10 Czerwca 2026, 20:26:30 czas Polski

Autor Wątek: Szafka łazienkowa z movento blumotion z tip-on projekt  (Przeczytany 6880 razy)

Offline Szymon

Odp: Szafka łazienkowa z movento blumotion z tip-on projekt
« Odpowiedź #15 dnia: 15 Lutego 2017, 21:19:05 czas Polski »
W końcu przyszły do mnie prowadnice, mam już ustalone formatki płyt korpusu, kupię je w pobliskiej hurtowni. Jedyne czego mi brakuje na ten moment to fronty. Czy ktoś z kolegów wie gdzie można kupić formatki z drewna klejonego bukowego grubości 20 mm o wymiarach zewnętrznych około 1410x280 mm, potrzebuje dwie takie sztuki. Gdzie nie pytałem wszyscy odpowiadali, że to za małe zamówienie.
If you have no critics you'll likely have no success - X

Offline Szymon

« Odpowiedź #16 dnia: 22 Listopada 2017, 19:44:16 czas Polski »
Przyszła zima i w końcu znalazłem czas, żeby się zmierzyć z moja pierwszą realizacją stolarsko-meblarską.
Szafka powstaje powoli w bólach :P ale coś już widać.
Udało mi się skręcić korpus.
Zacząłem walczyć z szufladami i pojawiło się kilka pytań:
1) Z doświadczenia praktyków, jeśli skrzynia szuflady ma wymiary około 600x460 a jej przekątne różnią się o około 3-4 mm to będzie ok czy jednak jest to za duża różnica?
2) Jakim lakierem pomalować samą skrzynię, myślałem o Tikkurila Supi Saunasuoja, może ktoś miał doświadczenie z takim lakierem
3) Do przedniej blendy skrzyni, chce przymocować fronty z drewna dębowego. Byłoby idealnie gdybym zamontowało go w sposób rozłączny, nie chcę go kleić bo jak saper nie mogę się wtedy pomylić :P Czy ktoś ma jakiś pomysł na takie połączenie, może są jakieś gotowe łączniki lub system, wkrętów chciałbym raczej uniknąć. Jedyne co mi przychodzi na myśl to zastosować nakrętkę pazurkową i wkręty z łbem stożkowym.
4) Szafka ma być zamontowana w łazience, czym zabezpieczyć front dębowy czy ktoś ma jakiś sprawdzony olej lub bejcę (najlepiej bezbarwną jeśli taka istnieje), lakieru raczej nie chcę nakładać
5) Zastosowałem dwie zawieszki camar 807 (dzięki za podpowiedź przemek77), pusta szafka będzie ważyć około 50 kg, więc mam pewne obawy czy zawieszki sobie poradzą mimo iż ich nośność to około 150 kg na parę ?, ktoś już ćwiczył takie obciążenie ? Sama zawieszka wytrzyma, bardziej obawiam się połączenia zawieszka bok, ale może to być spowodowane moim niedoświadczenie, możliwe, że panikuje :P
Szymon

Offline SpecPiotr

Szafka łazienkowa z movento blumotion z tip-on projekt
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Listopada 2017, 20:25:43 czas Polski »
1. Od ptaktyków się tego nie dowiesz bo na tak małej szufladzie nikt nie dopuszcza do takiej rozbieżności przekątnej.
3. Są mocowania z Bluma. Masz możliwość regulacji. Sprawdź jako „mocowanie frontu do szufladu tandem”. Jutro zrobię Ci zdjęcie.
5. Camar 807 ma duuużo większą nośność. A o płytę się nie martw jeśli poprawnie zamontujesz zawieszkę i blachę montażową.
« Ostatnia zmiana: 22 Listopada 2017, 20:27:41 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Listopada 2017, 21:04:58 czas Polski »
Potwierdzam.
Jak dałem dwie camary 807 i klient miał wątpliwości to usiadłem na blacie. Zawsze to dodatkowe 90kg  ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #19 dnia: 23 Listopada 2017, 16:33:24 czas Polski »
Jutro zrobię Ci zdjęcie.

Choć w Movento nie jest to specjalnie potrzebne.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #20 dnia: 23 Listopada 2017, 17:13:13 czas Polski »
Szymon.....z czego wreszcie korpus zbudowałeś ?

