21 Kwietnia 2026, 22:31:52 czas Polski

Autor Wątek: Nowy model stołowej wiertarki od Parkside :czy jest warta tych pieniędzy?  (Przeczytany 36374 razy)

Offline True

Odp: Nowy model stołowej wiertarki od Parkside :czy jest warta tych pieniędzy?
« Odpowiedź #75 dnia: 19 Kwietnia 2017, 17:28:14 czas Polski »
Ja bym reklamował. Chyba że chcesz się pobawić w ulepszanie :)
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...

Offline chaos

« Odpowiedź #76 dnia: 04 Czerwca 2017, 18:30:58 czas Polski »
Mam od nowości bicie na końcu wiertła ok 1mm i pytanie czy da się to wyeliminować w jakiś sposób czy trzeba reklamować?
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

Offline chaos

« Odpowiedź #77 dnia: 26 Lipca 2017, 15:44:38 czas Polski »
Bicie było spowodowane luźnym paskiem napędowym po lekkim naciągnięciu jest bajera☺ tak dla potomnych.
Naj­ważniej­sze jest, byś był lep­szy od sa­mego siebie z dnia wczorajszego

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Lipca 2017, 22:01:42 czas Polski »
To i ja coś zapodam. Wykres temperatury obudowy silnika podczas jego pracy na luzie przez 15 minut, temp otoczenia 23*C. Wskazania czujnika rejestrowałem zdjęciami poklatkowymi wyświetlacza. Sondę przykleiłem taśmą z prawej strony silnika, na linii przecięcia osi wirnika i trzpieni, na których się przesuwa. Zimą byłoby lepiej, temperatura samego uzwojenia była pewnie wyższa niż ta oddana/zarejestrowana.

Multimetr / oznaczenie silnika:

Wykres (znormalizowany; drobnych wahań temp pogarszających czytelność nie brałem pod uwagę):

O wiertarce krąży też mit z zabezpieczeniem przeciw przegrzaniu silnika (termik?), zaczerpnięty poniekąd z instrukcji (być może nadinterpretacja), ale do tej pory nigdzie nie dopatrzyłem się takiego układu. Jedyna "elektronika" oprócz krańcówki, grzyba i włącznika elektromagnetycznego to kondensator rozruchowy z tyłu silnika (plastikowa puszka):

A może czegoś nie dopatrzyłem, sam nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 26 Lipca 2017, 22:10:03 czas Polski wysłana przez bobbobson »

bobbobson

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Lipca 2017, 22:32:26 czas Polski »
Zapomniałem, wiertarka ustawiona na 500 obrotów, paski napięte prawidłowo.

Offline agoliat

« Odpowiedź #80 dnia: 14 Października 2017, 00:07:45 czas Polski »
A tu całkiem fajny tuning wiertarki stołowej

mily68

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Listopada 2017, 12:33:47 czas Polski »
O! To u mnie chińczyk coś ewidentnie skopał bo użytkując swoją już jakieś parę lat nie zauważyłem żadnej rdzy (a niczym nie zabezpieczałem). . Wszystko też działa jak w dniu zakupu. Dodam, że wiertarka robi u mnie za wiertarkę (czyli wierci otwory) a funkcję dogrzewania pomieszczenia przez jej silnik traktuję jako dodatek specjalny (i ta funkcja również świetnie działa) ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Listopada 2017, 15:12:55 czas Polski »
Może przyczyną jest zbyt duża wilgotność powietrza w warsztacie (skoro wszystko rdzewieje) albo też potliwość dłoni (raczej w mniejszym stopniu - ja na cyklinie mam odciśnięte rdzawe linie papilarne - łatwo zidentyfikować właściciela ;) )
Co do pomyłki chińczyka to raczej obstawiałbym na większą zawartość gównolitu w stopie stali.
Myślę, że gdyby zastosować grubsze ścianki, lepsze stopy metali itp. przy tej skali produkcji nie podrożyłoby to wyrobu bardziej niż np. o 100 zł na sztuce za to jakość nieporównywalnie skoczyłaby na plus. Chyba każdy wolałby dołożyć kasy i mieć lepszy sprzęt. Większa dokładność również nie spowodowałaby skoku ceny o rząd wielkości w górę...
« Ostatnia zmiana: 28 Listopada 2017, 15:19:00 czas Polski wysłana przez mily68 »

mily68

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Listopada 2017, 18:08:11 czas Polski »
Z tą wilgotnością to gdybam bo przecież jakaś przyczyna musi być. Większa wilgotność to niekoniecznie grzyb i woda na suficie czy ścianach. Cóż, pozostaje tylko czyścić żelastwo i zabezpieczać.
Reszta prawdopodobnie tak jak napisałeś...

Offline Przemek_M

« Odpowiedź #84 dnia: 05 Lutego 2018, 20:48:27 czas Polski »
Kupiłem wiertareczekę z ostatniego wypustu. Chyba rynek już się nasycil, bo od tygodnia leżą w sklepie. Jak zauwazę coś interesującego/niepokojącego to dam znać.

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #85 dnia: 16 Lutego 2018, 09:25:14 czas Polski »
Też ją dziś wziąłem jak poszedłem po coś na śniadanie :) była cała paleta
Zobaczymy co to warte - choć bardzo dużo osób ją używa!!
Robiłem ostatnio jakąś furtkę i bramę, musiałem przewiercić otwory na wylot w profilach i poradziłem sobie wiertarką za 40 zł (bez udaru) i stojakiem do wiertarki za 60 zł. Użyłem raz. I zwrot do sklepu :)
Dołożyłem do tej.. dlatego wydaje mi się, że będę zadowolony bo na pewno łatwiej i precyzyjniej się nią pracuje niż powyższym sprzętem :)
W weekend składam klocki lego bo chcę tym powiercić otwory pod zawiasy puszkowe
Jak będzie wsio w porządku to załatwię nowy statyw "rurę" (jakiś pełny toczony) co by poprawić w niej trochę precyzyjność

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 16 Lutego 2018, 10:38:29 czas Polski »
...Użyłem raz. I zwrot do sklepu :) ...
Chciałem tak z obecną moją żoną uczynić lecz producent reklamacji nie uwzględnił. 

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #87 dnia: 16 Lutego 2018, 13:35:13 czas Polski »
Cytat: Pablo_klb w Dzisiaj o 09:25:14

...Użyłem raz. I zwrot do sklepu :) ...

Chciałem tak z obecną moją żoną uczynić lecz producent reklamacji nie uwzględnił. 

Ty to się módl by żona nie czytała tego forum :P

Offline Norberto

« Odpowiedź #88 dnia: 16 Lutego 2018, 13:55:08 czas Polski »
Moja chciała tak ze mną i producent uznał reklamację, także w środę miałem tylko środę popielcową;)

gwd

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 16 Lutego 2018, 15:18:41 czas Polski »
Z własnej niefrasobliwości przegapiłem sprawdzenie wszystkich istotnych komponentów po zakupie wiertarki. Poprzedni wypust czyli bodajże z wiosny 2017.
Coś powierciłem mało wymagającego i nie zauważyłem, że stolik (ten, który się przesuwa się po pionowej rurze) jest nie prostopadle ustawiony do osi wiertła.
Nachylony jest w kierunku przodu o min. 3 mm na 10cm. Czy ktoś miał taki przypadek?