Przeglądając różne gotowe realizacje w internecie, zwróciłem uwagę że w przypadku większości realizacji drewnianych krokwie są mocowane do belki płatwiowej inaczej niż na moim projekcie, tj. od czoła, a nie osadzane od góry. Poniżej przykładowe zdjęcie właśnie tego detalu.

Trochę przeszukałem sieć i udało mi się ustalić że mocowane to jest najprawdopodobniej z użyciem tzw. ukrytych łączników ciesielskim.
Poniżej zdjęcia zapożyczenia z jednego z blogów technicznych gdzie właśnie autor pokazuje te złącza. Generalnie jak rozumiem są 2 części: pierwsza montowana do belki płatwiowej w zagłębieniu, druga montowana do krokwi od czoła.

Bardzo mi się spodobał ten sposób montażu. Moim zdaniem konstrukcja wygląda w ten sposób lżej, nie mówiąc o tym że dzięki temu udałoby mi się belkę płatwiową zamontować wyżej, przy zachowaniu tego samego kąta spadku dachu (10 st.).
Trafiłem na firmę Pitzl z Niemiec, który oferuje tego typu łączniki. Chociaż zapewne to niejedyna firma która coś takiego sprzedaje. Poniżej link do polskiego dystrybutora.
http://www.ciesielstwo-thiel.pl/laczniki-ciesielskie.htmlCzy ktoś może miał doświadczenia z tego typu łącznikami? Czy jakieś uwagi/komentarze/przestrogi?