15 Maja 2026, 01:36:23 czas Polski

Autor Wątek: Jak zrobić poszycie dachu i obróbki w małym domku?  (Przeczytany 5697 razy)

mefjuu

• Gość
Jak zrobić poszycie dachu i obróbki w małym domku?
« dnia: 18 Lipca 2017, 15:27:57 czas Polski »
W budowanym dla dzieci domku stoję przed "projektem" daszku o powierzchni < 4 m^2. Będą 4 krokiewki 5/10 cm, na to nadbitka i... zastanawiam się co dalej.
Gont czy kupić kawałek blachodachówki? Nigdy nie kładłem ani jednego, ani drugiego. W ogóle nigdy żadnego dachu nie robiłem, więc jestem zielony jeśli chodzi o ceny i wykonawstwo.

Jakie macie doświadczenie i co wychodzi korzystniej cenowo?
Przy wybraniu gontu również trzeba dołożyć obróbki blacharskie, bo nie chciałbym go wywijać na zakończeniach ani dawać deski na sztorc, tylko chcę by z każdej strony była taka jakby wiatrownica, a na dole okapnik. Gont bezpośrednio na boazerię dawać?

Offline marcin6391

Odp: Jak zrobić poszycie dachu i obróbki w małym domku?
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Lipca 2017, 15:38:54 czas Polski »
Jutro mogę Ci dokładnie napisać.
Przypomnij mi proszę

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Lipca 2017, 15:58:14 czas Polski »
Ja na altanie kładłem gont . Szybo łatwo i obróbka bez problemu.
[ Invalid YouTube link ]jak+u%C5%82o%C5%BCy%C4%87+gont

Daj papę na obrzeżach na to 1 raz pas gontu do góry nogami i kładziesz gont już normalnie młotek + papiaki .

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Lipca 2017, 16:01:57 czas Polski »
Daj papę na obrzeżach na to 1 raz pas gontu do góry nogami i kładziesz gont już normalnie młotek + papiaki .

Jak będzie wyglądała taka zakończona krawędź? Daszki, gdzie z boku widać warstwy gontu nieestetycznie wyglądają. Jak chodzi Ci o coś innego, to zilustruj jakąś google-grafiką, ok? Dzięki!

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Lipca 2017, 16:08:13 czas Polski »
Zalezy jak porzadnie chcesz zrobic. W teorii pod gont powinna isc papa (podkladowa, na welonie). Zalezy to jeszcze od spadku dachu ale wiekszosc producentow gontow zaleca pape pod spod.

Wzdluz scian szczytowych dajesz cos takiego:
https://www.eblachy.pl/pl/p/Wiatrownica-pod-gont-bitumiczny-lub-pape-0058-STAL-POWLEKANA/648
Pod spadkiem dajesz okap, na to papa i gont. Pamietaj o kleju bitumicznym tam gdzie zachodzisz na obrobki.
Ogolnie tu masz niezly tekst o goncie i jego montazu:
http://fachowydekarz.pl/zasady-montazu-gontow-bitumicznych/

Ja tam wolal bym gont niz blache. Wydaje mi sie, ze latwiej polozyc samemu (ale powiem Ci za miesiac :) )

Marcin - pytanie do Ciebie w takim razie. Obrobka krokwi koncowej przy scianie szczytowej. Widzialem dwie wersje: Obrobka -> Papa -> Gont i Papa->Obrobka->Gont. Ktora wedlug Ciebie jest wlasciwa przy scianie szczytowej i dlaczego??

