23 Kwietnia 2026, 04:06:43 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa  (Przeczytany 81441 razy)

Offline Paweł 46

Odp: Pilarka stołowa
« Odpowiedź #105 dnia: 22 Września 2014, 15:20:15 czas Polski »
Nie jestem wielkim znawcą, ale gdybym chciał coś ciąć na równe plastry i nie są to wielkie gabaryty to wybrał bym piłę taśmową.
Wbity wkręt trzyma lepiej jak wkręcony gwóźdź :)
Nic na siłę, wszystko młotkiem.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 22 Września 2014, 20:42:26 czas Polski »
Również pokusiłbym się na pilarkę taśmową, może być i mała niewiele większa od maszyny do szycia typu ''kasia''
Jest to naprawdę wdzięczne urządzenia, miałem okazję na taśmówce przez chwilę i żałuję ze nie posiadam.

Offline Hania

« Odpowiedź #107 dnia: 23 Września 2014, 09:39:18 czas Polski »
Ale mi Panowie namieszali :)
To teraz muszę popatrzeć jak takie cudo działa. Wydawało mi się, że taka piła nie ma prowadnicy, więc jeszcze raz popatrzę i jakby co, wrócę :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 23 Września 2014, 19:50:26 czas Polski »
Obejrzyj np jak Lidka robi-wycina deski do krojenia i inne rzeczy np osłonkę na doniczkę...
Wygląda ze jest to wielozadaniowe urządzenie.
Daj znać później co kupiłaś i zdaj relację jak działa.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 24 Września 2014, 19:31:33 czas Polski »
Co sądzicie o firmie Holzmann??? ostatnio trafilem ta taką piłę :
http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/pilarko-frezarka-kf-200l.html

czy jest warta tych pieniędzy? posiada ktoś maszyny z tej firmy? ceny dość przystępne porównująć do wyglądu. jednak jak z jakością i dokładnością???

Offline melov8

« Odpowiedź #110 dnia: 26 Września 2014, 02:21:08 czas Polski »
Co sądzicie o firmie Holzmann??? ostatnio trafilem ta taką piłę :
http://www.kma-maszyny.pl/katalog-produktow/pilarko-frezarka-kf-200l.html

czy jest warta tych pieniędzy? posiada ktoś maszyny z tej firmy? ceny dość przystępne porównująć do wyglądu. jednak jak z jakością i dokładnością???

Chyba nie warto. Wozek zupelnie do bani, taki sam jak w mojej pile, czyli kiepski. Blat pily ma tylko jeden rowek prowadzacy zamiast dwoch. Mocowanie culagi wyglada slabo i niestabilnie. Moim zdaniem szkoda kasy. Niby dwie maszyny w jednym, ale co z tego jak sama pila jest juz nieciekawa.

Offline Hania

« Odpowiedź #111 dnia: 04 Października 2014, 20:19:02 czas Polski »
Również pokusiłbym się na pilarkę taśmową, może być i mała niewiele większa od maszyny do szycia typu ''kasia''
Jest to naprawdę wdzięczne urządzenia, miałem okazję na taśmówce przez chwilę i żałuję ze nie posiadam.
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi!
A więc Proxxon dotarł do mnie wczoraj :) Jeszcze nie wiem czy to słuszna decyzja - okaże się podczas pracy. Na razie udało mi się go złożyć i przeciąć jeden patyk. I na pierwszy rzut oka to jest to. Nie za duże, dość ciche, niezbyt skomplikowane. Tylko mogłoby być nieco tańsze...
Jak trochę sobie z nim popracuję, to dam znać :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 04 Października 2014, 20:41:08 czas Polski »
Czekamy więc na reportaż...

Offline studio tata

« Odpowiedź #113 dnia: 04 Października 2014, 21:26:05 czas Polski »
Haniu , a co tak naprawde kupilas tego proxona , pilarke , ukosnice , czy wlosowke ?
przeciez do Twoich zadan wystarczy zwykla pilarka z np dorobionymi sankami lub zwykla ukosnica za 300-400zl
ktora tez mozna dociac wieksza kantowke itp itd

Offline szymonrc

« Odpowiedź #114 dnia: 18 Stycznia 2015, 13:11:59 czas Polski »
Witam,

Na wstępie chciałem się przywitać, bo to mój pierwszy post na DiD. Podobnie, jak inne osoby w tym wątku jestem na etapie zmiany pilarki. Dylemat podobny, jak z pierwszego posta w tym temacie. Postanowiłem, że przesiądę się z mojej Makity MLT 100 na coś z żeliwnym blatem. Z Makity jestem  zadowolony, niemniej jednak postanowiłem kupić coś bardziej stacjonarnego i dokładnego.
Warsztat mam niewielki i z początku rozważałem zakup piły spośród już omówionych tu modeli:

Profesional SB 200 DS

KDR 104

Ale znalazłem jeszcze jedną ciekawą:

Charnwood W650
http://otomaszyny.pl/maszyny-do-drewna/127-pila-stolowa-charnwood-w650.html

Pierwsza z pił jest idealnie kompaktowa jeśli chodzi o moje potrzeby, ale miałbym duuuży niesmak, jeśli zdecydowałbym się na jej zakup, bo jej cena wzrosła (pewnie z uwagi na spory popyt) o około 900zł w ostatnim czasie (jeszcze 2 lata temu 1800 brutto, teraz 2700 !!) Martwi mnie też wysokość cięcia 60mm. Do tej pory na Makicie zdażyło mi się ze 2 razy rozcinać deski na dwa przejścia na max wysuniętej tarczy (czyli jakieś 180mm) na SB 200 utnę max 120. I silnik słabszy.

