09 Września 2026, 07:13:55 czas Polski

Autor Wątek: Nowy warsztat Andriu  (Przeczytany 27400 razy)

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Nowy warsztat Andriu
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Listopada 2017, 23:45:37 czas Polski »
Za to jak już będzie grzało, to będzie miód na serce. Dasz radę :)

Offline Andriu

« Odpowiedź #76 dnia: 18 Listopada 2017, 23:52:36 czas Polski »
dziś mieli przyjechać chłopaki do wylewki na piętrze ale nie dojechali,   na razie na suficie mam 10 cm styropianu , mam nadzieję że ciepło nie będzie uciekało. cóż powiedzieć, można całą zimę pracować. Wcześniej  robiłęm  do  świąt  i później to odchorowałem.  szkoda zdrowia.

Offline Lopi1

« Odpowiedź #77 dnia: 19 Listopada 2017, 10:11:59 czas Polski »
Przy okazji pociagnij dodatkowy przewód do sterowania, pompą czy kotłem, nie wiem jaki masz układ. No chyba, że ogrzewasz warsztat 24 h/d. Instalatorzy coś ci powinni doradzić.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 19 Listopada 2017, 15:43:20 czas Polski »
siedzę tera  i pije herbatkę z prądem, niestety zeszłoby jeszcze ze 4 godziny

Jakbyś nie pił było by szybciej , ale serio zapasowy ( flaszka) system grzewczy to jest to ;D

Offline Andriu

« Odpowiedź #79 dnia: 24 Listopada 2017, 08:32:21 czas Polski »
zacząłem grzać od  wtorku popołudniu,  i  pierwszy dzień  przy temp  pieca  50 stopni doszedłem do  9 stopni  wewnątrz,  wczoraj  miałem  już  14 stopni,  a  grzeję   po kilka godzin  popołudniu.
warto  było wydać  trochę kasy  i pokusić się  na  pociągniecie  ogrzewania. teraz  wpadam do warsztaciku i jest  przyjemnie, aż się chce pracować. mam nadzieję że  na zdrowiu  lepiej się to  odbije.
Dzisiaj  przyjechali panowie  i  robią wylewkę  nad warsztatem  .
Szukam jeszcze lamp  ledowych  do zamontowania  w nowej części warsztatu.

Offline Andriu

« Odpowiedź #80 dnia: 09 Stycznia 2018, 20:30:21 czas Polski »
Dziś na warsztat zawitał kompresor Airpress HL 340/90 od Radeksa. TO pierwszy  mój zakup u niego  i  chyba będzie więcej. Wczoraj pisaliśmy  do siebie koło południa  a dziś  o 12  kurier  zawitał do mnie z nowiutkim kompresorem.
mały unboxing

oczywiście  zrobiłem  test w stylu jak to zrobiłem w garażu i  nabicie od zera do 8 bar  nastąpiło 2 minuty 40 sek  to wychodzi  270l/minute natomiast  na dobiciu od 5,3 bar do 8 bar  dobił w 30 sekund co daje  480 l/minute a więc  rewelacja,  ;D ;D ;D
oczywiście do pełni szczęścia zamówiłem również  najprostszy  zwijacz  pneumatyczny też  firmy Airpress  z wężem o długości 9 metrów. zamontowałem go na ścianie  przegrodzie  między  nową a starą częścią  warsztatu tak aby nawet  można  było na zewnątrz  budynku napompować powietrze w kołach.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Stycznia 2018, 20:36:25 czas Polski »
A jakieś filtry będziesz montował , coby wodą z węża nie tryskał kompresor ?

