30 Czerwca 2026, 13:02:48 czas Polski

Autor Wątek: Usprawnianie mojego warsztatu  (Przeczytany 18951 razy)

Offline Coolman

Odp: Usprawnianie mojego warsztatu
« Odpowiedź #30 dnia: 09 Marca 2018, 18:49:17 czas Polski »
Jak nic nie wskurasz to tak znać poszukam w pracy takich używanych ale sprawnych jak mi na maila wyślesz dokładne zdjęcie to najwyżej ci wyślę po kosztach przesyłki

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
« Odpowiedź #31 dnia: 09 Marca 2018, 19:50:18 czas Polski »
To nie przycisk tylko wskaźnik załączenia stycznika :D

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 11 Marca 2018, 01:11:11 czas Polski »
Primo: ten stycznik to model z rodziny "ID"
Secundo: opucz cewki i rdzenia stycznia problem może również stwarzać "kontroler faz" (to czarne po lewej). Zabezpiecza ono (jeśli jest sprawne) przed załączeniem obwodu przy brakującej którejś z faz.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #33 dnia: 13 Marca 2018, 00:22:16 czas Polski »
Rozmontowałem stycznik, ale zarówno rdzeń jak i cewka wyglądają OK. Przeczyściłem jedynie zaśniedziałe styki widoczne na zdjęciu. Niestety po złożeniu do kupy i włączeniu 'wskaźnik załączenia stycznika' nadal nawala jak karabin maszynowy. Stąd też moje podejrzenie, że  winowajcą może być kontroler faz (czyli tak jak pisze Nożyk). Chociaż sam kontroler wygląda jakby działał, bo świeci się tam zielone oczko. Czy jest jakiś domowy sposób sprawdzenia, czy kontroler faz działa poprawnie. Jest to konkretnie model:

Zabezpieczenie silnika trójfazowego KF-3mc
Przekaźnik niesymetrii napięciowej PUN-O
wg KG-88/BBJ5944
3x380/220 V 50 Hz

W załączniku fotki rozebranego stycznika.

Coolman....wielkie dzięki za ofertę. Z pewnością chętnie skorzystam, tylko najpierw upewnię się, w którym elemencie leży problem.

« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2018, 00:32:28 czas Polski wysłana przez Strużyn »

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Marca 2018, 09:42:44 czas Polski »
Zasada jest prosta.
KF3 sprawdza czy masz wszystkie trzy fazy i czy w odpowiedniej kolejności (po bezpiecznikach), jeśli tak podaję fazę "sterowniczą" dalej na dyndający przełącznik od lampki, a on z koleji po włączeniu na cewkę załączając stycznik.

Chcąc sprawdzić sam stycznik, zweryfikuj czy na jednym końcu cewki masz "zero" (N), a na drugi podaj kawałkiem izolowanego drutu obojętnie którą "fazę" (L). Stycznik powinien "złapać"
« Ostatnia zmiana: 13 Marca 2018, 10:07:14 czas Polski wysłana przez Nożyk »

Offline Strużyn

« Odpowiedź #35 dnia: 13 Marca 2018, 11:09:44 czas Polski »
Dzięki za elegancki schemat. Pewnie za dwa tygodnie uda mi się to sprawdzić podpinając bezpośrednio tą fazę. W sumie może wykluczy to uszkodzenie samego stycznika.

Przy okazji pooglądałem puszkę włącznika w mojej DYMIE. Tam też chyba siedzi stycznik :). Swoją drogą to tam izolacja na kablach jest tak spękana, i żyły na wierzchu, że trzeba będzie to od nowa podłączyć albo wymienić. Może po południu wrzucę jakieś fotki.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #36 dnia: 16 Marca 2018, 22:53:22 czas Polski »
Po zrobieniu stojaka na drewno udało mi się w weekend ziścić plan, o którym marzyłem już od dawna. Całe drewno przeniosłem do innego pomieszczenia. Dzięki temu wreszcie garaż nie jest wielkim składowiskiem, gdzie przez 70 % czasu musiałem przekładać coś z miejsca na miejsce. Przy okazji dorobiłem szuflady do szafeczki pod piłę stołową. Jak zwykle udało się wykorzystać kilka odpadów i stare prowadnice, które leżały gdzieś w kącie czekając na swój czas. Dodatkowo dorobiłem drzwiczki do szafki pod taśmówkę.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Marca 2018, 12:07:34 czas Polski »
Super...
Zawiasy koniecznie Blum Blumotion ;D. Nie denerwują przy zamykaniu ;)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #38 dnia: 11 Kwietnia 2018, 00:26:26 czas Polski »
Akurat na ostatnim zdjęciu z poprzedniego postu widać jak przechowywałem ściski...... czyli gdzie popadnie i na kupie. W końcu zrobiłem z tym porządek. Zmontowałem sobie dwa wieszaki ....jeden na drobnicę, a drugi solidny na większe gabaryty :) Użyłem resztek sklejki 15 mm. Oba wieszaki zamocowane na 4 kołki każdy.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #39 dnia: 11 Kwietnia 2018, 11:59:12 czas Polski »
Kurcze, mam kilka takich wielkich i zawsze stoją na podłodze, strach jakby spadły... Ale muszę poczynić coś takiego samego, fajnie się to prezentuje. Super

Offline Strużyn

« Odpowiedź #40 dnia: 11 Kwietnia 2018, 12:03:03 czas Polski »
Dzięki :). Też się właśnie bałem o te duże i dlatego starałem się zrobić w miarę pancerną konstrukcję. Najważniejsze żeby kołki dobrze w ścianie trzymały. Coby mi się nie obracały to przed włożeniem kołka w każdą dziurę pakowałem klej na gorąco...... zaoszczędza to niepotrzebnych nerwów. Mimo, że używam Fisherów to i tak lubią się czasem w otworze obrócić

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 11 Kwietnia 2018, 12:04:25 czas Polski »
Ej! Dobry patent z tym klejem na gorąco w dziurę!

Offline Strużyn

« Odpowiedź #42 dnia: 11 Kwietnia 2018, 12:17:18 czas Polski »
Tylko trzeba wsadzić póki ciepły i płynny ....trzeba się uwijać ;)

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: 11 Kwietnia 2018, 12:21:56 czas Polski »
Używałem do tego celu klejów montażowych z kartusza - co było pod ręką. Ale Twój patent jest lepszy :)

kwita

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: 11 Kwietnia 2018, 21:27:54 czas Polski »
Ja miałem inny problem, ściany w piwnicy z bloczków betonowych. Ale od 2 lat mam profesjonalną młotowiertarkę i problem znikł... Ale wieszam na duopowerach fischera