Offline Szymon

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Marca 2018, 22:16:45 czas Polski »
W końcu udało mi się usiąść, do napisania tego postu.
Strużyn przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam ale uciekło mi jakoś Twoje pytanie.
A więc tak, korpus szafki wykonałem z płyty meblowej  18 mm. Skrzynie szuflad ze sklejki brzozowej 10 (dno) i 18 mm (całą reszta.) Front to olejowana klejonka dębowa.
Ogólnie szafka wyszła akceptowalnie, ale nie tak jak chciałem. Nie do końca udało się się uzyskać równe szpary. Jednak zważywszy, że to był mój pierwszy tak poważny projekt w życiu mogę powiedzieć, że jest ok. Dzięki wszystkim za pomoc.
Teraz przyszedł czas żeby pomyśleć jeszcze o szafce narożnej do łazienki w tym samym stylu. Jednak teraz "boję" się litego dębu :(

kwita

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 16 Marca 2018, 06:52:06 czas Polski »
Przy takiej długości szafek daje jeszcze zawieszkę na środku. Taka szafka musi się wygiąć, jeśli nie teraz to po czasie a na środku szczeliny nie będą już równoległe :)

Offline Szymon

« Odpowiedź #23 dnia: 16 Marca 2018, 06:58:14 czas Polski »
No i masz absolutną rację. Trochę siadła na środku. To jest właśnie cena za to jak się nie ma doświadczenia. Przy chwili wolnego będę musiał ją zdemontować, co jest bardzo problematyczne :( i dołożyć 3 hak.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Marca 2018, 07:03:10 czas Polski »
Nie wiem jaka jest odległość szafki nad podłogą. Może wystarczy kupić nogę 50mm i rozkręcić ja na środku przy ścianie i to już podniesie szafkę a nogi nikt nie zobaczy ;D
Jeśli nie dasz rady kręcić ręką, zawsze można zrobić to kluczem. Zawieszkę ciężko będzie Ci zawiesić bez przerabiania korpusu, masz tam płytę (która pewnie miała usztywnić całość) ale ciężar robi swoje
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2018, 07:05:22 czas Polski wysłana przez kwita »

Offline Strużyn

« Odpowiedź #25 dnia: 16 Marca 2018, 10:58:03 czas Polski »
Dzięki za odpowiedź. Szafka wyszła bardzo fajnie. Szczególnie podobają mi się te przechodzące słoje. Klejonkę sam robiłeś, czy gdzieś zamawiałeś i jakiej jest grubości ? Jak mocowałeś wreszcie fronty do skrzynek szuflad ?

Offline Szymon

« Odpowiedź #26 dnia: 16 Marca 2018, 14:18:58 czas Polski »
Klejonkę kupiłem, grubość 20 mm. Nie mam możliwości wykonać jej samemu, brak strugarki :(. Niestety klejona nie była idealnie prosta, niby nie dużo ale widać jak się patrzy od boku. Dlatego napisałem, że sie boję dębu bo bez strugarki nie jestem w stanie nic wyrównać jeśli kupię krzywą deskę.
Fronty mocowałem na regulatora frontów od Bluma.

Offline amigorg

• Hero Member
  • Ocena +224/-6
  • Nie kupuj tego, co możesz zrobić sam.
  • View Gallery
    • Maszyny i projekty
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Marca 2018, 18:18:13 czas Polski »
Bardzo ładna szafka. Jakim olejem pokryłeś fronty?

Offline Szymon

« Odpowiedź #28 dnia: 16 Marca 2018, 19:50:40 czas Polski »
Dzięki:)
Najpierw pokryłem drewno jedną warstwa protektora Osmo nr 4006. A następnie dwa razy olejem woskiem twardym również Osmo nr 3032.

A tak z innej beczki, ma zgłębiarkę do cięcia czy jeśli kupiłbym mała strugarkę Dewalta, Metabo czy coś tej klasy to jestem w stanie zrobić dobrej jakości klejonkę. Oczywiście pomijam kwestie ścisków bo to jest do zorganizowania. ? Bo akurat chciałbym móc niezależnie kleić sobie drewno.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #29 dnia: 16 Marca 2018, 22:14:33 czas Polski »
Jak najbardziej da radę...tylko będzie trochę wolniej, bo w celu wyrównania pierwszej strony deski będziesz musiał sobie zrobić 'sanki' w których umocujesz deskę.