24 Kwietnia 2026, 18:30:25 czas Polski

Autor Wątek: Frezark dla amatora  (Przeczytany 12971 razy)

Offline Krystek

Frezark dla amatora
« dnia: 13 Listopada 2016, 17:17:24 czas Polski »
Cześć, przymierzam sie do kupna frezarki górnowrzecionowej. Jestem amatorem wiec nie potrzebuje maszyny z najwyższej półki. Chciałabym przeznaczyć nie wiecej jak 500-550zł, lecz nie chciałbym żeby był to jakiś szmelc. Zastanawiałem się nad bosch pof 1400 ace, myślałem również nad MACALLISTER 1500 W z Castoramy. Co o nich sądzicie? Ewentualnie moglibyście polecić jakąś inną dobrą frezarke w podobnej cenie?
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2016, 17:21:11 czas Polski wysłana przez Krystek »

Offline stanis

Odp: Frezark dla amatora
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2016, 17:25:53 czas Polski »
Mam takiego boscha . Jak dla amatora bardzo dobra frezarka. Jest jednak dość ciężka więc frezowanie z jednej ręki odpada. Czasami przykręcam ją do stołu i pracuję jak na dolnowrzecionowej

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2016, 17:29:07 czas Polski »
Krystek, a sprawdzales w dziale od ktorego nalezaloby zaczac? Jesli chcesz otrzymac odpowiedzi na swoje pytania, to bez tego ani rusz. Takze zacznij w odpowiednim dziale i potyem juz pojdzie gladko.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2016, 17:38:22 czas Polski »
A tym przedziale jest jedna którą mógłbym polecić ale trzyma mnie regulamin.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2016, 17:40:00 czas Polski »
chyba mamy Piotr ta sama na mysli, ale ani slowa, zanim kolega nie uruchomi protokolu nr 1 :)

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Listopada 2016, 17:43:23 czas Polski »
Piotr wygrałeś internety :D

Krystek ja mam http://www.blackanddecker.pl/powertools/productdetails/catno/KW1600EKA/ jak ktoś wspominał o boshu też lekko przyciężkawa ,B&D ma walizkę dają frezy w komplecie i daje rade jak dla amatora , z tym że nie powiedziałeś do czego ją chcesz czy krawędzi czy blaty w kuchni robisz jak do wszystkiego to w tych pieniądzach praktycznie cokolwiek kupisz będziesz mieć to samo .

arecki1338

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Listopada 2016, 17:45:48 czas Polski »
Spelniles wszystkie wymagania stawiane w protokole nr 1, wiec z mojej strony moge ci polecic Makita m3600, mam i chwale sobie.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Listopada 2016, 17:48:08 czas Polski »
Ja mogę polecić frezarkę z julki. Ciężka owszem jest ale śmiga aż miło a za resztę kasy kup porządny frez.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 13 Listopada 2016, 17:48:57 czas Polski »
Ja do większych robót mam dużego graphita, a do krawędzi małą makite.
Kupując obie powinieneś się zmieścić w zakładanym budżecie.

Offline Krystek

« Odpowiedź #9 dnia: 13 Listopada 2016, 17:58:17 czas Polski »
Zainteresowała mnie ta frezarka B&D  ze względu na niską cenę oraz dużo dodatkow do samej maszyny. Pewnie zrezygnuje z boscha. Jeszcze chciałbym poznać waszą opinie na temat mcalister. Musze również dodać iż chciałbym podczepic tą frezarke pod stół. Bylaby taka możliwość w przypadku B&D?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Listopada 2016, 18:02:39 czas Polski »
Mactec - leciutko ponad budżet masz MT362

Offline Krystek

« Odpowiedź #11 dnia: 13 Listopada 2016, 18:08:36 czas Polski »
Wolałbym KW1600EKA. Cena nieco niższa. Mogłbym dołożyć około 100zl i dokupić do tej drugą mniejszą frezarke którą używał bym do krawędzi.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #12 dnia: 13 Listopada 2016, 18:28:26 czas Polski »
No dobra. Raffie już polecił a Tu już odrzuciłeś. Zostanę jednak przy swoim i również tego Makteca polecę. Według mnie najlepsza opcja w relacji jakość-cena. Co z tego, że ciężka ? Ja to za plus właśnie uznaje bo sama się diciska do materiału i nie ucieknie jak frez pociągnie. Frezy 12 z możliwością redukcji do 8. Co jak kupisz tylko na 8 a będziesz potrzebował mocy ? W jednej ręce tej mniejszej też nie utrzymasz więc ten argument odpada. Do precyzyjnych i "jednoręcznych" robótek są krawędziówki. Zresztą taką też mam Makteca i spisuje się rewelacyjnie.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Listopada 2016, 19:03:04 czas Polski »
Zainteresowała mnie ta frezarka B&D  ze względu na niską cenę oraz dużo dodatkow do samej maszyny. Pewnie zrezygnuje z boscha. Jeszcze chciałbym poznać waszą opinie na temat mcalister. Musze również dodać iż chciałbym podczepic tą frezarke pod stół. Bylaby taka możliwość w przypadku B&D?
Kolego. Jak chcesz pod stolik to co Cie masa interesuje? Powiedz, dlaczego "wolałbyś"? Dodatki? - i tak bedziesz kupował frezy bo te z zestawów w tej cenie są z reguły do...niczego. I jeszcze jedno. Jak chcesz pod stolik po porównaj regulacje głębokości frezowania między B&D a Mactec-iem. Bo w B&D nie widzę "kręciołka"

Offline Krystek

« Odpowiedź #14 dnia: 13 Listopada 2016, 19:11:15 czas Polski »
Czyli uważacie ze mactec byłby lepszym rozwiazaniem niż B&D?