28 Kwietnia 2026, 04:26:21 czas Polski

Autor Wątek: Ogród zimowy - projekt i realizacja  (Przeczytany 43065 razy)

Offline marcin6391

Odp: Ogród zimowy - projekt i realizacja
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Sierpnia 2017, 21:57:17 czas Polski »
A czemu z jednej strony belka jest założona na murłatę a z drugiej dołożona ?

Offline Lechu

« Odpowiedź #76 dnia: 24 Sierpnia 2017, 21:59:01 czas Polski »
Dzisiaj zabrałem się za równanie wspomnianej belki. W ruch poszedł strug elektryczny, potem ręczny. Na koniec planuję szlifierkmia mimosrodowa. Ale poki co bede musial kupic kit do drewna aby wyrównać ubytki tam gdzie piła się obsunela i za głęboko naciąłem. Generalnie dorobiłem sobie roboty.

Co do samej konstrukcji kolejne zadania to:
- przeszlifowac na gotowo slupy i belki i przemalowac pierwszy raz
- dokonczyc krokwie poprzez wyfrezowanie gniazd pod rygle
- rozciac material na rygle i zrobic na nich czopy do obsadzenia w krokwiach
- zaczac montowac kolejne krokwie z ryglami

« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2017, 22:01:29 czas Polski wysłana przez Lechu »

Offline marcin6391

« Odpowiedź #77 dnia: 24 Sierpnia 2017, 22:04:32 czas Polski »
moim skromnym zdaniem powinieneś przeszlifować i pomalować (chocby raz) przed montażem...
teraz jest sporo miejsc niezabezpieczonych

Offline Lechu

« Odpowiedź #78 dnia: 24 Sierpnia 2017, 22:19:40 czas Polski »
Hej Marcin. Pełna zgoda. Dokładnie tak powinienem był zdobić. Niestety to była walka z czasem. Poki miałem dodatkowa parę rąk do pomocy bardzo chciałem aby postawić szkielet konstrukcji. Ograniczylem się z malowaniem do powierzchni które wylądowały przy ścianie oraz końcówek słupów.
Teraz czeka mnie szlifowanie reszty już na konstrukcji - łatwo nie będzie szczególnie spody belek - trzeba będzie się gimnastykowac szlifierka nad głową.

Co do obsadzenia krokwi - tak to sobie zaprojektowalem. Zależało mi aby dolne mocowanie krokwi, tj. do tej niższej belki, bylo wlasnie wykonane w ten sposob czyli od czoła.

Drugą stronę zrobiłem juz klasycznie bo to mi daje więcej pola do korygowania ew. nierówności jesli chodzi o odległość miedzy oboma ścianami tarasu. Do tego w ten sposob zaoszczedzilem 50% kasy na łączniki aluminiowe bo dałem je tylko z jednej strony. A to nie bez znaczenia dla mnie.

Offline Lechu

« Odpowiedź #79 dnia: 08 Listopada 2017, 23:28:19 czas Polski »
Minęły prawie 2 miesiące od ostatniej aktualizacji... W tym czasie trochę się wydarzyło chociaż postępy nie są tak spektakularne jakbym chciał.
Budowę ogrodu zimowego muszę łączyć z innymi obowiązkami i zajęciami i czasu niestety nie zostaje zbyt dużo.

Ale do rzeczy. Ponad miesiąc czasu czekałem na kafelkarzy, aby przyszli położyli gres na tarasie. Pod gres poszły elektryczne maty grzewcze.
Efekt jak poniżej. Czas oczekiwania na kalelkarzy wykorzystałem również do wszyszlifowania konstrukcji i pomalowania. Do malowania użyłem lazury Remmers, kolor Rustykalny Dąb czy jakoś tak. Generalnie sąsiad określił kolor na miodowy.

Gres został położony z delikatnym spadkiem od strony domu, tak aby woda spływała z tarasu. Do czasu aż zakończę ogród, łącznie ze ścianami/oknami jeszcze trochę czasu minie, więc chciałem przewidzieć odpływ wody w przypadku deszczu.

