17 Maja 2026, 16:22:56 czas Polski

Autor Wątek: "Dosięgnij gwiazd" by Spec  (Przeczytany 36199 razy)

Offline SpecPiotr

Odp: "Dosięgnij gwiazd" by Spec
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Listopada 2016, 14:02:43 czas Polski »
I teraz Andriu żeby nie było bo skończyłem projekt i okazało się, że jest bardzo podobny do Twojego  :o A wcięcia w drabince zostawiłem białe bo miałem o to dopytać a widzę, że patent sprawdzony. Wierz mi albo nie ale nie sugerowałem się Twoim łóżkiem.

Biłem się z myślami i zastanawiałem nad swoimi możliwościami wykonania niektórych rozwiązań i zdecydowałem się na taką wersje.
Nogi będą 46x70 i te dwa wymiary dominują. Szerokość pionowych szczebelków to 46 natomiast szerokość poręczy na szczebelkach to 70. Rama główna ma szerokość 110 i grubość 26.

Jeśli nie ma specjalnych zastrzeżeń co do kwestii technicznych to taki projekt zostaje bo czym dłużej się będę zastanawiał tym później za robotę się weznę.
Na koniec będzie mały pomysł-niespodzianka i pokażę go na samym końcu realizacji  :P

Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Mag84

« Odpowiedź #31 dnia: 11 Listopada 2016, 15:59:16 czas Polski »
żona zamówiła już też materac silikonowy więc Andriu troche pocieszyłeś. Jeśli więc każdy narożnik będzie powodował że światło będzie zmniejszone o jakieś 15 na 15 mm to nie będzie problemu :) ?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Listopada 2016, 19:23:42 czas Polski »
Kilka uwag. Jeśli dobrze rozumiem, to rama pod materace ma mieć 110 mm - może być za mało. Odejdzie Ci 30 mm na listwy oporowe + 20 mm grubość desek pod materacami, zostanie Ci 60 mm. Materac będzie miał powiedzmy 150 mm, to materac będzie wystawał 90 mm. Wg mnie 2/3 materaca powinno być w ramie ( ja robiłem szerokość deski na 140 mm, materac 150 mm).
Szczeble na wezgłowiach masz za rzadko, ja robiłem chyba przerwy 70 mm.

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 11 Listopada 2016, 19:35:43 czas Polski »
Jeśli dobrze rozumiem, to rama pod materace ma mieć 110 mm - może być za mało. Odejdzie Ci 30 mm na listwy oporowe + 20 mm grubość desek pod materacami, zostanie Ci 60 mm. Materac będzie miał powiedzmy 150 mm, to materac będzie wystawał 90 mm. Wg mnie 2/3 materaca powinno być w ramie

Błędu chyba nie popełnił. Może sugerował się zasadą , jaka jest przyjęta przy łóżkach sypialnianych . 1/3 h materaca jest wpuszczana . Przyjmując h materaca 150 mm , wychodzi  książkowy wymiar ;).

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #34 dnia: 11 Listopada 2016, 20:19:30 czas Polski »
Dlatego napisałem " wg mnie" - z łóżka o niższej ramie łatwiej się stoczyć leżąc na brzegu materaca.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #35 dnia: 11 Listopada 2016, 20:27:23 czas Polski »
1/3 h materaca jest wpuszczana

Dokładnie tak to liczyłem ;D
Tak jak pisze Amigorg będzie listwa oporowa 30mm przymicowana 10mm od krawedzi (nie chcę rzucającego się od dołu pogrubienia) i poprzeczki 20 mm. Stąd wyszedł mi ten nietypowy wynik 110. Może już taki nawyk od mebli z płyty by złagodzić stosunkowo ostre narożniki płyt.

Bardziej mnie zastanawia czy 110x26 (plus listwa oporowa) będzie odpowiednio wytrzymałe i czy jest to dobra grubość dla łączników które zastosowałeś Ryszardzie w swoim projekcie.

