23 Kwietnia 2026, 22:21:59 czas Polski

Autor Wątek: Pilarka stołowa  (Przeczytany 81456 razy)

Offline szymonzapal

Odp: Pilarka stołowa
« Odpowiedź #60 dnia: 27 Stycznia 2014, 15:32:14 czas Polski »
Ja bym do tych urządzeń dorzucił wyrówniarkę i grubościówkę

Offline RobRob

« Odpowiedź #61 dnia: 27 Stycznia 2014, 17:32:39 czas Polski »
panowie zgadzam się ze pilarka stołowa jest najważniejsza w warsztacie
ale do 2000 zł jest problem znaleść coś co nazywa się pilarką stołową
to bardziej zabawki sami wiecie o tym
Miałem wcześniej pilarkę dedry i najlepiej sprawdzała się do cięcia drewna na opał
popsuła się po 10 latach aż dziwne ze tyle chodziła
teraz mam makitę i też jestem z niej zadowolony(sąsiad bardziej bo teraz z niej korzysta)
ale częściej korzystam z zagłębiarki(mało miejsca)

Offline hycel

« Odpowiedź #62 dnia: 28 Stycznia 2014, 15:59:25 czas Polski »
Witam .
 W ramach poszukiwań pilarki stołowej ,zaprosiłem do siebie samochód demonstracyjny
firmy  Mafell . Głównym punktem mego zainteresowania była oczywiście  pilarka Erika .
Modelem ,którym miałem przyjemność się ,,pobawić " to Erka 85Ec.
Ogólnie jest to porządna maszyna , o dużej kulturze pracy .
Ale ja byłem trochę zawiedziony ,Oczekiwałem o wiele więcej precyzji
i wyrafinowanej pracy .Myślę ze za te pieniądze można by się tego spodziewać .
Pokrętło nastawienia kąta tarczy chodziło tak jakoś tępo i mało precyzyjnie .
Podczas rozruchu i wyłączania piła dostawała lekkich wibracji .
Myślę ze,, mafellowi" za pilarkę podziękuje .Oglądana wcześniej festtol Cs 70
zrobił na mnie większe wrażenie .
Natomiast zagłębiarki oraz  wyrzynarka to klasa sama dla siebie.
Te maszyny wzbudziły u mnie  zachwyt . To ,,Mafelowi" wyszło.
                  Pozdrawiam

Offline RobRob

« Odpowiedź #63 dnia: 28 Stycznia 2014, 17:33:32 czas Polski »
Mam zagłębiarkę mafella Mt 55 naprawdę polecam

Offline JarekO

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +26/-4
  • Centrum dowodzenia
  • View Gallery
    • Domidrewno.pl
« Odpowiedź #64 dnia: 29 Stycznia 2014, 00:02:25 czas Polski »
hycel: przy wyłączaniu piła dostawała lekkich wibracji .

Nie jestem pewny, czy Erika ma hamulec elektromagnetyczny... (wiem że zatrzymuje się trochę dłużej niż CS70), może ten hamulec jest innej mocy.

ale...

jeśli go ma - to wibracje tarczy to rzecz prawidłowa, buczy i trzęsie :) Tak powinno być ;) buczenie jeszcze przez chwilę po zatrzymaniu. Wtedy wiesz że hamulec działa prawidłowo.
----------------------------------------
Pozdrawiam
Jarek

Offline PiotrM

« Odpowiedź #65 dnia: 06 Lutego 2014, 08:12:20 czas Polski »
witam,
Od dłuższego już czasu rozglądam się za piła stacjonarną ? do przydomowego "warsztatu".
Brakuje mi również wyrówniarki.

Nie jest łatwo dokonać wyboru, gdy :
ma się małą powierzchnię, nie najwięcej wolnych środków i nie ma się doświadczenia.
Czytałem dużo o piłach firmy  którą obecnie ma Jarek  obecnie w warsztacie, podobnie zainteresowała mnie  również mała strugarko -wyrówniarka jaką ostatnio w atrakcyjnej cenie można kupić ( mam na myśli super ofertę informacja jest na forum)

Czytałem dużo i oglądałem w necie bardzo dużą ilość maszyn, w tym amerykańskiej FIRMY RIGID i GRIZZLI.

Nie powiem mają interesujące opinię i ceny, ale nie mają serwisu w EUROPIE, ponadto nie mam doświadczenia w zakupach w STANACH, nie mam tam nikogo.Ceny są bardzo dobre.

Oglądałem również pilarki  i inne maszyny w sklepach internetowych w ANGLII.
Nie wiem jaki jest koszt transportu maszyn stolarskich z Anglii?
Może ktoś z Was kupował maszyny w Anglii nowe, i może mógłbym podzielić się takimi  informacjami?

Mam do Was pytanie , czy ktoś z Was ma u siebie  lub pracował na piłąch firmy JET, mam
na myśli dwa modele

- JET JTS 10 ( mały gabaryt, moc nie największa, stół żeliwny) u nas nie widzę podstawy do tej piły na kołach ?
ale wiem że taka podstawa jest , a przy małym warsztacie  ( małej powierzchni) byłby przydatny.

-JET JTS 600  też mnie zainteresowała, ale w związku z tym że ta piła jest większa, to też musiałby być dokupiony jako opcja element , umożliwiający przemieszczanie się  po warsztacie.

Co do wyrówniarki, to temat wygląda podobnie, chyba najlepszym rozwiązaniem byłoby zakupić coś podobnego
jak stara ELEKTRA BECKUM 260
(aktualnie taka maszyny jest w ofercie firmy METABO , stół jest niestety metalowy,
lub może używana a żeliwna byłaby dobrym rozwiązaniem.