Po położeniu gresu okazało się że dolna belka od strony ogrodu wystaje o ok 1 cm. Musiałem znaleźć sposób aby ją zestrugać. Postanowiłem zrobić prosty jig i użyć frezarki GW. Szło to powoli ale przynajmniej równo. Na struganiu 7 metrowej belki musiałem poświęcić prawie cały dzień...

« Ostatnia zmiana: 08 Listopada 2017, 23:36:07 czas Polski wysłana przez Lechu »

Offline Lechu

« Odpowiedź #80 dnia: 08 Listopada 2017, 23:35:28 czas Polski »
Październik upłynął mi na pracy z doskoku przy krokwiach. Zostało mi 8 krokwi do zrobienia, tj. wyfrezowanie gniazd pod przyszłe rygle, szlifowanie dokładne, dwukrotne malowanie.

Również cała konstrukcja została w końcu pomalowana drugi raz lazurą. W końcu w ostatni weekend zabrałem się za montaż krokwi. Do montażu krokwi od czoła do belki płatwiowej użyłem łączników aluminiowych SIGA Hoba Fix. Poniżej fotki tych łączników zamontowanych na belce.

Ponieważ montaż krokwi skończyłem po zmroku, brakuje zdjęć stanu obecnego. Postaram się nadrobić wkrótce.

Offline marcin6391

« Odpowiedź #81 dnia: 09 Listopada 2017, 07:02:58 czas Polski »
Wrzucaj, bo w tym systemie jeszcze nie robiłem ☺

Offline gumajunior

« Odpowiedź #82 dnia: 09 Listopada 2017, 07:25:52 czas Polski »
ile płaciłes za te łączniki bo ja znalazłem cene 71zł ale nie jestem pewny czy tro za sztuke czy za komplet 10szt.

Offline Lechu

« Odpowiedź #83 dnia: 09 Listopada 2017, 07:48:41 czas Polski »
Wrzucaj, bo w tym systemie jeszcze nie robiłem ☺
To tak jak ja ;-) Wszystko co na tych zdjeciach robie praktycznie pierwszy raz. dlatego nie jest idealnie, ucze sie na bledach.

@gumajunior - jak znalazles za 71zl to dobra cena za... sztuke :-( Niestety cena tych lacznikow powala. Szukalem alternatywy ale wszystko tak samo drogie. Widac ze to niszowy produkt.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 09 Listopada 2017, 08:49:48 czas Polski »
No musze przyznac ze pochlonelo to kapunie czasu. Efekt... no juz jest dobrze.
Rozwiazania widac stosowales takie zeby sie nie wkopac i nie poprawiac a to sie chwali.
Przestoje miedzy robotami zminimalizowane.

Rob zdjecia!
Z przyjemnoscia oglada sie.

Gratuluje i pozdrawiam!

Offline agoliat

« Odpowiedź #85 dnia: 10 Listopada 2017, 10:45:34 czas Polski »
jak znalazles za 71zl to dobra cena za... sztuke :-( Niestety cena tych lacznikow powala

Powiedzta wy mi chłopy, jaki to system ?, jak zwie się taki łącznik lub gdzie kupić go można ?
Dzięki

Offline Lechu

« Odpowiedź #86 dnia: 10 Listopada 2017, 13:03:13 czas Polski »
SIHGA HobaFix

Offline agoliat

« Odpowiedź #87 dnia: 11 Listopada 2017, 11:18:15 czas Polski »
Dzięki

Choć faktycznie nie wiem gdzie tego szukać za cenę 71 zł.
Cena to powyżej 100 zł więc na bogato :D

daka

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 11 Listopada 2017, 23:44:04 czas Polski »
nie no system super

Offline Lechu

« Odpowiedź #89 dnia: 12 Listopada 2017, 17:11:52 czas Polski »
Wykorzystałem wczorajszą deszczowo-słoneczną pogodę i sfotografowałem zamontowane krokwie. Brakuje skrajnych krokwi bo musiałem je zdjąć do lekkiego przerobienia.

Poniżej również zdjęcie miejsca połączenia krokwi z dolną belką płatwiową. Do dociągnięciu łączników SIHGA dołączoną śrubą, czoło krokwi idealnie dolega do belki. Czyli jest tak jak miało być. Cień na fotce to sfazowana krawędź belki.