29 Kwietnia 2026, 15:58:41 czas Polski

Autor Wątek: SPECjalistyczny warsztat Piotra.  (Przeczytany 39380 razy)

Offline Strużyn

Odp: SPECjalistyczny warsztat Piotra.
« Odpowiedź #165 dnia: 20 Kwietnia 2017, 10:37:57 czas Polski »
U nas frezy są wygodne, bo widzieliśmy u znajomych te płytsze i faktycznie jest różnica. A o co chodzi z tym złym doborem Aventosów ?

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #166 dnia: 20 Kwietnia 2017, 10:41:43 czas Polski »
Każdy aventos ma 2/3 moce. Oblicza się współczynnik według rozmiaru frontu i taki się montuje.
Fakt, że aventosy i taki frez to trzeba inaczej złapać ale nie jest to uciążliwe.
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Andriu

« Odpowiedź #167 dnia: 20 Kwietnia 2017, 11:37:13 czas Polski »
pisałem że serwo  rozwiązuje  problem  uchwytów. mam teraz  taką kuchenkę  gdzie będą   szafki  80 wys na 120 szerokie  drzwi symetryczne  i właśnie  miałobyć   z uchwytami frezowanymi  i pani  mi   powiedziała, ze  przy swoich szponach nie mogła  takiej szafki  u znajomych  zamknąć. więc  zaproponowałem servo.
Myślisz , że  przy takich wymiarach szafki  potrzebna  bedzie stabilizacja?

Offline Strużyn

« Odpowiedź #168 dnia: 20 Kwietnia 2017, 12:36:28 czas Polski »
Każdy aventos ma 2/3 moce. Oblicza się współczynnik według rozmiaru frontu i taki się montuje.

Dzięki SpecPiotr. Jak będę w domu to sprawdzę, ale wydaje mi się, że wykonawca u mnie niepotrzebnie zamontował te najmocniejsze, co w połączeniu z frezowanymi uchwytami powoduje niewygodę.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #169 dnia: 20 Kwietnia 2017, 13:52:23 czas Polski »
Niektórzy co nie wiedzą jak liczyć dają mocniejsze bo ma "zapas mocy". A to duży bład. Aventos ma być taki jak należy. Podaj wymiary frontu i z czego są to Ci policze i sprawdzisz.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #170 dnia: 03 Maja 2017, 19:46:10 czas Polski »
Dobra. Kuchnia w końcu zatwierdzona. Drobne zmiany zaszły ale to drobiazgi.
Dziś pokażę w jaki sposób rozpisuję sobie materiał.
Najpierw odręczne rysunki od góry. Osobno dolne szafki i osobno górne. To pozwala mi wyeliminować pomyłki i psikusy wyobraźni. Zajmuje to kilka minut a mamy czarno na białym wszystko. Ułatwia to wyliczenie każdej blendki by szerokość finalna nie była wynikowa.
Oczywiście można to w komputerze wklepać ale ja osobiście nie lubię.
Uwzględniam najpierw wszystkie stałe wymiary jak zmywarka, piekarnik itp. Dopasowuję do przyłączy. Wychodzi mi ile miejsca i gdzie mam co pozwala na skonstruowanie jakiś logicznych szafek a nie "zapchaj dziurów".

W tym momencie mam już gotowca to rozpisania formatek.
W tym przypadku mam jeszcze rzut od przodu bo chciałem wyliczyć te same wysokości po prawej i lewej stronie lodówki. Niestety nie zrobiłem zdjęcia a kwity na warsztacie.

Każdą szafkę rozpisuję osobno.
Lewa rubryka to korpus potem hdfka i na końcu lakiery.
Od razu zaznaczam. Inni fachowcy pewnie robią inaczej ale ja robię tak od lat. Tak przywykłem i tak mi dobrze.

Blendy dolne i cokoły w rozpisce dolnych szafek a górne w górnych.

Pózniej dopiero łączę takie same elementy by nie wprowadać w rozkrój kilka razy tego samego.

Rozpiska taka od zera to około 3 godziny. W tym oczywiście wyliczanie wymiarów szafek.

Na dziś tyle :)
« Ostatnia zmiana: 03 Maja 2017, 19:48:55 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline Andriu

« Odpowiedź #171 dnia: 04 Maja 2017, 08:14:13 czas Polski »
zastanawiają mnie  wymiary twoich  frontów szuflad,  141 i 283, ja  robię jak typówki czyli  140 i 284  gdzie  ta druga to są  dwie  wąskie szuflady  plus grubość szczeliny.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #172 dnia: 04 Maja 2017, 10:45:19 czas Polski »
Matematyka panie. Skoro fronty mam wysokie na 713 to nie ma innej opcji jak 141 i 283 by były szczeliny 3mm. Od zawsze tak rozpisuję.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #173 dnia: 04 Maja 2017, 10:48:21 czas Polski »
Cóż.. niełatwo mi to przyznać ale.. jestem pod wrażeniem takiej rozpiski! Że Ci się na piechotę chciało wszystko liczyć i się w tym nie pogubisz. Ja bym 20 baboli po drodze walnął!
Przy okazji.. słyszałeś o wynalezieniu komputerów? :P

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #174 dnia: 04 Maja 2017, 10:51:17 czas Polski »
Samo rozpisanie to góra godzinka. Pozostały czas zajmuje właśnie sensowne ustawianie szafek.
Wiem, że są komputery ale wierz mi -ślęczałbym nad kompem ze 2 dni i po drodze z 5 melis musiałbym łyknąć ;)

Offline Andriu

« Odpowiedź #175 dnia: 04 Maja 2017, 11:04:17 czas Polski »
sory winetu.  ja jestem po rozpisce frontów ze zwykłych  płyt  z okleiną  2 mm  i mi się  popieprzyło. z tym że  ja  robię 713 plus  okleinka  w sumie  3 mm  i przyzwyczaiłem się do "większej szpary".  4mm

kwita

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: 04 Maja 2017, 20:49:12 czas Polski »
A ja robię rozpiskę troszkę po środku... ;D. Kiedyś zrobiłem sobie tabele na kompie i wydrukowałem ze 100 kartek. Wymiary wpisuję teraz ręcznie. Tabelę mam zrobioną pod rozpiskę firmy w której tnę a wysyłam netem. Też od jakiegoś czasu lubię pisać ręcznie bo mogę to robić nawet siedząc w salonie i nie męczę oczu przed kompem...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #177 dnia: 18 Maja 2017, 10:06:48 czas Polski »
Dobra Pany. Wracamy do tematu kuchni.
Mamy kilka rozwiązań które postaram się dziś pofotografować i może wieczorkiem uda się opisać.
Będziemy mieli TandemBoxy z Bluma oczywiście -różne udźwigi, Aventosy HK-S i HK-XS, zawiasy równoległe, zawiasy łamane i zawieszki Camar 801.

No. To do wieczorka ;)

Offline maniek7

« Odpowiedź #178 dnia: 18 Maja 2017, 10:23:27 czas Polski »
Znaczy się Pan Kazimierz posunął robotę do przodu😀

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #179 dnia: 18 Maja 2017, 10:32:51 czas Polski »
Od Pana Kazimierza wieści nie mam nadal a nie chce mi się już dzwonić i pytać. Będą gotowi to zadzwonią. Nie będą to nie zadzwonią. Nie mam czasu na użeranie się z majstrami.