12 Maja 2026, 19:35:23 czas Polski

Autor Wątek: Mebelki z płyty do łazienek i sypialni  (Przeczytany 8885 razy)

Offline pgrzegorz

Odp: Mebelki z płyty do łazienek i sypialni
« Odpowiedź #15 dnia: 14 Marca 2017, 22:16:21 czas Polski »
Tylko jak położyć z tyłu jak pralka we wnęce.
A może patent z kółkami ale na mechaniźmie do podnoszenia. Wandel ma w swoich realizacjach np przy stole.

Offline Waterlive

« Odpowiedź #16 dnia: 14 Marca 2017, 22:29:50 czas Polski »
A może podstawa na kółkach, ale pralka na podstawach antywibracyjnych. Gdzieś coś takiego rzuciło mi się w oczy. Właśnie do pralki było stosowane.
Dodatkowo może jakieś sztywne ryglowanie podestu.
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2017, 22:34:49 czas Polski wysłana przez Waterlive »

Offline Strużyn

« Odpowiedź #17 dnia: 15 Marca 2017, 00:22:14 czas Polski »
To jeszcze jo :P
A może taki zestaw do wyciągania ???

Nawet takie kółeczka dwa albo trzy kiedyś kupiłem. Tylko takiej fajnej dźwigni nie mam.

A ja mam pytanko. Czy tak zabudowany kaloryfer nie stracił za bardzo ze swojej sprawności?

Trochę na pewno straci, ale jest to kaloryfer w sypialni a tam i tak zawsze jest za ciepło i rozszczelniam okno. W razie cięższych mrozów mogę zawsze otworzyć froncik, lub go chwilowo zdjąć. Zresztą nie ma co dywagować. Jak to mówią, żony ....ma ładnie wyglądać ;). Same otwory są zrobione tak, aby bez otwierania dało się zmienić temperaturę i sięgnąć do kontaktu, który znajduje się obok grzejnika.

Tylko jak położyć z tyłu jak pralka we wnęce.
A może patent z kółkami ale na mechaniźmie do podnoszenia. Wandel ma w swoich realizacjach np przy stole.

To już wnęka musiałaby być trochę większa niż jest obecnie. Na razie zrezygnowałem z podestu bo nie chcę, żeby mi w przypadku wędrowania pralka spadła na latorośl. Niby mała szansa, ale pralka znajduje się w łazience przy pokoju dziecięcym.

A może podstawa na kółkach, ale pralka na podstawach antywibracyjnych. Gdzieś coś takiego rzuciło mi się w oczy. Właśnie do pralki było stosowane.
Dodatkowo może jakieś sztywne ryglowanie podestu.

O ryglowaniu faktycznie nie pomyślałem...dobry pomysł, ale to już musiałbym uwzględnić chyba we wcześniejszej fazie budowy.

Offline vitter

« Odpowiedź #18 dnia: 15 Marca 2017, 07:43:58 czas Polski »
Pora zainwestować w profesjonalny odciąg do odkurzacza ,bo straszny syf się robi przy wierceniu
Ja biorę pustą butelkę po płynie do prania wycinam otwór na przelot ciut większy od wiertła(frezu)
Odkurzacz do szyjki i nic niekurzy :)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #19 dnia: 15 Marca 2017, 11:13:17 czas Polski »
Przetestuję jak tylko skończy się płyn do prania :) ..... ale w tym celu muszę najpierw skończyć zabudowę pralki ;)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #20 dnia: 15 Marca 2017, 11:31:22 czas Polski »
Tylko takiej fajnej dźwigni nie mam.
Właśnie o tą dźwignie najbardziej chodzi,przydatna rzecz do mebli,drzwi itp.
Tylko poszukać dobrze,bo rozpiętość cenowa znaczna ;)

obas

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Marca 2017, 23:02:31 czas Polski »
Strużyn taki wiekowy sprzęt zawsze fajnie zagra. A Tannoye M2 fajne kolumny. Az ciekawości - czym to napędzasz?