Druga z pilarek - KDR 104 w zasadzie spełnia wszystkie moje założenia. W obu przypadkach zbędny wydaje się wózek, choć może się mylę. Ta KDR jest chyba kopią popularnej na zachodzie Kity 419 lub Scheppach Precision 2. Niestety obie niedostępne na naszym rynku (a może słabo szukam). Dziwi mnie też, że wygląda na zdjęciu identycznie, jak Profesional, a niby tarcze ma 250mm i silnik 1,5 kW.

Charnwood natomiast przekracza mój wstępnie założony budżet, ale jestem gotów tyle za nią zapłacić, jeśli mnie do tego przekonacie. :-)
Proszę o poradę na co się zdecydować, a może macie swoje propozycje.
Jestem zaskoczony, że na naszym rynku nie ma fajnych kompaktowych pił, jakie obserwuję na filmach z Youtube gości z USA. Zwłaszcza chodzi mi o "organizację" blatu roboczego - równy żeliwny odlew z dwoma symetrycznymi rowkami względem ostrza, wkładka do szybkiej zmiany tarczy itp.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #115 dnia: 18 Stycznia 2015, 13:35:27 czas Polski »
Żadnej z tych pilarek nie znam, wypowiem się zatem o przydatności solidnego wózka. Wyobraź sobie, że masz dokładnie przyciąć blat wykonany z klejonki dębowej, bukowej albo nawet sosnowej o wymiarach np 850 x 650 x 30 mm - bez wózka, który się nie ugina na końcach i nie ma luzów bocznych, to jest dość trudne (ostatnio musiałem przycinać podobne blaty z jesionu).
Szkoda, że ta pilarka StanDrew ma taką małą moc i małą tarczę. Przydałaby się min 254 mm i 1800 -2000 W.

Offline szymonrc

« Odpowiedź #116 dnia: 18 Stycznia 2015, 14:24:26 czas Polski »
Dlatego właściwie wybieram pomiędzy Rojek KRD 104 i Charnwood W605. Zastanawiam się tylko, czy warto dopłacić te 1,4 kpln do Charnwwoda. Obie piły znam tylko ze zdjęć. Charnwood wygląda solidnie, ale trochę nie podoba mi się culaga - na dobrą sprawę niby jest solidniejsza na tej prowadnicy z pręta/rury, ale blokowana jest na pokrętło, a nie szybkozacisk i za zdjęciach nie widzę, czy ma jakieś precyzyjne oko z lupą na podziałce, czy ustawia się ją na zasadzie "tam, gdzie się skończy odlew trzymający przykładnicę". W dodatku na zdjęciach piła jest w dwóch wersjach; z blatem z rowkami pod przykładnicę kątową i bez rowków. Pytałem sprzedawcy i twierdzi, że niby dostałbym "z rowkami, jak na zdjęciu". Ale sęk w tym, że u nich na zdjęciach są obie wersje. :-)

Offline melov8

« Odpowiedź #117 dnia: 28 Stycznia 2015, 15:47:53 czas Polski »
Szymon, mam te pierwsza pile Perfect. Pewnie widziales moje wpisy na poprzedniej stronie. O precyzji wozka tych pil mozesz zapomniec, wszystkie podane przez Ciebie modele maja ten sam wozek, ktory nadaje sie tylko do przycinania sztachety, a nie jakis formatek. KDR 104 to przeciez to samo co Perfect, rozni sie tylko kolorem. Na allegro tego perfekta kupisz za 2200 bodajze. Charnwood wygladna solidniej, wieksza tarcza, lepsza culaga, wiekszy stol, ale cena taka sobie. Szkoda, ze nie da sie juz kupic pily Proma PKS-255L. Klasyczna maszyna z duzym stolem, bez dziadowskich wozkow. Kiedys wyprzedazy chodzily po 2000zl...

Offline szymonrc

« Odpowiedź #118 dnia: 28 Stycznia 2015, 20:46:35 czas Polski »
Zastanawia mnie tylko, ze KDR 104 z opisu jest niby z tarcza 250mm i 1,5kW, co by mi już odpowiadało i tłumaczy niejako różnicę w cenie. Ale i tak chyba uderzę w Bernardo Tk250F

Można ją szarpnąć za nieco ponad 5kpln. Szkoda tylko, że nie mam namiarów na nikogo z tą piłą w Dolnośląskim, żeby móc pomacać przed zakupem. Posiadam strugarkę Bernardo, która mi wystarcza jeśli chodzi o jakość wykonania, ale co do pił, to niewiele słyszałem opinii nt. jakości tej marki.

Offline melov8

« Odpowiedź #119 dnia: 28 Stycznia 2015, 21:07:19 czas Polski »
Zastanawia mnie tylko, ze KDR 104 z opisu jest niby z tarcza 250mm i 1,5kW, co by mi już odpowiadało i tłumaczy niejako różnicę w cenie.

Moze jest jakis blad i zdjecie nie zgadza sie z opisem. Ta pila jest tym samym co Perfekt i tam nie wejdzie tarcza 250mm. U siebie mam zalozona 210 o ile pamietam i to jest maks co mozna tam wsadzic.

Można ją szarpnąć za nieco ponad 5kpln. Szkoda tylko, że nie mam namiarów na nikogo z tą piłą w Dolnośląskim,

Jakbys chcial zobaczyc mojego Perfekta, to mieszkam w okolicy Legnicy. Bernardo to tez zwykly chinol, tylko doplaca sie odpowiednio wiecej za niby austryjacka marke.