23 Kwietnia 2026, 17:09:43 czas Polski

Autor Wątek: Realizacje, pytania i projekty - temat Sebastiana  (Przeczytany 11797 razy)

Offline Sebastian.P

Odp: Realizacje, pytania i projekty - temat Sebastiana
« Odpowiedź #60 dnia: 23 Grudnia 2017, 21:54:52 czas Polski »
W końcu znalazłem chwilkę aby pobawić się nową szlifierką.

Nie miałem byt wielu doświadczeń z konkurencyjnymi modelami. Miałem jedynie możliwość pracy najwyższym modelem AEG( przez 15 minut zanim się nie popsuł ;) ) i jak dla mnie przepaść.
W trybie turbo na najwyższych obrotach ciężko utrzymać tego potwora.

Zapraszam na krótki film.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 23 Grudnia 2017, 22:03:54 czas Polski »
W trybie turbo na najwyższych obrotach ciężko utrzymać tego potwora.
nie trzymales rotexa 150 w trybie wymuszonej oscylacji mimosrodowej...  ;D

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #62 dnia: 28 Grudnia 2017, 15:23:47 czas Polski »
Dzisiaj czas na opis kolejnej maszyny, której chciałbym poświęcić chwilkę. Mowa o strugu marki Rebir model IE-5708M.

W tym przedziale cenowym nie ma większego struga stąd właśnie wybór Rebira. Planuje aby po zabudowaniu działał u mnie jako wyrówniarka, dlatego też zależało mi na jak największej szerokości strugania.
Co do samego przygotowania maszyny instrukcję dostałem tylko po rosyjsku, więc sobie zbytnio nie poczytałem, zostały tylko obrazki. Może coś z nich źle wyczytałem, ale pod koniec składania brakło mi 2 śrubek odpowiedniej długości, na szczęście gwinty w maszynie to standardowe m6 więc nie było z tym problemu.

Po poskładaniu jedyna rzecz do której można się przyczepić to przykładnica, nie pasuje do reszty pod względem solidności i napewno klasyfikuje się jako pierwsza do wymiany.
Przechodząc już do samej pracy, maszyna jest strasznie głośna. Przebija bez problemu szum odkurzacza. Pracując nią miałem włożone wkładki wyciszające które zazwyczaj są wystarczające i dodatkowo zewnętrzne nauszniki.

Co do samego strugania. Mój egzemplarz dotarł do mnie z wyszczerbionymi na końcach nożami, stąd na zdjęciach widać charakterystyczne linie pozostawione przez wyszczerbienie.
Co do samej jakości strugania nie licząc wyżej wymienionego felera nie mam zastrzeżeń.
Tam gdzie noże są w porządku materiał wyszedł bardzo dobry.
Zbiór ustawiłem na 1 mm i maszyna nie miała żadnych problemów, myślę że poradzi sobie z każdym materiałem na pełnej szerokości strugania.
Pomimo podpiętego odkurzacza maszyna robi dość duży bałagan, także trzeba wziąć pod uwagę dodatkowe sprzątanie po pracy.

Podsumowując, poza wyszczerbieniem noża z maszyny jestem bardzo zadowolony. Mam dla niej przewidzianych kilka prac na działce jak zrobi się ciepłej, liczę że poradzi sobie z nimi bez zająknięcia.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #63 dnia: 22 Stycznia 2018, 18:35:53 czas Polski »
Dzisiaj temat zakupowy.
Dotarła właśnie do mnie właśnie paczka z zagranicy.
Wrzucam zdjęcia, żeby pokazać jak za granicą traktują klienta, zabezpieczenie paczki o wartości około 200 zł, w środku była jeszcze folia bąbelkowa, której nie ma na zdjęciu.

Offline Sebastian.P

« Odpowiedź #64 dnia: 25 Marca 2018, 18:29:04 czas Polski »
Dawno mnie tu nie było ;)
Dzisiaj na szybko dwa zdjęcia.
Nowy jig jest w drodze :)