02 Maja 2026, 14:10:56 czas Polski

Autor Wątek: Wmocnienie komody pod akwarium 200-240l  (Przeczytany 11958 razy)

Offline fishyfishy

Odp: Wmocnienie komody pod akwarium 200-240l
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Listopada 2016, 14:39:15 czas Polski »
Jest mi ktoś w stanie pomóc odnośnie stopek ?

meridox

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Listopada 2016, 15:49:03 czas Polski »
podklej filce i bedzie ok :)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Listopada 2016, 15:49:28 czas Polski »

Offline fishyfishy

« Odpowiedź #18 dnia: 27 Listopada 2016, 16:33:18 czas Polski »
Takie nogi były by najlepsze - ale dół komody wygląda jak poniżej - nie jest płaski, nie ma gdzie tego zamocować, mój pomysł jest na obrazku poniżej.

Takie 2-3 chciałem dać na każdą przegrodę. jedyne co mnie martwi to że płyty są jedynie grubości 1,6cm. Grubość "mufy" - chyba tak się to nazywa (chodzi o gwint do stopki wsadzany do mebla) to około 1cm. Martwi mnie czy przypadkowe szturchnięcie mebla przy takiej masie nie rozerwie płyt meblowych wokół stópek.

« Ostatnia zmiana: 27 Listopada 2016, 16:35:13 czas Polski wysłana przez fishyfishy »

przemek77

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 27 Listopada 2016, 17:16:05 czas Polski »
Nie powinno się nic dziać . Stosuje te regulatory przy zabudowach , które stawiane są na grubych wykładzinach i na razie nie miałem jakiejkolwiek reklamacji

kwita

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Listopada 2016, 22:05:06 czas Polski »
Są nóżki regulowane przykręcane do pionowych płyt...o dużej wytrzymałości

Offline fishyfishy

« Odpowiedź #21 dnia: 29 Listopada 2016, 13:44:45 czas Polski »

Hej, masz jakiś konkretny przykład ? nic takiego nie udało mi się znaleźć.

Przy takiej masie nie rozerwie płyt ? Lepiej dać grubsze stopki czy cieńsze żeby więcej płyty meblowej po bokach zostało ?

kwita

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 29 Listopada 2016, 14:29:07 czas Polski »
Pierwsza lepsza, tych których używam są podobne ale akurat nie mam zdjęcia, tutaj masz nawet specyfikację
http://www.belmeb.pl/idm,9,c,7,idprod,3554,kat,,italiana-ferramenta-stopka-regulowana-integrato-g.html#
Na pewno boku nie urwie, oby tylko płyta wytrzymała :D. Moim skromnym zdaniem idealna do takich rzeczy, możesz regulować przez wnętrze szafki, mnie musisz leżeć na podłodze
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2016, 14:35:00 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline fishyfishy

« Odpowiedź #23 dnia: 29 Listopada 2016, 15:23:52 czas Polski »
Wygląda ciekawie, do płyty widzę przytwierdzone jest wkrętem od spodu i dwoma od boku. Tylko właśnie czy płyta to wytrzyma... punkt podporu w tym wypadku nie jest centralnie pod nią, a wkręty boczne baaardzo nisko. Tego typu stopki mają jakieś specjalne określenie po którym można wyszukać więcej modli tego ?

Szkoda że nie ma modelu który ma po obu stronach "platformy" na której stoi płyta regulowane stopki, wtedy było by to pancerne :D
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2016, 15:27:03 czas Polski wysłana przez fishyfishy »

