27 Kwietnia 2026, 05:54:41 czas Polski

Autor Wątek: Realna cena schodów  (Przeczytany 14073 razy)

Offline robson

Odp: Realna cena schodów
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Stycznia 2017, 20:59:20 czas Polski »
Sparrow , o półkowe bardzo fajne schody z tym że pod konstrukcję powinna być odpowiednia ściana,
może przemyśl temat podobnych schodów z tym ,że na jednej wandze .
Wanga metalowa ,którą to sam wykonasz dodatkowo można ją obrobić drewnem lub pomalować .

krzysiek_z

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Stycznia 2017, 21:05:43 czas Polski »
Takie schody "wychodzące" ze ściany ma sąsiad ślusarz. Po zrobieniu stwierdził, że w życiu by ich nie zrobił jeszcze raz z powodu ilość pracy jaką spędził, żeby je obsadzić bezpiecznie (a robili w 3 bracia o ojciec ślusarze + pomocnicy). Łączni z kuciem ściany i wzmacnianiem jej żel-betonem oraz teownikami.
Niestety nie widziałem ich w trakcie robienia więc nie powiem jak były dokładnie wykonane.

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #47 dnia: 29 Stycznia 2017, 00:40:46 czas Polski »
No ja mam ten komfort ze przy adaptacji mogę w fazie budowy przygotować takie wzmocnienia. Tylko znowu. Czy gra warta świeczki. Bo znowu trzeba wzmocnić ścianę zelbet. No to z tysiąc.
Do tego właśnie masa pracy przy stopniach.
Dużo zabawy z klejeniem. Pewnie z 300zl za taki stopień to mało.
I wychodzimy ze jak by nie patrzeć schody muszą kosztować ;)
Co do jednej wangi. Tani sposób. Ale zbyt nowoczesny do mojego wnętrza.
Dziękuję za zaangażowanie.
Pewnie komuś sie przyda taki temat. Bo schody naprawdę zaraz po dachu najdroższa inwestycja ;)
Gdyby nie adaptacja to realnie wolał bym parterowy domek. Wyszedł by taniej ;)

Pozdrawiam

mily68

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 29 Stycznia 2017, 01:27:34 czas Polski »
No niestety jak chcesz żeby było tak jak sobie zamarzysz i do tego dobrze zrobione to tu się raczej nie za bardzo da przyoszczędzić. Skoro i tak wieszasz sobie kamień u szyi w postaci kredytu to lepiej załóż więcej a jak wyjdzie taniej to się mile rozczarujesz :)
schody naprawdę zaraz po dachu najdroższa inwestycja
a u mnie akurat to była podłoga na parterze :)

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #49 dnia: 29 Stycznia 2017, 02:40:24 czas Polski »
Mialem nie pisać, ale zmiana tematu wątku  mnie zachęciła do napisania.
Opracowywalem projekt wykonania takich stopni wychodzących ze ściany, ale inwestor się wycofał.
Pomuslem było przymocowanie do ściany specjalnej kratownicy stalowej z wykonanymi w niej gniazdami na stopnie.
Gniazda były zaopatrzone w regulację nachylenia stopni i ustawiania ich w dowolnej płaszczyźnie.
Dodatkowo mechanizm zaciskania stopni na stałe.
Żadnego żelbetu.  Bardzo dużo spawania i sporo srub mocujacych konstrukcjeędo ściany.
Po zamontowaniu stopniu stelaż miał  być  zakryty.

Szkoda że nie wypaliło.  Koszt był spory, ale większość prac wykonana miała byćw zakładzie ślusarskim.

Offline Filip

« Odpowiedź #50 dnia: 29 Stycznia 2017, 03:19:36 czas Polski »
Autor wątku wydaje się być bardzo irytujący w sposobie wypowiadania się. Z jednej strony uważa, że 8 tys. to zdzierstwo za schody, skoro materiał to raptem 3 tys. Z drugiej strony nie opłaca mu się grzebać samemu, bo to tyle pracy i czasu. Zaprzeczasz sam sobie. Boże,  chroń mnie przed takimi inwestorami. Pozdrawiam. a

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #51 dnia: 29 Stycznia 2017, 09:58:04 czas Polski »
Patrzę realnie nakład pracy a nakład finansowy.
80% budowy muszę wykonać samodsamodzielnie. Jak wpakuje się w schody w których konstrukcja zajmie tydzień a zaoszczedze z 2 może 3 tyś to gra nie warta pracy.
W pierwszym poście podałem konkrety. Pytałem o cenę nic więcej.
Wontek przerodził się w  dyskusję. Przyda się dla innych.
Ja nie szukam na siłę oszczędności a rozważam wiele opcji. Po to jest forum żeby można podyskutować. Ale widać niektórych ego jest ponad wszystkich.
Może ja nie zrobię schodów wychodzących ze ściany ale znajdzie się ktoś kto marzy o takich schodach.
Moze znajdzie się ktoś kto ma forum wypatrzy sobie schody o konstrukcji metalowej i zobaczy że można taniej o poszuka okolicznego ślusarz który na 100% zrobi taniej schody i zaoszczędzi.

