29 Kwietnia 2026, 06:24:21 czas Polski

Autor Wątek: SPECjalistyczny warsztat Piotra.  (Przeczytany 39375 razy)

Offline Andriu

Odp: SPECjalistyczny warsztat Piotra.
« Odpowiedź #180 dnia: 18 Maja 2017, 10:42:53 czas Polski »
widzę że gratisy tez  dostałeś.  Powiedz co dajesz  do  tandemboksów  na boki, szybki czy  ściankę aluminiową, jeśli coś  kolwiek dajesz.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #181 dnia: 18 Maja 2017, 12:39:28 czas Polski »
To nie są gratisy. To są w Horście standardy ;D Jak rozpisujesz na takim notesie i jeszcze długopisem Bluma to idziesz na kawę i samo się rozpisuje ;D ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #182 dnia: 18 Maja 2017, 12:43:37 czas Polski »
A jak zapiszesz w takim kalendarzu to samo się na dany termin zrobi!

Offline Andriu

« Odpowiedź #183 dnia: 18 Maja 2017, 14:36:34 czas Polski »
kalendarzyk bluma  mam

Offline Andriu

« Odpowiedź #184 dnia: 18 Maja 2017, 14:42:07 czas Polski »
u mnie kupuje się całymi paczkami  a gratisów nie dostaje.

musze zmienić  hurtownię

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #185 dnia: 18 Maja 2017, 14:44:29 czas Polski »
W Specowej hurtowi to pewnie prikaz z samej centrali Bluma dostali by za te lokowania ich produktów na forum obdarowywali go hojnie :)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #186 dnia: 18 Maja 2017, 14:48:09 czas Polski »
I tu się panie mylisz i to srogo. Ja to jestem pikuś przy innych firmach które tam kupują. Po prostu nie ma problemów z takimi gadżetami. Jest to zupełnie normalne. A i specjalnie lokowania produktu nie robię. Po prostu tego używam bo jest dobre. Tu nie trzeba nachalnej reklamy. Blum sam się broni.

Offline Andriu

« Odpowiedź #187 dnia: 18 Maja 2017, 14:52:09 czas Polski »
sprawdziłem kolegę w statystykach i wychodzi, że  60% postów  używał słowa blum.

hehe żartuje

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #188 dnia: 18 Maja 2017, 14:58:33 czas Polski »
Blum sam się broni.
A jak już nie daje rady to wtedy dzwonią do Ciebie? :P

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #189 dnia: 18 Maja 2017, 15:12:57 czas Polski »
Dobra już przestańmy. Budujemy kuchnie a nie rozmawiamy o Blumie.
.
.
.
Ale kuchnie oczywiście na Blumie ;D

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #190 dnia: 18 Maja 2017, 22:47:30 czas Polski »
Dobra. Jedziem z tematem choć przyznam, że nie wiem w które momenty się bardziej czy mniej zagłębiać bo właściwie wszystko co opiszę jest sprawą oczywistą dla meblarzy. Jakby co pytajta to będę uzupełniał.

Dziś był dzień korpusów bo lakiery jeszcze do mnie nie dojechały.
Samo mierzenie i wyznaczanie szuflad sobie darujemy bo jest to na filmiku.
Z grubasza wiadomo zasada 37mm od brzegu i takie tam

Do wszystkiego są różne gadżety i pomoce montażowe ale w tym przypadku sobie to darujemy. Jedynie.warto zainwestować w wiertło samocentrujące co ładnie trasuje na pod wkręty.

Wiemy już też, że lepiej i wygodniej założyć prowadnice przed złożeniem korpusu.

W złożeniu poprawnie skrzynki korpusowej ważne jest by przekątna się zgadzała.
Ja robię tak, że przybijam 2ma gwoździkami na jednym z boków i na drugim przybijam do połowy (po wstępnym ustawieniu na oko).

Mierzymy przekątną. Jeśli się zgadza to dobijamy dziada i wbijamy wszystkie wokół. Jeśli się nie zgadza to przez to, że nie dobiliśmy do końca możemy wyciągnąć bez niszczenia materiału i poprawić.

Jak już przybijemy plecy to montuję gniazda nóżek. Tyle ile odstawimy od brzegu korpusu o tyle będzie nam się chował cokół. Ja z przyzwyczajenia daję 40mm przez co często muszę podcinać pod front zmywarki (o tym później). Koledzy moi robią nawet 60 ale mnie tak się bardziej finalnie podoba. Kwestia gustu.

Trzeba zwrócić uwagę, że gniazdo z jednej strony nie ma kołnierza i tą właśnie stroną ustawiamy w kierunku czoła. Gniazdo ma łapać bok szafki ale z luzem ok 2mm żeby łatwiej było nimi kręcić przy ustawianiu już.

Gniazda montuję na wkręty 4x20 i używam do tego długiego bitu. Krótkimi trzeba wkręcać pod kątem bo blokuje się przedłużka od bitów.

Szafka skręcona i czeka na fronty. W tym przypadku akurat pod płytę grzewczą.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #191 dnia: 18 Maja 2017, 22:52:45 czas Polski »
Ok. To korpusy dolne na razie na bok. Równoległą pokażę jak dostanę lakiery.

Przechodzimy do górnej i do montażu zawieszki Camar 801. Z uwagi na głębokie szafki nad lodówką zdecydowałem się właśnie na te zawieszki.
Zacznijmy od natrasowania.
Właściwie zdjęcia opiszą chyba wszystko. Głębokość nawiertów to tyle co eypusty z zawieszki plus 1mm. Wiercimy fi 10.

Przed wbiciem zawieszki wykręcam śrubki co wydaje się być oczywiste.
Po wbiciu dokręcam i dodaję jeszcze 2 wkręty 4x20.

Tu mogłem przykręcić przed przybiciem hdf bo dolny wieniec miałem płytszy ale jeśli mamy "widoczną" szafkę to najpierw trzeba zamontować hdf a później przykręcić zawieszkę. Jeśli się pomylicie to na pewno zauważycie dlaczego i błąd będzie poprawiony ;D

Frontów jeszcze nie mam ale nie przeszkadza to w montażu prowadników. W tym przypadku fronty są niższe o 4mm od h korpusu bo będę miał listwę wieńczącą. Szczeluna więc będzie 3 od gory i 1 od dołu. Od dołu przy wyliczeniach zawsze daję ten 1 tak w razie W.
Nawierty na froncie są 100mm od brzegu więc logiczne, że prowadnik trzeba dać 103 od góry korpusu i 101 od dołu.

Dobra. Jutro dalrj jedziemy a do tego czasu odpowiem na ewentualne pytania dot tego powyżej.

I szczera prośba Panowie. Postarajmy się nie offtopować do momentu aż ukończę tę kuchnie ;D Gracias
« Ostatnia zmiana: 18 Maja 2017, 23:06:45 czas Polski wysłana przez SpecPiotr »

Offline marek20

« Odpowiedź #192 dnia: 18 Maja 2017, 22:56:17 czas Polski »
Specu mam pomysł :D
Dzisiaj się napracowałem nad zlepką zdjęć dla kozia :P
Może dla ciebie zrobię ;D

kozio

• Gość
« Odpowiedź #193 dnia: 18 Maja 2017, 23:43:40 czas Polski »
I to dobry pomysł...

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #194 dnia: 18 Maja 2017, 23:45:40 czas Polski »

I szczera prośba Panowie. Postarajmy się nie offtopować do momentu aż ukończę tę kuchnie ;D Gracias

Jak grochem o ścianę. Ehhh