10 Czerwca 2026, 17:20:46 czas Polski

Autor Wątek: Stolik do wyrzynarki  (Przeczytany 12034 razy)

Offline Sebastian.P

Odp: Stolik do wyrzynarki
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Kwietnia 2017, 22:03:49 czas Polski »
Kupiłem kilka brzeszczotów na próbę, jak widać Hawera i Bosch wychodzą raczej spod jednej maszyny, przynajmniej kształt pozwala tak sądzić.
Zabrałem się też za sklejanie ramienia. A w weekend dalsza część prac :)

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #46 dnia: 30 Kwietnia 2017, 20:47:03 czas Polski »
Cd. Część ramienia wyciągnięta ze ścisków więc czas na dalsze prace. Omyłkowo, co widać na zdjęciu, część elementów wyciąłem z grubszej sklejki, ale już przed klejeniem stwierdziłem że zostają, i potem je wyrównam do reszty. Zebrałem nadmiar sklejki dłutem, wyszlifowałem i przykleiłem drugą stronę ramienia.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #47 dnia: 30 Kwietnia 2017, 20:50:56 czas Polski »
Gdy ramie schło, postanowiłem, że wytnę dwa uchwyty do regulacji wysokości prowadnika oraz  :o zacząłem budować cyklon, o ile to tak można nazwać. Nie mam do niego żadnych planów, składam na podstawie tego co widziałem na YouTubie. Wiadra i końcówki odkurzacza z odzysku, więc koszta zerowe i nic do stracenia.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #48 dnia: 30 Kwietnia 2017, 20:55:35 czas Polski »
Próbny montaż. Zrezygnowałem z regulacji wysokości samego ramienia, które było w poprzedniej wersji. Stwierdziłem, że jest ona zbędna. Regulacja na prowadnika ma zakres od 1 cm do 6 cm od najniższego łożyska do blatu, co jest zupełnie wystarczające. Apropo samego ramienia, złapałem wstępnie na 4 wkrętach i jest mega stabilnie :D Będzie jeszcze przyklejone, ale najpierw trzeba porządnie przeszlifować.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #49 dnia: 30 Kwietnia 2017, 20:59:41 czas Polski »
Na zdjęciach widać mocowanie prowadnika brzeszczotu, z beznarzędziową regulacją. W jednym uchwycie zatopiona śruba, a w drugim nakrętka. Regulację wysokości przeniosłem z przodu na bok ramienia aby z przodu było więcej miejsca na odciąg. Na koniec zdjęcia z regulacji ramienia i ustawienia brzeszczotu.

Offline jasiop

« Odpowiedź #50 dnia: 30 Kwietnia 2017, 21:10:09 czas Polski »
według mnie trochę przerost wymiarów (grubości) górnego ramienia ...
Jasio P - Rzeszów