26 Kwietnia 2026, 03:39:01 czas Polski

Autor Wątek: Garażo-warsztat by Criss. Budowa plus aranżacja.  (Przeczytany 12877 razy)

Offline chaos

Odp: Garażo-warsztat by Criss. Budowa plus aranżacja.
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Stycznia 2017, 06:34:40 czas Polski »
Jaka powierzchnia garażu? I czy w środku będziesz ocieplał?
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Stycznia 2017, 07:07:40 czas Polski »
Ło panie...
Git chałupa!

Offline amikron

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Sol omnibus lucet
  • View Gallery
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Stycznia 2017, 08:47:37 czas Polski »
Ładnie to wszystko wygląda, gratuluję. Przyłączam się do pytania o orientacyjne koszty, bo chcę sobie sprawić podobny warsztat, za kilka lat pewnie, ale jednak ;)

Offline marekb

« Odpowiedź #18 dnia: 03 Stycznia 2017, 09:24:01 czas Polski »
PKP  :) Obserwuję i pewnie pytań sporo będzie, bo dwa takie na wiosnę mam zamiar poczynić   :-\

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Stycznia 2017, 09:47:42 czas Polski »
Porządna robota . Z ciekawości kiedy do wynajęcia i czy media są wliczone w cenę ?  8)

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:22:08 czas Polski »
Planuję podobny, tylko ściany z desek.
Jakie wymiary ma twój garaż?
 Dlaczego stoi tak blisko płota? :-)

Offline criss128

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:32:20 czas Polski »
Jaka powierzchnia garażu? I czy w środku będziesz ocieplał?
Mam w planach ocieplanie welna w srodku.
Z ciekawości kiedy do wynajęcia i czy media są wliczone w cenę ?  8)
Raczej wynajmu nie będzie.
Jakie wymiary ma twój garaż? Dlaczego stoi tak blisko płota? :-)
34,8m2 chyba 5,8mx6m. Jest tak blisko plota bo jest w granicy.

Offline MAM

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:38:16 czas Polski »
Ladny warsztat.Fajnie sie oglada postepy z budowy.

Ja tez skonczylem budowe mojego z zewnatrz i zaczynam wykanczanie w srodku, ale widze ze w Polsce buduje sie calkowicie inaczej niz w Skandynawii.

Powodzenia z dalszymi pracami.

akwa-stolarz

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:38:53 czas Polski »
A jak przepisy mają się do tej granicy? Pytam bo chętnie bym sam tak postawił ale co urząd to inna interpretacja.  Z tego co wiem, to ściana która jest na granicy, nie może być szerszą niż 5m

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:44:29 czas Polski »
Hej.
Dwa szybkie pytania - mnie tez to czeka za chwile.
Fundament - co robiles pod kostka? Jakas izolacja, itd?
Czy kleisz styropian bezposrednio do osb? (taki mi sie cos zauwazylo na jednym ze zdjec).
Ogolnie fajny watek, dzieki za podzielenie sie.

Offline marekb

« Odpowiedź #25 dnia: 03 Stycznia 2017, 10:53:14 czas Polski »
u nas powiedziała kierowniczka w powiecie, że jak w granicy, to po primo zezwolenie, nie zgłoszenie, secundo jakieś tam od straży zezwolenia, no i wiadomo, że nie może być budynku bliżej niż chyba 6 czy 8 m, po drugiej stronie :P

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Stycznia 2017, 11:06:45 czas Polski »
u nas powiedziała kierowniczka w powiecie, że jak w granicy, to po primo zezwolenie, nie zgłoszenie,
Ale co? Bo jak budynek gospodarczy (jak nie bedzie tam dzialnosci to nie ma co nawet wspominac slowa "warsztat") do 35m2 to niech sie kierowniczka doksztalci.

Offline criss128

« Odpowiedź #27 dnia: 03 Stycznia 2017, 11:18:16 czas Polski »
kierowniczka w powiecie, że jak w granicy, to po primo zezwolenie, nie zgłoszenie
Tak na szybko, reszta odp jak skończę prace. Z tego względu ze budynek stoi w granicy to musiałem miec pozwolenie na budowę, projekt, geodeta, kierownik, tablica itp. itd. O zaświadczeniu o straży mię bylo mowy, a o ścianie max 5m nawet nie slyszalem. Pozdrawiam

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 03 Stycznia 2017, 11:29:28 czas Polski »
Aaaa..w granicy czyli sciana styczna z granica dzialki. Rozumiem. Prosze zignorowac moj poprzedni post - nie zrozumialem wczesniej piszacego.

Offline heero23

« Odpowiedź #29 dnia: 03 Stycznia 2017, 11:33:58 czas Polski »
Witam ;)
Trochę pojadę prawem ale trudno. Prawo budowlane stanowi że:

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych w tym garaży, altan oraz przydomowych ganków i oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

Art. 30. 1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–2b
2) W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót budowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświadczenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, odpowiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wymagane odrębnymi przepisami.

I tu niby wszyscy to wiedzieli (z tym, że wcześniej zwykły obywatel [nie rolnik] mógł budować tak do 25m2) no i jeżeli warunki zabudowy działki lub miejscowy plan zagospodarowania nie zabrania to znaczy że zezwala.
ALE

6. Właściwy organ wnosi sprzeciw, jeżeli:
1) zgłoszenie dotyczy budowy lub wykonywania robót budowlanych objętych obowiązkiem uzyskania pozwolenia na budowę;
2) budowa lub wykonywanie robót budowlanych objętych zgłoszeniem narusza ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, decyzji o warunkach zabudowy, inne akty prawa miejscowego lub inne przepisy;

Czyli zgłaszasz w granicy i jeżeli nie dostaniesz sprzeciwu przez 30 dni to stawiasz :)
Oczywiście pozwolenie na budowę jest dla inwestora wygodniejsze ale i droższe bo dochodzą właśnie koszty projektu, kierownika, geodety no i później odbioru.
A jeżeli w powiecie powiedzieli żeby robić na pozwolenie to znaczy że sprawdzili:

7. Właściwy organ może nałożyć, w drodze decyzji, o której mowa w ust. 5, obowiązek uzyskania pozwolenia na wykonanie określonego obiektu lub robót budowlanych objętych obowiązkiem zgłoszenia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli ich realizacja może naruszać ustalenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego, decyzji o warunkach zabudowy lub spowodować:

4) wprowadzenie, utrwalenie bądź zwiększenie ograniczeń lub uciążliwości dla terenów sąsiednich.

Pozdrawiam