stronach kantówki .

Drugi z wzorów to takie przysłowiowe trzy w jednym bo to jakby połączenie dzwonka gwiazdki i choinki .
Przy tym drugim wzorze dodałem dodatkowe zdjęcia z kolejnych etapów cięcia gwiazdki jaka jest w środku , na zdjęciach widać że cięcie nie było z prostym prowadzeniem brzeszczota po linii bo przy grubości kantówki prawie 5cm/5cm były by problemy przy obróceniu brzeszczota . Łatwiej było tę gwiazdkę najpierw przeciąć w środku na krzyż a później wycinać środek po kawałku , daje to lepszy efekt cięcia w narożnikach .

Trzeci z wzorów był dosyć trudny bo dużo w nim ostrych szpiczastych krawędzi które lepiej wycinać jadąc brzeszczotem od "pnia" wzoru na zewnątrz , a wcześniej wykonać twory w samych wcięciach .

Marek .

Offline MarekET

« Odpowiedź #224 dnia: 25 Lipca 2018, 21:32:49 czas Polski »
Więcej obrazków nie weszło więc tu dorzucę kolejne dwa wzorki jakie będę ciął , znaczy się grzybek i jakieś tam coś .
Plus jeden obrazek co się nie zmieścił wyżej .