29 Kwietnia 2026, 19:19:40 czas Polski

Autor Wątek: Montaż instalacji elektrycznej  (Przeczytany 14990 razy)

Offline Piotr123

Montaż instalacji elektrycznej
« dnia: 19 Listopada 2016, 22:48:23 czas Polski »
Witam was bardzo. Posiadam blaszany garaż szeroki na 3m, długi na 4m i wysoki na 2,5m. Chcialbym w tym garażu rozprowadzić prąd. A mianowicie założyć rozdzielke z dwoma wyłącznikami które odpowiadają  jedno za prąd w gniazdkach a drugi za oświetlenie. Z kotłowni prowadził bym prąd do garażu podpinając sie pod rozdzielke. I teraz jak to zrobić na elektryce kompletnie sie nie znam. Szukam cały czas w sieci najprostszego sposobu rozprowadzenia prądu w garażu. Może wy byście byli mi w stanie podpowiedzieć co i jakie akcesoria elektryczne zastosować. Chodzi mi o ułatwienie pracy w garażu,warsztacie. Myślę ze nie bedzie to skomplikowane dla was :-) a mi ułatwi sprawę.

Offline agoliat

Odp: Montaż instalacji elektrycznej
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Listopada 2016, 23:59:46 czas Polski »
I teraz jak to zrobić na elektryce kompletnie sie nie znam
Ja tam się nie chcę wymądrzać ale jeśli jest tak jak piszesz to sugeruję poprosić kogoś ze znajomych, fachowca, aby przyjechał i obejrzał i pokazał a najlepiej pomógł to zrobić.

W elektryce jest tak że jak coś zrobisz i zadziała to nie znaczy że jest dobrze i może to mieć w przyszłości tragiczne konsekwencje.

mily68

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Listopada 2016, 00:05:04 czas Polski »
Nie wiem jak "to zrobić na elektryce", ale skoro się pytasz o tak prostą instalację i jak napisałeś "się nie znasz" to chyba lepiej sam się za to nie zabieraj w trosce o bezpieczeństwo Twoje i każdego kto będzie w warsztacie. Nie bądź "Januszem" we własnym domu.

Offline L4

« Odpowiedź #3 dnia: 20 Listopada 2016, 00:20:29 czas Polski »
Szukam cały czas w sieci najprostszego sposobu rozprowadzenia prądu w garażu

Proszę:

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Listopada 2016, 01:01:08 czas Polski »
Nie przesadzajmy panowie.
Tak patrząc to lepiej aby nikt nie dotykał dłuta bo się może skaleczyć.
Po pierwsze to zanim zaczniesz cokolwiek robić to przestudiuj podstawowe zasady, a jak już zrobisz instalację, to poproś elektryka aby sprawdził czy jest ok.

Podstawowa sprawa to doprowadzenie prądu do garażu.
Jak daleko jest od punku podłączenia, czyli do skrzynki elektrycznej.
czy masz wolny bezpiecznik w skrzynce i czy masz podłączony bezpiecznik różnicowo-prądowy, potocznie RCD?
Jak chcesz poprowadzić kabel.? W ziemi, czy w powietrzu.?

Offline peter

« Odpowiedź #5 dnia: 20 Listopada 2016, 01:45:32 czas Polski »
No i cała instalacją w rurkach PCV

Offline Rafalski

« Odpowiedź #6 dnia: 20 Listopada 2016, 05:01:05 czas Polski »
To porównanie do dłuta to raczej nie pasuje. Nożem do zciągania izolacji z przewodu też się można  skaleczyć. Ale jak dłutem spieprzysz ptasie pióro, to najwyżej szafka brzydko wygląda. Jak zrobisz źle krzesło, to albo będzie tak chwiejne, że nikt na nim nie usiądzie, albo najwyżej się pod siedzącym rozleci.
Jak się coś spartaczy w elektryce, to może i na wygląd wszystko działa, ale pożar wskutek zwarcia, lub złego połączenia to jeszcze pestka w porównaniu ze śmiercią po porażeniu.

Czy nikt nie czytał, lub słyszał o wypadkach porażenia w instalacjach, gdzie przecież wszystko działało?

Proszę więc nie bagatelizować tego tematu. Tym bardziej, że autor wspomina o jego brakującej wiedzy.

A tak dla porównania to czy ktoś radziłby jakiemś forumiczowi wykonać całą konstrukcje dachu samemu, bo przecież posiada on piły, wiertarki, strugi i młotek, a w drewnie to już coś tam dłubał?

