19 Maja 2026, 15:41:08 czas Polski

Autor Wątek: [pytania nowicjusza] gdzie warto kupić obrzeże PCV?  (Przeczytany 7461 razy)

Offline hex

Odp: [pytania nowicjusza] gdzie warto kupić obrzeże PCV?
« Odpowiedź #15 dnia: 19 Stycznia 2017, 22:06:06 czas Polski »
Będę musiał sobie poradzić tak jak mówisz....

Te obrzeże które już kupiłem w obi (na próbę 10 metrów)
z klejem (PCV 0,6mm) wyszło  spoko przy użyciu żelazka i nożyka do tapet, potem lekki szlif papierem.
Niestety cena jest niefajna bo ponad 4 zł mb

Offline radi198822@wp.pl

« Odpowiedź #16 dnia: 20 Stycznia 2017, 15:02:47 czas Polski »
Nie wiem skad nadajesz ale siec hurtowni meblopol odwiedz. Maja PCV z klejem ok 0,85 zl/m.

Offline hex

« Odpowiedź #17 dnia: 26 Stycznia 2017, 16:34:14 czas Polski »
Tak też zrobiłem :-) thanks!
Mogłem wrócić do pracy, kombinując jak w prymitywnych warunkach osiągnąć w miarę dobry efekt,
a że jestem leniwy, to nie spędzić przy tym miesiąca.

Nagrzewałem formatki opalarką, a potem przyklejałam i pozycjonowałem obrzeże, po czym kończyłem żelazkiem, ale nie przesuwając tylko zostawiając je na kilka sekund i potem ustawiając 10 cm dalej.
Oklejanie poszło w miarę dobrze, pod koniec prawie taśmowo.

Potem zaczęła się walka z docinaniem wystającego obrzeża. Oczywiście na początku rożnymi wersjami nożyków i na upartego da się tak. Wcześniejsze płyty tak poleciały. Jednak teraz patrzac na to i majac porownanie, widze ze nie szlo mi to super równo, tu i ówdzie zdzierałem okleinę płyty albo zadzierałam obrzeże. A potem było sporo szlifowania. Może z bardziej dedykowanym, płaskim nożem byłoby lepiej.

Ostatecznie zdecydowałem się na frezarkę i wyszło całkiem szybko i równo, na prymitywnym stoliczku z rowkiem. Szybko i zdecydowanie ladniej.

Teraz pojawia sie kolejna rozkmina - fronty... Swietne są kolegi Przemka z forum, ale obawiam sie ze to nie moja liga i trzeba szukać znacznie prostszego rozwiązania albo zamówić gotowe :-)
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2017, 16:49:10 czas Polski wysłana przez hex »

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Stycznia 2017, 17:56:39 czas Polski »
Czy możesz dać zbliżenie na tą okleinę? Jak to wygląda na gotowo?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Stycznia 2017, 18:22:41 czas Polski »
Też jestem ciekaw. Może w końcu wezmę się za testy swojego obrzeża.

Offline hex

« Odpowiedź #20 dnia: 26 Stycznia 2017, 19:20:21 czas Polski »
Jasne  8)

Offline hex

« Odpowiedź #21 dnia: 26 Stycznia 2017, 19:28:07 czas Polski »
Jeszcze porównanie z obrzeżem fabrycznym z ikea (poniżej ikea)
Co prawda moje płyty są delikatnie poszarpane, ale to płyty a nie samo obrzeże

Wydaje mi się, że to wina cięcia w OBI, albo tego, że wiozłem je na tylnym siedzeniu w sportowym aucie  ;D :o

fyme

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Stycznia 2017, 20:30:52 czas Polski »
No nie wygląda to źle :) a poszarpane płyty z marketów to norma. Nie wiem czy tam ktoś ostrzy piły ale ja kupiłem z musu kilka razy formatki w castoramie i wyglądały tak samo. Musiałem zebrać trochę frezarką by to jakoś wyglądało.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #23 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:00:35 czas Polski »
Teraz pytanie, to zrobić w zymi wyrwaniami. Niby nieduże, ale mnie by wkurzały. Wosk?

fyme

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:08:22 czas Polski »
Biała płyta pod tym względem jest bardzo niewdzięczna ale można spróbować maskować białym silikonem (byle nie akrylem) po czym zebrać nadmiar benzyną. Takie akcje robiliśmy w firmie w której kiedyś pracowałem jak spod maszyny wychodziły takie kwiatki a czas gonił i wiadomo szef panikował że nowych formatek nie wytnie bo nie będzie robił sobie kosztów. Po takim zabiegu płyty wyglądały całkiem ok tyle że nie wiem jak z trwałością takiego rozwiązania bo płyty szły w paczki i na eksport ale reklamacji nigdy nie było ;)

Offline hex

« Odpowiedź #25 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:12:12 czas Polski »
W tym wypadku są to szuflady w warsztacie, więc zupełnie mi to nie przeszkadza. Trafiły przecież na prowadnice za 5 zł ;D
Ale gdy będę robił szafkę pod wiszący telewizor w salonie, pewnie poszukam formatek, w dokładniejszej niż OBI, hurtowni...
Ale cóż - u nich cała płyta kosztowała... 99 zł a cena czyni cuda  8)

Spróbuje w wolnej chwili wziąć na wacik troszkę białej szpachli albo farby i zobaczę jaki to da efekt.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:23:02 czas Polski »
A ktoś próbował  stosować przy obrzeżach woski typu wurth (może coś innego godnego polecenia?)

fyme

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:28:50 czas Polski »
W tym wypadku są to szuflady w warsztacie, więc zupełnie mi to nie przeszkadza. Trafiły przecież na prowadnice za 5 zł ;D
Ale gdy będę robił szafkę pod wiszący telewizor w salonie, pewnie poszukam formatek, w dokładniejszej niż OBI, hurtowni...
Ale cóż - u nich cała płyta kosztowała... 99 zł a cena czyni cuda  8)

Jak pisałem na to też jest patent. Co prawda trochę upierdliwy przy wiekszej ilości formatek ale się sprawdza. Kupujesz formatki "po taniości" :) ale zwymiarowane powiedzmy 2-3 mm więcej niż wymiar docelowy i przejeżdżasz frezarką do wymiaru docelowego. Jest czysto, schludnie i bez wyrwań ale zabawy z tym jest trochę. Ja robiłem takie akcje jak stawałem pod ścianą bo w weekend musiałem dokupić kilka formatek a nie bardzo było gdzie pojechać do hurtowni, w takich wypadkach markety ratują sytuację.

Offline hex

« Odpowiedź #28 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:41:08 czas Polski »
A jak wykorzystać do tego frezarkę ? Pod stołem podwieszona? Zbierze równiej niz cięcie w markecie? W zasadzie czeka mnie docięcie blatu z płyty z 280 cm do 270 i przydałby mi się ten patent na dniach :)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • View Gallery
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:48:33 czas Polski »
Chyba chodziło przy prowadnicy, lub przy wzorniku frezem z łożyskiem. Co innego 3mm, a 10cm tak zdjąć. toć się zamęczysz a i frez na wiórze zabijesz.