Offline Strużyn

« Odpowiedź #22 dnia: 16 Marca 2017, 10:23:36 czas Polski »
Amplituner to nic odkrywczego i już bardziej z naszych czasów Yamaha R-S500. Gra jak dla mnie przyzwoicie i co mnie miło zaskoczyło ładnie współpracuje ze starym gramofonem. Aha...pralka i suszarka już stoją na swoim miejscu. Trochę było gimnastyki. W sumie 125 kg. Najlepsza metoda to zapierać się plecami o wannę lub futrynę i pchanie dolnej części nogami. Wieczorem wrzucę fotki. Dzięki wszystkim za cenne porady.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #23 dnia: 16 Marca 2017, 22:30:39 czas Polski »
A tak to wygląda po ustawieniu sprzętów. Z malowaniem frontów muszę trochę poczekać... zamówić farbę i ładną pogodę na któryś weekend.

Offline Strużyn

« Odpowiedź #24 dnia: 18 Marca 2017, 16:37:47 czas Polski »
W następnej kolejności wziąłem się za coś przyjemniejszego bo rozmiary mniejsze i nie trzeba się tyle nanosić. Korpus to płyta wiórowa. Jedna ścianka i fronty szuflad będą z MDFu. Jak się niestety okazało,  umywalka jest mocno zwichrowana i gdzieś będzie musiała być ta krzywizna widoczna.

Tutaj widać zwichrowanie umywalki. Niestety gdy frontowa krawędź jest równoległa do korpusu/frontów z boku powstaje taka brzydka szczelina.

Nowy nabytek. Docinanie płyt jeszcze nigdy nie było tak przyjemne  ;D

Teraz czas na szuflady i mocowanie umywalki do ściany.

Offline przemoprzem

« Odpowiedź #25 dnia: 18 Marca 2017, 19:51:09 czas Polski »
Fajna robota. A co do zabudowy grzejnika to dałbym jedynie od góry skośną półkę czy jak to nazwać - takie coś żeby ciepłe powietrze wylatywało same "do pokoju" a nie do góry. Taką kierownicę ciepłego powietrza bym zrobił.

A czym oklejasz cięte boki? Jakaś okleina i żelazko czy masz w przedpokoju okleinarkę stacjonarną?  :-\ ;D

obas

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Marca 2017, 21:00:42 czas Polski »
Nie dość że Tannoye to jeszcze płytki vives ;)

Offline Strużyn

« Odpowiedź #27 dnia: 18 Marca 2017, 23:50:26 czas Polski »
Przemoprzem dzięki. Z zabudową grzejnika jeszcze pomyślę, chociaż wolałbym już nie zmieniać, bo to dodatkowa robota ... no i stare dziury trzeba by szpachlować. Cięcia, o których piszesz są tylko w elementach z MDFu. Te elementy będę malował chociaż okleiniarka faktycznie by się czasem przydała  8)

Obas coś czuję, że czułbyś się u mnie jak siebie ;) .... czyli też jesteś świeżo po remoncie łazienki ?

Myślałem, że dzisiaj już zakończę temat.... ale chyba jeszcze jutro będę musiał dłubnąć. Najbardziej irytuje mnie zawsze przykręcanie frontów. Jak bym nie mierzył zawsze muszę się gdzieś walnąć i mam potem nie równą szczelinę między frontami. Niby w modernboxach jest regulacja, ale zawsze trochę jej brakuje, żeby było idealnie. Na zdjęciu widać poprawki nawierceń. Na szczęście przy drugiej próbie się udało. Widziałem, że GTV sprzedaje znaczniki do odbijania na lewej stronie frontów. Chyba muszę sobie takie zrobić. Macie jakieś sprawdzone sposoby na tą czynność ?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 19 Marca 2017, 06:47:25 czas Polski »
Macie jakieś sprawdzone sposoby na tą czynność ?
Tak. Blum Antaro  ;D

Ps. Świetnie Ci idzie chłopie.

kwita

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Marca 2017, 09:29:46 czas Polski »
Fajnie się ogląda :)