Może koledzy , mogliby podzielić się swoim doświadczeniem i informacjami na temat w/w opisanych maszyn. ;)

pozdrawiam serdecznie
Piotr M

Offline PiotrM

« Odpowiedź #66 dnia: 22 Lutego 2014, 04:56:17 czas Polski »
witam,
Czy koledzy dokonali już wyboru i zakupu ?

Ja nadal nie mogę się zdecydować,

może  ktoś może jeszcze napisać kilka uwag i recenzji , które byłyby pomocne?

pozdrawiam
PiotrM

Offline hobbysta

« Odpowiedź #67 dnia: 15 Kwietnia 2014, 11:11:41 czas Polski »
a co sądzicie o tej pile
http://allegro.pl/show_item.php?item=4126953613
godna zainteresowania?

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #68 dnia: 15 Kwietnia 2014, 12:24:45 czas Polski »
Kupowanie używanej pilarki na odległość jest ryzykowne. Trzeba na miejscu sprawdzić wszystko co decyduje o precyzji pracy: luzy na prowadnicach wózka. na wale silnika, precyzję ustawienia przykładnicy płaszczyznę stołu, prawidłowość ustawienia tarczy piły, wszelkie regulacje i ustawienia.

Offline Dawid369

« Odpowiedź #69 dnia: 24 Kwietnia 2014, 21:32:05 czas Polski »
Witam. Podepnę się pod temat. Też aktualnie jestem na etapie kupna piły stacjonarnej do niewielkiego pomieszczenia (25m2). Zastanawiam sie nad Festool CS70 w secie , Mafell Erika 85 lub Hammer B3 Winner. Oglądałem film Pana Jarka o festool, dużo się dowiedziałem ale szkoda że nie było pokazane jak ta maszyna pracuje. Co Wy byście wybrali? Zainwestować w festool, osobno dokupić stół CMS z adapterem do frezarki,  czy wybrać B3 winner, który od razu ma frezarke. Na plus Festoola to na pewno mobilność co w moim przypadku, gdzie nie mam za wiele miejsca jest bardzo ważna. Do tego moc 2200W powinna poradzić sobie z twardym drewnem. Mafell niestety droższy i nie tak "dostępny" jak festool. Boje się, że mogę mieć później problemy z ewentualnym serwisem. Co do hammer, 2w1 pilarko-frezarka, dodatkowo jest podcinak, co przy cięciu płyt jest niezbędne. Dodam, że narazie większość prac to w litym drewnie, ale... nie wiadomo co będzie później :) czekam na Wasze opinie i rady. Pozdrawiam

Offline MarcinW

« Odpowiedź #70 dnia: 24 Kwietnia 2014, 22:02:50 czas Polski »
z tego co piszesz to warsztat masz raczej niewielki. ja bym chyba poszedł w coś bardziej mobilnego czyli raczej festool. B3 winner to maszyna dużo bardziej stacjonarna i wymagająca więcej miejsca.
no ale to oczywiście zależy od tego co jeszcze masz i co robisz w tym warsztacie

Offline Dawid369

« Odpowiedź #71 dnia: 24 Kwietnia 2014, 22:44:35 czas Polski »
Ogólnie rzeczy małe gabarytowo. Różnego rodzaju stoły, krzesła, kuferki i inne tego typu rzeczy. Jednak później przy cięciu płyt, będzie mi potrzebny podcinak, a festool tego nie oferuje.  Z tym, że festoolem będę mógł manewrować a B3 raczej nie. Oprócz tego w warsztacie jest stół mft, maszyny są w systenerach także nie zajmują dużo miejsca, mobilny stół na której stoi ukośnica, CMS pod frezarke. Do tego planuje jeszcze grubościówkę i może pilarkę taśmową. Wiem, że ciężko będzie to zmieścić, ale mam już to mniej więcej rozplanowane i uda się. Dodam, że chodzi mi o  B3 winner a nie o B3 winner Comfort taki na którym pracuje pan Jarek. Ten b3 winner jest mniejszy a przynajmniej tak wygląda na zdjęciach.

Offline MarcinW

« Odpowiedź #72 dnia: 24 Kwietnia 2014, 22:57:05 czas Polski »
czyli rozumiem, ze masz frezarkę na CMS. jeśli tak to po co szukać dodatkowej w B# winnerze?
rozumiem argument z podcinakiem. jednak to już chyba jedynie sam musisz sobie odpowiedzieć w którym kierunku chcesz iść. jeśli dalej rzeczy małe gabarytowo i drewno to obędziesz się bez podcinaka i festool świetnie załatwi sprawę. jeśli płyty i meble skrzynkowe (duże gabaryty) to idź w B3.

Offline Dawid369

« Odpowiedź #73 dnia: 24 Kwietnia 2014, 23:08:51 czas Polski »
Mam sama jednostkę podstawowa CMS. Udało mi się ją tanio kupić. Masz racje muszę się zdecydować, ale naprawdę jest to ciężki wybór. Może jeszcze ktoś się wypowie. Dzięki

Offline hobbysta

« Odpowiedź #74 dnia: 05 Maja 2014, 08:17:52 czas Polski »
Powiedzcie mi co będzię lepszym i dokładniejszym rozwiązaniem.
Dobra zagłębiarka zamocowana pod stolikiem "sam" czy mała piła stołowa np bosch gts 10?
Zastosowanie - ogólnie do wszystkiego. Przycinanie na długości , wycinanie formatek itp. ogólnie zastosowanie hobbystyczne.