23 Kwietnia 2026, 10:12:19 czas Polski

Autor Wątek: praca na piłach włosowych. Bieżące roboty :)  (Przeczytany 45576 razy)

m_kola

• Gość
Odp: praca na piłach włosowych. Bieżące roboty :)
« Odpowiedź #135 dnia: 02 Grudnia 2017, 18:54:32 czas Polski »
Brawo bystrzachy ;)

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: 07 Grudnia 2017, 23:17:19 czas Polski »
Nowe zlecenie :)
Wieszak na medale. Pozostaje dorobić kołeczki jako wieszaki i pomalować.

Offline MarekET

« Odpowiedź #137 dnia: 07 Grudnia 2017, 23:23:53 czas Polski »
Gratulacje fajnie wyszło czysta robota .

Ja nada walczę z moimi dodatkami do maszynki i machnąłem dla testu jeden wzorek na choinkę ale jak to mam ostatnimi czasy w zwyczaju przez mój błąd spierniczyłem go pod koniec roboty :))))
Po poprawieniu wzoru i większej koncentracji wyjdzie pewnie w drugim podejściu jak należy :))))) lub nie wyjdzie :))))))

Marek .

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: 07 Grudnia 2017, 23:30:31 czas Polski »
Mnie za to doi szału doprowadzają ciągle padające śrubki ściskania kamyka górnego.
Skończyły mi się utwardzane więc zacząłem je kontrować nakrętkami (nie utwardzanymi) ale 3x odkręcę i po gwincie.
Zamówiłem nowe śruby ale nie dotarły jeszcze.
Poza tym skończyły mi się brzeszczoty którymi super mi się pracowało ale nie mam pojęcia które to były bo zamówiłem różne i nie zostały podpisane.
Masakra..

Offline DM

« Odpowiedź #139 dnia: 08 Grudnia 2017, 15:03:46 czas Polski »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #140 dnia: 08 Grudnia 2017, 15:15:42 czas Polski »
Tak, DSH

Offline DM

« Odpowiedź #141 dnia: 08 Grudnia 2017, 16:54:02 czas Polski »
Typowe miałem całą torbę dłuższych śrubek. Tak żeby jak się zerwie można resztę kombinerkami odkręcić.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #142 dnia: 09 Grudnia 2017, 01:04:04 czas Polski »
gul mi skacze tylko jak patrze na wasze wycinanki i postanowiłem też sobie ozdoby jakieś na święta  sprawić :)
[ Invalid YouTube link ]

Offline MarekET

« Odpowiedź #143 dnia: 09 Grudnia 2017, 10:08:17 czas Polski »
Meridox , pogratulować bo fajnie Ci to wyszło .

A i podpuszczę Cię trochę do dalszego działania , spróbuj z ozdobami w tzw. 3D to jest dopiero fajna zabawa chociaż okropnie praco i czasochłonna :)))) A efekt finalny nie zawsze jest znany czasami się coś na finał potrafi popsuć :( (((

Marek .
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2017, 10:23:14 czas Polski wysłana przez MarekET »

meridox

• Gość
« Odpowiedź #144 dnia: 09 Grudnia 2017, 12:49:02 czas Polski »
rozglądałem się za 3D ale nie znalazłem żadnych wzorów tak na szybko , ale do świąt jeszcze dwa tygodnie więc wszystko przede mną jeszcze :)

Offline MarekET

« Odpowiedź #145 dnia: 09 Grudnia 2017, 13:37:39 czas Polski »
A żaden problem tu masz fajne proste wzorki

- http://www.stevedgood.com/20153dornament.pdf

- http://www.stevedgood.com/3dtree.pdf

Tylko kantówka musi być idealnie przygotowana kąty proste muszą być idealne  i powinna być równa na całej długości .

Marek .
« Ostatnia zmiana: 09 Grudnia 2017, 13:39:31 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline morosoph

« Odpowiedź #146 dnia: 09 Grudnia 2017, 13:39:51 czas Polski »
Ja się wczoraj skusiłem na wycinanie 3D i totalna klapa. Na Scheppachu z dobrym brzeszczotem /ale chyba zbyt cienkim jak do takiej wysokości/ w zbitej sośnie 5x5 cm zbyt duże różnice cięcia między górą, a dołem klocka. Efekt - naszły się linie cięcia od spodu i dupa blada :'(. Dałem sobie siana i dzisiaj wycinam choinki 2D w sklejeczce. Przynajmniej się nie wkurzam :)
Ale jeszcze kiedyś spróbuję z innym brzeszczotem.

Offline MarekET

« Odpowiedź #147 dnia: 09 Grudnia 2017, 13:50:24 czas Polski »
Morosoph , wiem coś o tym sam mam tyle samo wpadek co sukcesów czyli na dziś po 50% szans na to że wyjdzie dobrze lub się spierniczy .
Faktycznie brzeszczoty do cięcia w grubych 5cm/5cm klockach muszą być te najgrubsze czyli z przedziału oznakowania "12" i tak nigdy się nie wie czy się uda , tu też dużo znaczenie ma dobór drewna ja się bawię na teraz w świerku nie jest to zbyt plastyczne drewno ale dla sprawdzenia swoich wzorów jest dobre no i tanie jak się popsuje mała szkoda .

Dziś znowu fajny wzorek spierniczyłem ale się nie poddaję mam następny przygotowany na klocku do cięcia :))))

Ale jak się uda to mam radochę pod sam sufit lub wyżej :))

Marek .

meridox

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: 09 Grudnia 2017, 13:55:53 czas Polski »
ooo dzięki za wzory :) na pewno spróbuje :) i z tym ściskiem dobry patent :)

Offline morosoph

« Odpowiedź #149 dnia: 09 Grudnia 2017, 14:16:03 czas Polski »
I znowu Marek zrobiłeś smaka na ten "sopelek". Faktem jest świerk jest lekkim drzewem /miękkim/ tylko zawsze bałem się o jego trwałość mechaniczną  przy np. szlifowaniu. Jego biel jest tak miękka i krucha, że żal byłoby ukruszyć na samym finale.
Ale widzę, że Steve też wycina w świerczynie i to dość rzadkiej to i ja spróbuję.