Offline WojtekS

« Odpowiedź #24 dnia: 29 Listopada 2016, 15:27:56 czas Polski »
Siemanko. Mam w chacie akwarium o wadze ponad 2,5 tony jako ściana działowa, ale wcześniej zaczynałem od akwa twojej wielkości-240 litrów. Jeśli nie wykonasz pod szafkę stabilnej podłogi to zapomnij że jakiekolwiek nóżki ci pomogą w poziomowaniu i utrzymaniu akwarium bez uszkodzeń. Na panelach z pianką pod nimi, akwarium-przy karmieniu dużych ryb  (ja miałem piranie)- będzie się gibać a przez to popęka ci wzmocnienie poprzeczne szyb, albo wzdłużne jeśli nie masz poprzecznego. Z resztą jak nie masz wklejonej poprzecznie szybki to zrób to zanim nalejesz wodę- ten litraż wylany na podłogę zwłaszcza w bloku=dwa piętra zalane.
Co do szafki. Blat 16 mm i postawienie akwarium o tej wadze na nim to nie jest dobry pomysł. Zrób sobie test i podeprzyj na końcach tej grubości płytę wiórową a potem stań na niej. Jak ważysz tyle co kogut to nic się nie stanie-najwyżej lekko się wygnie- ale jak masz wagę 80-100kg to zobaczysz co się będzie działo. Możliwości są dwie. Lepsza i gorsza. Lepsza to pospawanie/skręcenie ze stalowych kątowników ramy i wstawienie jej do wnętrza szafki. Gorsza-wymiana blatu na minimum 20mm i próba wzmacniania konstrukcji dokręcanymi kątownikami w narożach szafki. I nie zapomnij oczywiście o piance albo styropianie pod akwarium. Powodzenia!

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 29 Listopada 2016, 16:04:48 czas Polski »
Przecież jest podana grubość blatu 32mm.

Co do stopek to dałbym litewski sosnowe z dwóch stron pionowych płyt.  Litewki przykrecasz do pionowych i do podłogi. To wzmocni konstrukcje i miejsca gdzie mają być stopki

kwita

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 29 Listopada 2016, 16:15:48 czas Polski »
Jakbym tego nie robił, to bym nie proponował... Zresztą, każda noga jest na 175kg a tam w porywach przy 8 nogach będzie około 45kg.... Już wcześniej pisałem o regale z książkami, który stał przez 30 lat na dwóch ściankach bocznych i ważył 450kg

Offline fishyfishy

« Odpowiedź #27 dnia: 29 Listopada 2016, 16:38:45 czas Polski »
Wojtek S - podłoga jest stabilna składa się ze starych płytek z jakiegoś tworzywa sztucznego z czasów PRL, na tym leży wykładzina PCV, żadnych paneli i pianki nie ma, po prostu jest krzywa. Blat jest 32mm, stoi na nim obecnie 105l i nic się nie dzieje.

Akwa-stolarz - możesz to jakoś rozrysować? Nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić.

Kwita - tak pomyślałem, że na środkowych płytach mógłbym po 2 te stopki dawać po obu stronach jedna obok drugiej. Po zewnętrznych też w sumie by można było, tylko musiał bym skołować jakieś ładne nasadki maskujące na nie :). To chyba by zapewniło maksymalną stabilność.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 29 Listopada 2016, 17:17:41 czas Polski »
Sorry za szkic ale na szybko w telefonie
Listewki mogą być np. 70mm x 30 mm

kwita

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 29 Listopada 2016, 17:59:16 czas Polski »
Teraz to ja nie bardzo rozumiem, po co jakieś nakładki. W pierwszym wątku piszesz, że w zasadzie interesują Cię regulacje nóżek w środkowych ściankach, po czym pokazujesz nóżki które były by idealne ale martwi Cię czy nie rozsadzi płyty "16"-tki. Mnie bardziej martwiło by, że zastosowałeś nóżki, których nie ma jak wyregulować z tyłu. Wracasz do punktu wyjścia tylko zamiast jakiś klinów są nóżki. Daj na środkowych ściankach nóżki z możliwością regulacji przez dno szafki i po robocie. Nic nie będzie widać, na bocznych płytach też możesz dać nóżki ale od wewnątrz, wystarczą po dwie na płytę jak już chcesz, czyli całe 8 szt. Tam masz plik w pdf i wszystko jest pokazane. Stosowałem już takie nogi w potężnej szafie (podłoga była nierówna). Wszystko ma pion i poziom, sama szafa sporo waży, dlatego też podałem Ci takie nogi. Całą robotę w takiej komodzie robi tylna ścianka a tę chcesz zrobić z płyty. Ona trzyma całą sztywność. Mógłbyś zrobić komodę z 32 i nie dać tylnej ściany a wszystko się złoży.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopada 2016, 18:01:05 czas Polski wysłana przez kwita »