Offline Henry

« Odpowiedź #5 dnia: 18 Lipca 2017, 16:43:08 czas Polski »
Jak chcę dać gont na altanę (pewnie na płytę OSB3) 20 stopni, to też trzeba dawać papę?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Lipca 2017, 18:23:24 czas Polski »
Henry. Teoretycznie wszystko zależy od zaleceń dla danego gontu. W Polsce jest bodaj jeden producent (chyba IKO edit albo Icopal) który nie wymaga papy pod cały gont, tylko w dolnej części dachu (i to przy sporym kącie nachylenia). W praktyce, z tego co rozmawiałem z dekarzami (którzy z jakiś przyczyn zawsze kręcili nosem na gont), warto dać na całym dachu. Co więcej, w dolnej części warto dać podwójną warstwę papy z odpowiednimi zakładami (lepsze zabezpieczenie przy "cofaniu" się wody w trakcie mrozów). Przy 20 stopniach nie zastanawiał bym się tylko dawał papę na całej powierzchni. Koszt relatywnie niewielki a pracy włożonej w dach szkoda jak zacznie ciec. Jeśli nie masz ochoty "babrać" się papą to są jeszcze specjalne membrany podkładowe pod gont. Ponoć układa się to łatwiej niż papę a cenowo są porównywalne do dobrej jakości papy. Ale nie macałem tego jeszcze bo w moich okolicach takich wynalazków na składach nie ma >:( .

Sam będę robił za chwilę dach 40 stopni i na pewno będę papował całą powierzchnię (+podwójnie na dole) pod dobrej jakości gont laminowany.
« Ostatnia zmiana: 18 Lipca 2017, 18:35:05 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lipca 2017, 06:48:17 czas Polski »
No właśnie, jak jest z tą papą pod gont. Deskowanie będzie u mnie pewnie z 15 mm boazerii. Nie wystarczą papiaki w takim przypadku + klej dekarski między gontem a obróbkami?

Offline marcin6391

« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lipca 2017, 06:53:02 czas Polski »
Ja zawsze daje papę pod gont.
Na zasadzie, że lepiej dmuchać na zimne...

Zapomniałem o tym wątku...
Dziś już nie bardzo mam czas napisać wiecej...

daka

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lipca 2017, 07:51:37 czas Polski »
ja u siebie w domku dla dzieci oraz w altanie dawałem tylko gont i jest OK,

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipca 2017, 09:37:58 czas Polski »
Daka, "jest OK" to za mała. Warto dopowiedzieć jeszcze ile lat Ci te dachy wytrzymały, wtedy ocena jest bardziej miarodajna.

Offline Henry

« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipca 2017, 09:50:18 czas Polski »
Zalecają papę to dam... cięższy będzie to mniejsza szansa że odleci z wiatrem... ;-)

Offline marcin6391

« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lipca 2017, 10:06:51 czas Polski »
Kiedyś krylismy wiatę znajomego, bo sam nie chciał.
Pomimo namawiania nie chciał papy, bo przecież gont się sklei i będzie ok...
Tylko kupił najtańszy i klejony z jednej strony...
Zrobiło się zimno, gont się nie skleil i ciekło ....

Zaoszczędził tyle, że musiał kupić papę i dokupić gont, bo część została zniszczona przy demontażu...

Powinienem mu policzyć dwa razy za robotę i wyrzucić cały gont, to może by coś dotarło... :P

Nawet najtańsza papa pod gontem polezy kilka ladnych lat.
Gont też kupujcie troszkę droższy i obustronnie klejony( żadnych promocji po 10zeta, bo to się w ręku rwie)
Do tego minimum 3 papiaki na arkusz.
Jeśli to plac zabaw, to na boki można zamiast obróbek kupić narożniki drewniane (lub samemu zrobić z dwoch desek). Dajemy to zawsze na gont, żeby go nie podrywalo.
Dolną warstwę mozna zrobić poprzez odwrócenie gontu (wtedy kolor bedzie na całym dachu taki sam).

Sorki za błędy i chaotyczna wypowiedź ale jestem w robocie i się gelenda przemieszczamy a to auto nie sprzyja pisaniu sms.... ;D

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lipca 2017, 10:18:23 czas Polski »
Zapnij blokady, wlacz reduktor :D...
Dzieki za informacje dodatkowe.

Kladles kiedys laminowany??

Offline marcin6391

« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lipca 2017, 10:21:05 czas Polski »
Tak.
Ale dawno, bo ciężko dobry kupić i swoje kosztuje.
Zazwyczaj klienci wybierają górną półkę papierowych