27 Czerwca 2026, 05:36:00 czas Polski

Autor Wątek: Płyta grubości 36mm  (Przeczytany 7666 razy)

Offline piotraspl

Płyta grubości 36mm
« dnia: 25 Stycznia 2017, 16:49:12 czas Polski »
Cześć,

Żonie marzy się regał na książki do salonu - prosty wysoki słupek bez drzwiczek itp. Z racji, że mam trochę czasu i zapału to pomyślałem o zrobieniu. Może słowo zrobienie to za dużo powiedziane bo chciałbym wykorzystać płyty z hurtowni jak Juan itp. + docięcie. Intryguje mnie tylko jedna rzecz, czy oni mi zrobią płytę 36mm? Chwilę o tym czytałem i po prostu najlepiej sklepić 2 x 18mm ale:

- czy ktoś z doświadczenia takie robił i czy klei się 2 fornirowane/melaminowane czy zwykłe i dopiero się okleja fornirem widoczne strony? wydaje mi się ze to 1 rozwiązanie bo już z gotowych płyt i bez zabawy
- okleina brzegów - na juanie widziałem okleiny szersze tj 42mm, chodzi po prostu o zapas ? a może lepiej szukać 36mm?

Offline robson

Odp: Płyta grubości 36mm
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2017, 17:16:00 czas Polski »
Skleją gotową płytę  laminowaną 2x18mm lub skręcą ,
co do obrzeża to przykleją taką aby na gotowo czyli po obróbce była równa grubości dwóch płyt

Offline Bladepoland

« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2017, 17:25:43 czas Polski »
Mojej też  :). Szewc bez butów chodzi, a stolarz nie ma szafy :D. Płytę 36 zrobi Ci każda hurtownia płyt. Tyle tylko, że policzy ci usługę pogrubiania, która zbyt tania to nie jest. Skleja się na klej kontaktowy dwie normalne płyty i wszystko. Jakbyś chciał z surowej płyty i fornirować lub oklejać HPL  to już cena kosmos. Co do oklejania brzegów to klei się szerszą okleinę  i obcina. Tylko, że  do cięcia okleiny szerokiej trochę wprawy trzeba mieć, bo jest grubsza od zwykle używanej. Najtaniej to byłoby samemu pokleić ( z zapasem) płyty z sobą i dać pociąć (jeśli ci pójdą na ten układ) i okleić w hurtowni. Samemu szeroką 2mm okleinę ciężko jest ładnie zrobić bez sprzętu.
Jeśli nie masz czego robić, nie rób tego tutaj...

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2017, 17:39:56 czas Polski »
regał na książki do salonu - prosty wysoki słupek

Ja bym pionowe boki zrobił na 60 mm

Offline piotraspl

« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2017, 19:22:21 czas Polski »
robson, Bladepoland Dzięki za info. Raczej zlecę hurtowni całość a sam kupię kawałek odpadu i sprawdzę jak mi wyjdzie. Zresztą jak się wezmę od początku to znowu się zejdzie :P

tomekz, 60mm... nie wiem czy nie za dużo ale jeszcze się pomyśli ;)

OK, muszę teraz rozrysować projekt i poprosić o wycenę - zobaczymy na co wystarczy budżetu :)

Offline piotraspl

« Odpowiedź #5 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:42:51 czas Polski »
A propos 3 płyt i grubość ponad 54mm, jak z obrzeżami? Najszersze jakie znalazłem to 43mm. Można na zamówienie szersze czy po prostu łączy się 2 węższe?

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:44:10 czas Polski »
Andrut 54 milimetrowy z trzech płyt wiórowych? Zdajesz sobie sprawę ile to cholerstwo będzie ważyć? :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #7 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:50:34 czas Polski »
Takie szerokie robi się komórkowo. A brzegi okleja laminatem. Można kupić sam albo po prostu ściąga się z resztek płyty jeśli wymiar pasuje.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

kozio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Stycznia 2017, 21:54:57 czas Polski »
Robiłem ostatnio szafko balustrado półkę . Rama z pogrubianej na 36mm. Liczą sobie 25zl za łączenie na wkręty. U mnie nie kleją na klej. Masakra. Sam więc skreciłem i dałem do oklejenia.  To bardzo ciężka półka wyszła.

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Stycznia 2017, 22:02:11 czas Polski »
Kozio - jak łby wkrętów zostały przykryte?

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +65/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #10 dnia: 26 Stycznia 2017, 23:38:31 czas Polski »
Andrut 54 milimetrowy z trzech płyt wiórowych? Zdajesz sobie sprawę ile to cholerstwo będzie ważyć?

Można tak ( wszystko już oklejone )
Boki stojące z 18 stki , do nich  doklejone wąskie paski 18 stki ( od frontu cofnięte z małą platką ) i na to doklejony drugi bok z 18 stki  razem wizualnie mamy 54 mm
Zaletą doklejenia drugiego boku jest to że pod nim możemy wcześniej skręcić cały korpus.

Offline konradk1k

« Odpowiedź #11 dnia: 26 Stycznia 2017, 23:59:46 czas Polski »
A propos 3 płyt i grubość ponad 54mm, jak z obrzeżami? Najszersze jakie znalazłem to 43mm. Można na zamówienie szersze czy po prostu łączy się 2 węższe?

Do większości dekorów z Kronospan są okleiny ABS 2mm do bodajże 250mm. Sam zamawiałem 125mm  bo taki był wymóg do lad i pogrubień w MCdonald. Ale klejenie tego MASAKRA!!!

kozio

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Stycznia 2017, 06:39:02 czas Polski »
Kozio - jak łby wkrętów zostały przykryte?
Policzylem gdzie będą polki i przykryłem półką .

Offline piotraspl

« Odpowiedź #13 dnia: 27 Stycznia 2017, 11:13:43 czas Polski »
Waga mnie nie martwi bo to będzie stało na ziemi: podstawa ok 50x50cm i w górę 2m (orientacyjnie), w środku kilka półek z 2x18mm.  W przyszłym tygodniu podjadę na wycenę materiałów + klejenia - zobaczymy ile powiedzą i wtedy pomyślę co dalej.

Pomysł na skręcanie w miejscu półek to bardzo fajna koncepcja - przemyślę.

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 27 Stycznia 2017, 11:17:14 czas Polski »
A nad tym myslales?