09 Maja 2026, 21:53:39 czas Polski

Autor Wątek: Czym zwalczyć zagrzybione powietrze w domu.  (Przeczytany 18251 razy)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
Odp: Czym zwalczyć zagrzybione powietrze w domu.
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Grudnia 2016, 10:50:09 czas Polski »
Czas wybudowania takiego małego domku (70 -80 m2) to kwestia 2 miesiecy , chyba że terminy nie puszczą to 3 miesiące  ,a masz swoje.

to realne tylko w książkach , a nie w życiu , nie  wspomnę o jakości takiego domu.

Offline tomasko

« Odpowiedź #76 dnia: 28 Grudnia 2016, 11:16:06 czas Polski »
Czas wybudowania takiego małego domku (70 -80 m2) to kwestia 2 miesiecy , chyba że terminy nie puszczą to 3 miesiące  ,a masz swoje.

to realne tylko w książkach , a nie w życiu , nie  wspomnę o jakości takiego domu.

Dokladnie tak a po budowie domu dochodzi ogrodzenie działki , wyrównanie terenu , trawa jakies drzewka , chodnik w koło domu , garaż i wjazd do garażu itd.
Dom to skarbonka.
Jak jestem to jestem , a jak mnie nie ma to mnie nie ma.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #77 dnia: 28 Grudnia 2016, 11:30:39 czas Polski »
Jak masz taką sytuacje i takie zdrowie to kup mieszkanie i tyle. Pewnie że płacisz czynsz, ale "nic" cię nie interesuje - byle nie kupić w jakiejś "slamsowej" dzielnicy i nie użerać się .... Choć i w na tych "nowoboagckich" osiedlach dupków nie brakuje.

Budowa domu ok 120m2 (nie ma sensu mniejszego bo zaoszczędzisz "grosze" a zrobisz kurnik) jak masz działkę to tak po kosztach min 200 000 zł i to licząc że masz starą "lodówkę i meble". Od 1 łopaty do parapetówki to min 2 lata trzeba liczyć, bo jak będziesz "za szybki" .... to będziesz odgrzybiał i ten nowy dom. Już słyszałem o kilku przypadkach że na wiosnę start a na zimę już mieszkali - tyle że na następną wiosnę wszędzie wilgoć bo tynki jednak muszą wilgoć oddać + docieplenie = termos.

Offline skraburski

« Odpowiedź #78 dnia: 28 Grudnia 2016, 13:55:04 czas Polski »
Ja zaczalem budowe w czerwcu i wprowadzilem sie w kwietniu kolejnego roku, czyli wyszlo 10 miesiecy. Budynek normalny murowany z silki, szkielet mozna by postawic spokojnie w 3 miesiace. Mieszkam juz 3 lata i mam zero problemow z wilgocia i grzybem dzieki zastosowaniu odpowiedniej wentylacji mechanicznej. Wokol sasiedzi budowali sie rok-dwa i tez nikt nie ma problemow.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #79 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:05:29 czas Polski »
rok-dwa to akurat żeby na spokojnie to wszytko odparowało itp. Zastosowałeś wentylację mechaniczną - spoko, tylko to jest dodatkowy niemały koszt :)

Offline אדם

« Odpowiedź #80 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:20:26 czas Polski »
Polecenie czy cena nie gwarantują jakości. Do tego budowlańcy czują się nietykalni i reagują głównie n ostrych ludzi.
Nie oceniaj wszystkich według kilku przypadków , ekip, a jeżeli jakiś fachowiec mi przeszkadza to się go pozbywa , nie wypłaca mu się kasy i szybko spokornieje.
Powodzenia z mieszkaniem. Tez uważam ze to lepszy pomysł. Tam masz administrację która musi zgodnie z prawem utrzymywać  posiadłość.
Zapominasz dodać ,że to mieszkańcy bloku będą ponosić  koszty utrzymania , błędy wykonawcy ( administracja tylko tym zarządza) .

Ale łatwo nie jest. Jak chcesz dobrze i tak jak Ty chcesz a nie jak fachowcowi łatwiej to musisz się namęczyć, napilnowac i najezdzic
Fachowiec buduje zgodnie z projektem, przecież ściany nie przesunie, czy krzywo nie wymuruje.  Wszelkie aspekty ustalacie przed podpisaniem umowy. Nie będzie wykonane zgodnie z zapisem w umowie , nie wypłacicie, nie odbierzecie robót.
Ile ty chciałeś budować tak mały domek? To nie czasy komuny że przez pół dnia pili , a przez kolejne pół „coś robili” .
Dzisiaj nikt nie tynkuje ręcznie, kładzie gipsów, czy w ten sposób maluje.
Wszystko się jedzie pistoletami itd.
Średnio blok w Warszawie buduje się 1 rok pod klucz .

dochodzi ogrodzenie działki , wyrównanie terenu , trawa jakies drzewka
Przecież nikt cię nie zmusza do budowania ogrodzenia , sadzenia drzewek itd.? To nie jest wymagane i konieczne.