Ekektryka radzę zaprosić przed rozbudową i dogadać się, co będzie można przygotować samemu, zanim ten wykona końcowe prace i pomiary.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Listopada 2016, 05:37:47 czas Polski »
Wyprowadź instalację z osobnego bezpiecznika w rozdzielni w domu podłączając się pod fazę, zacisk neutralny i ochronny. Jeżeli będziesz kładł kabel w ziemi to kup kabel z oznaczeniem "żo". W garażu możesz zrobić osobną mini- rozdzielnię z zabezpieczeniami na gniazda i oświetlenie. Zasada- jeżeli w domu będziesz miał zabezpieczenie 25A, to kolejne w garażu muszą być mniejsze. Chyba że przy ew. przeciążeniu chcesz biegać do domu. Pamiętaj, że wywali ten bezpiecznik, który na obwodzie zwarciowym będzie miał najmniejszą wartość.  Przy doborze bezpiecznika na gniazda  weź pod uwagę możliwy pobór mocy  Przez urządzenia. Wzór na moc - V*A = W. musisz mieć zapas. Na światło wystarczą 10A.  Przewody w garażu do rozprowadzania tylko typu drut, w żadnym wypadku linka. Możesz dać w peszla.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2016, 05:39:23 czas Polski wysłana przez stachmiesz »

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Listopada 2016, 07:39:06 czas Polski »
Kolega stachmiesz dobrze prawi! Jeżeli chcesz się podłączać przewodem zasilającym do domu to koniecznie kup przewód ziemny w każdej hurtowni będą wiedzieli co mają Ci doradzić. Kolejna sprawa to zastosowanie przewodów w garażu. Gniazdka rób na 2,5 mm2 a oświetlenie na 1,5 mm2. Zabezpieczenia zrób 16A na gniazdka a 10A na światło. Żeby instalacja wyglądała dość schludnie przewody poprowadź w korytkach instalacyjnych. Pamiętaj że bezpieczeństwo przede wszystkim i na tym nie oszczędzaj :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Listopada 2016, 09:03:20 czas Polski »
Z tym dlutem to taka przenośmia aby powiedzieć że nie trzeba się bac wyzwań.
A co do bezpieczeństwa, to wlasnie z tego powodu.zapytalem się czy instalacja ma bezpiecznik RCD.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #10 dnia: 20 Listopada 2016, 09:35:14 czas Polski »
Takich kilka pytań
1. Czy chcesz mieć 440V w garażu czy wystarczy ci 230V
2. Czy w blaszaku masz jakieś dodatkowe ściany wewnętrzne czy mocowanie bedzie bezpośrednio do scian blaszaka.
Jeżeli nie masz żadnego doświadczenia z elektryka to lepiej to zlecić fachowcowi. Jednak jako że sam jestem zadania że całe życie trzeba się uczyć to pytaj się będziemy robić zdalnie.

Offline seba.kl

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Listopada 2016, 09:53:17 czas Polski »
Rafalski najczęstszą przyczyną pożaru w instalacji elektrycznej jest przeciążenie kabli spowodowane ich złym dobiorem lub zabezpieczenie przeciążeniowe jest zbyt duże do średnicy kabla.
Co do porażenia to w 90% głupota ludzka bo zamiast wyłączyć prąd ktoś grzebie pod napięciem ( chyba że musi ale do tego już trzeba mieć uprawnienia do prac w PPN).
Złe połączenia (słabo dokrecone śrubki)  eliminuje się poprzez stosownie złączek wago o takich

Offline Rafalski

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Listopada 2016, 10:30:09 czas Polski »
To dlaczego nie napisałeś tego Piotrowi, a pouczasz mnie?
A co z porażeniem wskutek lekkomyślnego trzymania się kolorów? Co, jeżeli w instalacji już jest jakiś błąd i w miejscu podłączenia n.p. niebieski to nie neutralny?
Głupio jest też, że porażeniu mogą uledz osoby, które nie są nieuważne a po prostu dotknęły czegoś, co właściwie nie powinno być niebezpieczne.
Ale ja już sobie daję spokój. Piszcie co chcecie. Na koniec przypominam, kolega sam napisał, że nie zna się na rzeczy i dlatego prawie nie jest możliwe napisać tutaj wszystkiego, na co musiałby zwrócić uwagę.

A propos, z kąd to napięcie 440V?

Offline krzyś48

« Odpowiedź #13 dnia: 20 Listopada 2016, 10:48:40 czas Polski »
Też mnie niepokoi brak wiedzy kolegi na temat elektryki,ale po lustracji widzę,że młody jest,i wszystko jest do nadrobienia.
Dlatego proponowałbym aby rozrysował co i gdzie mu się marzy mieć w warsztacie(czyli instalację zrobi sam) a podłączenie pozostawi elektrykowi(chyba że jest możliwość zrobienia tego beznapięciowo)-tu warunek,relacja foto,co i jak podłączone ???

Offline seba.kl

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Listopada 2016, 10:58:44 czas Polski »
Bez urazy nie pouczam a jeżeli tak zabrzmiało to przepraszam
Wcześniej w sieci było 220 i 380 ale od kąt jesteśmy w UE to mamy to z unifikowane i napięcie (przynajmniej na zaciskach transformatora) a raczej przekładni jest 15kV na 0,4kV stąd powinno tam być 400V a mój błąd wynika z przeoczenie albo z nie wyspania więc dziękuję za zwrócenie uwagi.