21 Kwietnia 2026, 17:40:43 czas Polski

Autor Wątek: Nowy model stołowej wiertarki od Parkside :czy jest warta tych pieniędzy?  (Przeczytany 36373 razy)

Offline Norberto

Odp: Nowy model stołowej wiertarki od Parkside :czy jest warta tych pieniędzy?
« Odpowiedź #90 dnia: 17 Lutego 2018, 08:34:38 czas Polski »
To jest normalnie nienormalne, nie oczekuj w tym sorcie kalibracji, jak obrabiany element nie spada sam z siebie to nie jest źle;)

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #91 dnia: 19 Lutego 2018, 08:44:31 czas Polski »
Wczoraj poskładałem to cudo.
Szczerze...? Myślałem, że będzie gorzej :)
Dokręciłem wszystko co trzeba, naciągnąłem paski.
Na pinoli luzu nie ma, jedyny minus to sposób montowania uchwytu wiertarskiego... jest nabijany na trzpień. Jak założy się go krzywo to wiertło będzie tańczyć. lepszym rozwiązaniem byłoby tak jak mocowanie w wiertarce, czyli wciskanie bez siły i przykręcanie śrubką.
Na ten stolik roboczy nawet nie patrzę, czy on krzywy czy prosty, bo jak wiertarka stanie w docelowym miejscu to zrobię swój nie mocowany na rurze a na 4 nogach na stole z regulacją góra dół, przez to będę mógł sobie ustawić dokładnie kąt pod wiertło. Jakoś nie wyobrażam sobie robić otworu na nim w profilu 100x100 długim na 2500 :) ważącym ze 20 kg

W tym tygodniu będę rzeźbił otwory we frontach pod zawiasy, powinna dać sobie radę

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #92 dnia: 19 Lutego 2018, 11:22:31 czas Polski »
jedyny minus to sposób montowania uchwytu wiertarskiego... jest nabijany na trzpień. Jak założy się go krzywo to wiertło będzie tańczyć
To da się krzywo nabić ???
Tam jest uchwyt morsea, czy stożek bezpośrednio na wrzecionie?

Offline Pablo_klb

« Odpowiedź #93 dnia: 19 Lutego 2018, 11:57:20 czas Polski »
Tam jest uchwyt morsea, czy stożek bezpośrednio na wrzecionie?

Uchwyt jest z otworem na wylot
nabijasz go na końcówkę pinoli (wrzeciona) nie rozbierałem tego i nie wiem czy to się składa np. z 2 elementów czy jest w całości, ale gdzieś wyżej chyba są zdjęcia bo ktoś rozbierał

Krzywo można nabić, bo sam stożek jest zrobiony przez Chińskie ręce... po chińsku :)
Nie jest stoczony idealnie do końca.. w górnej części gdzie się klinuje uchwyt są miejsca bez podtoczenia - nie wiem jak to nazwać, ale pozostałości po pręcie kwadratowym.. i przez to można założyć uchwyt krzywo.. jak się źle przyłoży i puknie młotkiem nabije go krzywo

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #94 dnia: 19 Lutego 2018, 16:58:55 czas Polski »
Wygląda na to, że wrzeciono jest już zakończone stożkiem. Jeżeli masz zegar to łatwo zmierzysz bicie na tym stożku. Jeżeli po obwodzie nie ma bicia to uchwyt powinien wejść równo, nie patrz na węższą końcówkę stożka. Jeżeli grubszy koniec stożka nie jest zatoczony na tyle, aby uchwyt wchodził bez blokowania o którąś krawędź to zostaje wymiana na inny egz, lub rozebranie i do tokarza w celu poprawienia fabryki...

Offline True

« Odpowiedź #95 dnia: 06 Kwietnia 2018, 10:17:40 czas Polski »
Odświeżam temat. W Lidlu będzie wyprzedaż narzędzi. Widziałem stołową wiertarkę za 199. Jak za ten sprzęt to dobra cena. Może komuś się przyda. 
... Produkcja zbyt wielu użytecznych rzeczy prowadzi do wytworzenia zbyt wielu bezużytecznych ludzi...

Offline rush

« Odpowiedź #96 dnia: 14 Kwietnia 2018, 09:54:40 czas Polski »
Byłem dzisiaj w Lidlu i o dziwo godzinę po otwarciu jeszcze były. Jest to chyba najnowsza wersja D4. Skręciłem całość i jest minimalny luz na wrzecionie, ale nawet nie będę tego korygować, bo jest to mniej niż 1 mm luzu. Nigdy nie miałem wiertarki stołowej i jak za 199 zł robi dobre wrażenie, do sporadycznego używania powinna wystarczyć.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #97 dnia: 14 Kwietnia 2018, 12:10:07 czas Polski »
U mnie były 2 szt,ponoć, po otwarciu chwila moment i nie było

Offline rush

« Odpowiedź #98 dnia: 14 Kwietnia 2018, 14:26:19 czas Polski »
Wszystko zależy od miasta, u mnie są 2 Lidle i jak brałem swoją to w koszach jeszcze 4 były, więc dużo ludzi się na to nie rzucało. Poza tym Lidl stoi między blokami, więc zakładam że z bloków nikt nie potrzebuje takiego sprzętu  :P :P Skoro były na wyprzedaży to znakiem tego, że niedługo zapewne będzie nowy model tej wiertarki.
« Ostatnia zmiana: 14 Kwietnia 2018, 14:28:16 czas Polski wysłana przez rush »

Offline jasiop

« Odpowiedź #99 dnia: 14 Kwietnia 2018, 19:10:08 czas Polski »
W "moim" Lidlu w Rzeszowie na 99% nie było ani jednej sztuki :-(
Jasio P - Rzeszów