Budowa domu ok 120m2 bo zaoszczędzisz "grosze" a zrobisz kurnik) i to licząc że masz starą "lodówkę i meble".
Za to mieszkanie w bloku na 72 metrach  nie będzie kurnikiem ,a własny dom już tak? pogubiłem się w tej twojej logice .
to licząc że masz starą "lodówkę i meble".
Odkąd to kupując nowe mieszkanie dostaje się w gratisie lodówki, nowe meble, łóżka itd.,?
Koszty wyposażenia będą te same.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2016, 14:25:53 czas Polski wysłana przez אדם »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:27:02 czas Polski »
Kolega futurysta albo lobbysta :) tez taki byłem jak nie miałem doświadczenia.
Tak ekipa przestawić ścianę. Wybuduje krzywo. Ukradnie cement albo cegły. Zamuruje okno. Zrobi dom o 25 cm niższy niż na projekcie. Położy dziurawe rury kan. Zrobi wylewki piaskowe. Itp Wybierz co chcesz. To tak na szybko z doświadczenia mojego i znajomych.  Koszt naprawy ty ponosisz.
Chyba ze idziesz do sądu i masz budowę zatrzymana na 2 lata.

Offline אדם

« Odpowiedź #82 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:33:56 czas Polski »
To oni będą musieli iść do sądu, złożyć pozew i udowodnić że inwestor ich nie wypłacił  niezgodnie z zapisami umowy.  Czy to zrobią wiedząć że : zamurowali okno, obniżyli dom o 20 cm, wymurowali krzywo ściany - nie sądzę, a sąd tymbardziej nie przyzna im racji.

Proszę również nie siać paniki - bo ile ja życia znam i ile u nas wybudowano domów ,a jest ich około 100 nikt się nie skarżył , więc mieliście pecha i tyle ...
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2016, 14:37:13 czas Polski wysłana przez אדם »

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:36:51 czas Polski »
Ale kolego ty im nie płacisz.  EKipa odchodzi oni tracą kilka tyś a ty kilkadziesiąt . I co dalej? Oni nie pokrywają kosztów tylko Ty.

Offline אדם

« Odpowiedź #84 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:38:15 czas Polski »
Wyjaśnij mi jak ja mogę na czymś stracić , jak odbieram im robotę etapami , a wypłacam po miesiącu ?
Mam kierownika i raz na 3 czy 4 dni sprawdza czy wszystko jest ok.
To w najgorszym przypadku stracę te materiały z 4 dni.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2016, 14:40:49 czas Polski wysłana przez אדם »

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:41:02 czas Polski »
Wyjaśnij mi jak ja mogę na czymś stracić , jak odbieram im robotę etapami ?
Na tym, że postawioną krzywą ścianę trzeba zburzyć, dokupić materiał, znaleźć nową ekipę w połowie sezonu.. To na prawdę nie jest takie proste!

Offline אדם

« Odpowiedź #86 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:46:35 czas Polski »
To nie znaczenia, bo co prawda postawili krzywą ścianę ,ale  za poprzednie elementy na które poświęciły miesiąc  i za które powieniem im zapłacić 10 tysięcy złotych wykonali prawidłowo.
Czy wyburzenie tej ścianki będzie kosztować 10 tysięcy zł , raczej wądpie, więc nadal wyjdę na plus.

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:53:10 czas Polski »
Dzisiaj nikt nie tynkuje ręcznie, kładzie gipsów, czy w ten sposób maluje.
Wszystko się jedzie pistoletami itd.

Na oglądałeś się  filmów   i pewno jeszcze nie budowałeś  dla  siebie -dlatego taka Twoja opinia .
Jak niżej koledzy pisali , a ja znam z życia , to szybkie budowanie  pod klucz nie jest  dobre dla użytkownika

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:55:59 czas Polski »
Kolega futurysta albo lobbysta :) tez taki byłem jak nie miałem doświadczenia.
Krzysiek - sedno.
Kolego אדם - zapraszam w "odwiedziny" do mnie. Dom nowy, 6 lat stoi. Dalej cuda odkrywam. Nie chce mi sie nawet pisac co. A tynki byly z agregatu, projekt elektryczny na wypasie itd. Co z tego.
Umowa, odbior jasne. Ale musial bys miec Kierbuda (i to zaufanego) na budowie 24 na dobe albo monitoring zalozyc.
Wszystko da sie szybciutko "zamaskowac" tak, zebys sie nie polapal (a wiekszosc budowalncow to mistrzowie czegos takiego). Chyba, ze bedziesz przyjezdzal codziennie i sprawdzal. Ale tak to zadna "ekipa" sie nie zgodzi pracowac..
Jedyny sensowny sposob na postawienie czegos w miare szybko to szkielet na plycie monolitycznej. Ale tak sie u nas nie buduje wiec nie znajdziesz "od reki" kogos, kto Ci to zrobi.
« Ostatnia zmiana: 28 Grudnia 2016, 14:57:40 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Grudnia 2016, 14:58:25 czas Polski »
Jestem w trakcie budowy domu, i te dzisiejsze technologie nijak się mają do realiów inwestora domu jednorodzinnego.

To o czym piszesz to koszt budowy domu x 300 %
I takim systemem napewno nie zmieści się nikt w 200 tysięcy złotych