A co do jeszcze schodów ze ściany.
To można to zrobić na jeklach przytwierdzonych na wylot donsciany mocnymi szpilkami. I do takiej konstrukcji obliczyć stopnie.
Nakład pracy nie jest duży. Ale u mnie jest inny problem. Jedna ściana na której opiera się konstrukcja to stara ściana z cegły. Ma być odkryta. I tu jest kolejny problem. Musiał bym pojedynczo mocować stopnie.   

Pozdrawiam

Offline Argos

« Odpowiedź #52 dnia: 29 Stycznia 2017, 10:08:01 czas Polski »

Offline Argos

« Odpowiedź #53 dnia: 29 Stycznia 2017, 10:14:21 czas Polski »
Autor wątku wydaje się być bardzo irytujący w sposobie wypowiadania się. Z jednej strony uważa, że 8 tys. to zdzierstwo za schody, skoro materiał to raptem 3 tys. Z drugiej strony nie opłaca mu się grzebać samemu, bo to tyle pracy i czasu. Zaprzeczasz sam sobie. Boże,  chroń mnie przed takimi inwestorami. Pozdrawiam. a
Można pogodzić też widoczną metalową wangę z drewnianymi schodami , w taki sposób aby uniknąć mocowania do ściany lub je mocno ograniczyć. Rozwiązań jest bardzo wiele.

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #54 dnia: 29 Stycznia 2017, 10:17:35 czas Polski »
Tu widzę 2 Ceowniki razem połączone. Fajna opcja tylko czy te szpilki są wklejane w ścianę? Tu robota prosta szybka ;)
2 opcja jeszcze fajniejsza i bardzo mi się podoba. Do tego lekka barierka.
Bardzo ciekawe inspiracje które dają dużo do myślenia i otwierają mi oczy :)
Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

Offline Argos

« Odpowiedź #55 dnia: 29 Stycznia 2017, 11:49:44 czas Polski »
W poprzednim wątku źle zacytowałem ( chciałem przytoczyć wypowiedź autora o mocowaniu do ściany).

Tu widzę 2 Ceowniki razem połączone. Fajna opcja tylko czy te szpilki są wklejane w ścianę? Tu robota prosta szybka ;)
2 opcja jeszcze fajniejsza i bardzo mi się podoba. Do tego lekka barierka.
Bardzo ciekawe inspiracje które dają dużo do myślenia i otwierają mi oczy :)
Dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam

pierwsze rozwiązanie pewnie wymaga wzmacniania ściany,
ale pozostałe już nie,tam można miec spore pole do popisu.

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #56 dnia: 29 Stycznia 2017, 12:14:15 czas Polski »
Podoba mi się to 2 rozwiązanie. Cholernie proste. To widzę konstrukcja na jeklu. Chyba 80/120 albo 100. Pod spodem podpory stopni też z jekla ciętego po przekątnej. Trochę zabawy z cięciem tego. Koszt takiej konstrukcji i nakład pracy to pikuś. Brakuje mi barierki. Bo to wymóg żony. I schody Proste i ładne ;) O ile nie znajdę nic innego albo mi coś nie strzeli do głowy to będzie dużo prawdopodobne, że takie zrobię ;)

Pozdrawiam

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #57 dnia: 29 Stycznia 2017, 12:18:48 czas Polski »
Stronę  poszczególnych stopni bez podparcia można podwiesić do stropu  na prętach  fi 12.
albo szyba

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #58 dnia: 29 Stycznia 2017, 12:49:24 czas Polski »
U mnie nie przejdzie. Otwarta klatka schodowa. Szerokość 3m długość to 6m. Ale ta 2 propozycja jest realna i prosta.

Pozdrawiam

Offline Sparrow2

« Odpowiedź #59 dnia: 29 Stycznia 2017, 16:09:07 czas Polski »
Przepraszam, że post pod postem. Ale nie mam opcji modyfikuj... Dziwnę ;/
Macie pomysł jak te stopnie z podporami trójkątnymi są zamocowane do stalowej wangi?
http://ifotos.pl/z/aeqnhpp
Prosta fajna koncepcja. 2 Jekle cena za metr 31zł + stopnie od cała cena schodów ;)

PS: Na allegro widziałem schody na stalowej wandze cena 1100zł za 1 stopień ;) Z szacunkiem dla spawaczy. Naprawdę to nie dużo pracy. I już pisałem stolarz takie schody robi z tydzień. A ślusarz dzień!
Czapki z głów ;)

Pozdrawiam