Ps. Co do szczebli. Po bokach mam przerwy ok 135. Głowa nie przejdzie. Chciałem na wezgłowiach uzyskać podobne proporcje ale masz rację. Zagęszcze trochę.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopada 2016, 20:29:45 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Andriu

« Odpowiedź #36 dnia: 11 Listopada 2016, 21:50:42 czas Polski »
cześć też  chciałem zauważyć że trochę za rzadko masz te szczebelki. Mój materac silikonowy ma 12 cm grubości i wystaje ponad ramę łóżka 2 cm,. Gdyby był niżej  niż rama to  byłoby niewygodnie  siadać a i podczas spania. Wybrałem silikonowy bo  dzieci jak im robiłem to łóżko to starszy miał 4 latka i czasami zdarzyło się mu zmoczyć w nocy. a silikon  nie przyjmuje zapachów i nie pleśnieje tak jak kokosowe. Dzieciaki jak w łóżeczkach spały i się ciągłe  kręciły, zdarzało się że spały w poprzek,  to na nowych materacach  spało się im bardzo wygodnie  leżały sobie prawie w jednej pozycji przez  całą noc i w dzien również były bardziej wypoczęte.  dlatego polecam takie materace.
Cieszę się, że  mój projekt komuś się przydał. Powiem również, że wiekszość moich znajomych jest zachwycona tym łóżkiem. 

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Listopada 2016, 00:17:12 czas Polski »
Bardziej mnie zastanawia czy 110x26 (plus listwa oporowa) będzie odpowiednio wytrzymałe i czy jest to dobra grubość dla łączników
Listwę oporową zrób 30 x 30 mm to wraz z deską nie będzie taka wiotka, a w przekroju poprzecznym (110 mm) wytrzyma - jesion jest wytrzymały. Natomiast same końce będziesz musiał wzmocnić doklejając kawałki desek o grubości 10 mm, gdyż łącznik śrubowy ma szerokość 16 mm. To samo dotyczy nóg. Do nogi wkręca się mufkę gwintowaną i średnicy zewnętrznej 14 mm. Materiał musi mieć odpowiednią grubość aby w miejscu dokręcania łącznika nie pękał.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #38 dnia: 13 Listopada 2016, 19:29:35 czas Polski »
Dziś się okazało (tak jakby nie byłonto oczywiste ;D ), że trzymanie dech w powietrzu podczas równania to nie jest dobry pomysł. Jutro trza będzie dorobić sobie przedłużenia blatów. I nie ma co się szczypać -po 2 metry z każdej strony.

Offline robson

« Odpowiedź #39 dnia: 13 Listopada 2016, 23:21:47 czas Polski »
Jakiej długości masz blaty?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #40 dnia: 14 Listopada 2016, 08:54:47 czas Polski »
Łącznie jakieś 800 więc szału nie ma. Ale już wiem jak szybko i prosto to zrobić więc dziś to uczynie ;)

Offline Bunner

« Odpowiedź #41 dnia: 14 Listopada 2016, 12:44:29 czas Polski »
Może trochę offtop, ale jestem zielony...
Kupiłeś tarcice i tak od razu robisz z tego łóżko? Drewno nie jest za mokre?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #42 dnia: 14 Listopada 2016, 12:45:20 czas Polski »
Tak. Kupiłem suchą tarcicę po suszarni.

Offline Bunner

« Odpowiedź #43 dnia: 14 Listopada 2016, 12:51:34 czas Polski »
Aaa, a czy w Miszewie musiales wcześniej zamówić czy mieli ja w magazynie?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #44 dnia: 14 Listopada 2016, 12:53:41 czas Polski »
Mieli na miejscu. Z suchego jesiona jeszcze mają ok 1,5 kubika grubości 50 i kilka desek 30. Ale 30 pokręcone i na moje potrzeby za dużo odpadu bym miał dlatego czekam na dostawę w GSD.