Offline Andriu

« Odpowiedź #82 dnia: 09 Stycznia 2018, 20:38:13 czas Polski »
dziś na zewnątrz  -3 stopnie a w warsztacie +16 ,  dlatego z radości  wziąłem się  za  zrobienie  separatora trocin  od pana zielonego . nie wyobrażacie sobie  jak w moich okolicach ciężko  kupić  małą plastikową beczkę,  jeden z olx  to nie chciał nawet  dupy ruszyć  dla jednej sztuki a sprzedawał  po 10 zł za sztukę, nowe  stoją w okolicach  60-80 zł  plus  przesyłka, nie chciałem  ryzykować  czy to będzie działało czy nie będzie wciągać  beczki,  w końcu  wygrzebałem  u sąsiada  za browara.
otworek  w deklu wyciałem  otwornicą  60 mm   troszkę zeskosowałem  i skręciłem, do tego  wygrzebałem  kawałki rur  50 mm  i  kawałęk  węża od starego odkurzacza
w końcu powstało to

Offline Andriu

« Odpowiedź #83 dnia: 09 Stycznia 2018, 20:41:31 czas Polski »
kompesorek jest  nisko-obrotowy ,  docelowo będzie umieszczony w chłodnym  miejscu   pod pomieszczeniem  gdzie chcę  lakierować  mam  tam  piwnicę  więc  nie powinien za bardzo nagrzewać  powietrza  więc  woda nie będzie się  bardzo skraplać. będę jeszcze robił całą instalację   doprowadzającą  powietrze  do bębna  oraz do  pomieszczenia  lakierni.   

Offline Andriu

« Odpowiedź #84 dnia: 09 Stycznia 2018, 20:47:12 czas Polski »
przy okazji  przetestowałem separator  z  odkurzaczem  parkside   i powiem że ciąg jest ale rewelacji  nie  ma,   
podłoga odkurzona, i oto chodziło, zobaczymy jak sie spisze  przy wiertarce.  myślę zrobić  instalacje  odciągową  do wiertarki  do zawiasów  i do  ukośnicy bo one  najbardziej   śmiecą w warsztacie,
być może   na całej  długości ssącej  dam   węża  50 mm i się coś poprawi. 

Offline maniek7

« Odpowiedź #85 dnia: 09 Stycznia 2018, 21:05:34 czas Polski »
Kawał kompresora
Andriu a dlaczego rewelacji z separatorem nie ma? Mało w beczce a syf idzie dalej?

radeks

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 09 Stycznia 2018, 21:07:42 czas Polski »
gratuluję zakupu Andrzej :)

fajny warsztat się szykuje!

Offline Andriu

« Odpowiedź #87 dnia: 10 Stycznia 2018, 07:58:13 czas Polski »
kurz z podłogi zbiera słabo może z  wiórami z wiertarki  mu lepiej pójdzie,  w porównaniu do  odkurzacza  to  ma  połowe siły , spróbuje  z  odkurzaczem  bez  worka i zobaczymy.,
cvhciałem jeszcze coś o kompresorku dodać mianowicie  jest cichy, w porównaniu  do poprzedniego  małego  24 l to  go nie słychać.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 10 Stycznia 2018, 08:25:20 czas Polski »
Andriu bo nie liczy sie ile ma watow tylko jak CYCE :D

A tak serio to mialem karchera workowego cud nad wisla mial byc a ledwo ciagnal...  w koncu poszedl z dymem i mialem ostra akcje z kolesiami ze sklepu i powiedzieli ze kasy nie zwroca ale moge inny sprzet wybrac i wybralem jakiegos gownianego z workiem i filtrem wodnym... ciagnie jak... marzenie... waty te same wiec nie wiem tak naprawde o co kaman... moze budowa turbiny ?

m_kola

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 10 Stycznia 2018, 08:34:28 czas Polski »
Ja bym nie chciał tutaj profanacji uprawiać ale nieśmiało wtrącę, że mój MacAllister podłączony do beczki z cyklonem i 6 metrowy wąż wciąga wszystko aż huczy. No i ten huk właśnie jest jedyną wadą bo głośny jak diabli :/
Założony jest w samym odkurzaczy worek z tkaniny i filtr oryginalny i nie ma się czego przyczepić, śrubokręt też mi połknęło ze stołu :)