Obciążalność prądowa długotrwała mówi nam o maksymalnym prądzie (jego wartości skutecznej), która może płynąć przez przewód w nieograniczonym czasie i nie spowoduje wzrostu temperatury przewodu powyżej wartości granicznej. Czyli jak widać czynników wpływających na taką obciążalność jest wiele. Inaczej będzie nagrzewał się 1 przewód ułożony na uchwytach na ścianie w nieogrzewanym garażu w zimę, a inaczej wiązka przewodów ułożona w tynku na ścianie na którą padają promienie słoneczne. Projektując instalacje elektryczne liczy się to z prawa Joule'a. Nie ma zatem jednoznacznej odpowiedzi, czy będzie to 5h czy 1min. Stąd właśnie w normach współczynniki, które korygują obciążalność długotrwałą przewodów w zależności od ułożenia, typu izolacji, temp. otoczenia itd.
Co do znajomego elektryka (z całym oczywiście szacunkiem, bo nie znam człowieka) to zawsze można powiedzieć, że to prosta instalacja i nie ma to znaczenia, ale ciekawe gdzie będzie ten elektryk w przypadku tragedii. Ja zawsze projektowałem instalacje z zachowaniem, może i nadmiernej ostrożności i dbałości, robiłem pomiary na budowach gdzie inni tylko kopiowali prorokoły pomiarowe, przez co narażałem się niejednokrotnie na krytykę. Ale teraz mogę spokojnie spać, bo wiem że żadna maszyna czy instalacja, która wyszła spod moich rąk nie zrobi nikomu krzywdy.
Reasumując dla gniazd 1f w małych warsztatach starajcie się unikać większych zabezpieczeń niż 16A i mniejszych przewodów niż 2,5mm2. Tam gdzie ma stać jakaś większa maszyna o mocy powiedzmy >2kW dodajcie gniazdo na osobnym obwodzie. To naprawdę nie są duże koszty, a wiadomo, że w naszych warsztatach sprzętu przybywa i prędzej czy później pojawiają się przedlużacze, "złodziejki" itd. i wtedy się okazuje że obwody są przeciążone. Jeśli już musicie dawać zbezpieczenia typu C, to w tych obwodach starajcie się nie używać długich przedłużaczy i z przewodami o małych przekrojach (widziałem że są i 3x0,75mm2

). Czym dłuższy obwód i mniejszy przekrój, tym większa rezystancja i tym mniejszy prąd połynie w przypadku zwarcia. Może się okazać, że ten prąd jest za mały, aby takie zabezpieczenie C16 zadziałało w odpowiednim czasie i na elementach metalowych urządzenia czy maszyny pojawi się napięcie, być może nieduże 20-30V, ale to już w niekorzystnych warunkach może nas zabić. Zawsze używajcie różnicówki, na wszystkie obwody, nawet oświetleniowe. To tyle z praktycznych porad
Pozdrawiam
Tomek