21 Kwietnia 2026, 06:23:56 czas Polski

Autor Wątek: Kuchnia π (Pi)  (Przeczytany 8743 razy)

Offline Wojtek Ś

Odp: Kuchnia π (Pi)
« Odpowiedź #15 dnia: 26 Września 2017, 13:14:13 czas Polski »
Kuchnia jak i projekt fajny ale blaty firmy PFL zostaw sobie pod rozwagę i porównaj z wzornikami eggera jak mowi kozio. Ja w swojej kuchni zastosowałem blat PFL i nie jestem zadowolony, starałem się dobrze i jak najdokladniej go zaciąć a i tak delikatnie go poszczerbiło :(
Projekt na duży plus :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

kozio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 26 Września 2017, 18:11:12 czas Polski »
będę wdzięczna 
Bądź więc ;) 

H 1180 st 37
H 1181 st 37
H 3309 st 28
H 3325 st 28
« Ostatnia zmiana: 26 Września 2017, 18:15:22 czas Polski wysłana przez kozio »

Offline Asieq

« Odpowiedź #17 dnia: 27 Września 2017, 10:41:26 czas Polski »
Na moje oko można by dodać małe wiszące szafki narożne [ trójkątne ] po obu bokach ściany było by dodatkowe miejsce na schowanie czegoś o ile tam jest dość miejsca na wyjście osoby zza stołu , bo obrazek obrazkiem a najlepiej to sprawdzić samemu czy da się swobodnie wtedy chodzić w około stołu .
Mógłby to być nawet taki w narożny słupek od podłogi do sufitu o ile nie przeszkadzało by to w chodzeniu przy stole .
Marek .

Wybacz, ale nie załapałam, gdzie te szafki miałyby być? Koło stołu?
Kuchnia jest otwarta na salon

Ta pokraka na obrazku pod ścianą po lewej to kredens, w którego posiadaniu już jestem ;) W rzeczywistości wygląda tak:

Mam tylko to stare zdjęcie, fronty szuflad jeszcze niedomalowane  ;) Poddam go lekkiej przeróbce, blat będzie kolorystycznie dostosowany do blatu kuchennego. To był mój pierwszy projekt, elementy zostały wykonane w stolarni, ja tylko narysowałam, skręcałam i malowałam.

Kuchnia jak i projekt fajny ale blaty firmy PFL zostaw sobie pod rozwagę i porównaj z wzornikami eggera jak mowi kozio. Ja w swojej kuchni zastosowałem blat PFL i nie jestem zadowolony, starałem się dobrze i jak najdokladniej go zaciąć a i tak delikatnie go poszczerbiło :(
Projekt na duży plus :)

Dziękuję :D Blatu jeszcze nie kupiłam, tak więc każda opinia na wagę złota :)

Bądź więc ;) 
H 1180 st 37
H 1181 st 37
H 3309 st 28
H 3325 st 28

Jezdem! Dzięki!!  ;D
Muszę je zbadać organoleptycznie, póki co dąb halifaks tabak (H 1181 st 37) podbija moje serce  ;D ;D

meridox

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Września 2017, 10:48:24 czas Polski »
no i te zdjęcie zmienia postać rzeczy bo na poprzednim wyglądało jakby za rogówką była już ściana a teraz widać że jest dalej przestrzeń :) jakoś nie widzi mi się wizualnie ta rogówka może ława pod ścianą ze schowkami w siedzisku ( rzecz gustu czy ława czy krzesła)

Offline MarekET

« Odpowiedź #19 dnia: 27 Września 2017, 18:05:03 czas Polski »
Wybacz, ale nie załapałam, gdzie te szafki miałyby być? Koło stołu?
Kuchnia jest otwarta na salon

Znaczy się teraz to wygląda inaczej jak i zauważył to  meridox , wcześniej wyglądało to tak na obrazku że kuchnia jest wąska i długa a na końcu jej węższego boku ma stać ława rogowa plus stół .
Faktycznie niby nie ma gdzie co powiesić ale jakby co to na obrazku pozwoliłem sobie powiesić jedną szafkę w kącie :) ))))
Wcześniej tez pisałem że nie jestem miłośnikiem ław szczególnie rogowych to poprawiłem też w okolicach stołu , ale wywaliłbym też i tę ławę w całości ale to tylko moje zdanie . Plus bez ławy byłby taki że kiedy stół nie jest potrzebny można go z krzesłami docisnąć do ściany i ma się więcej miejsca , no i ze sprzątaniem w około stołu baz ławy nie ma problemu .
Obrazek poniżej z moimi poprawkami , ale zostawiłem jeszcze prostą ławę pod ścianą .
Dodałem jeszcze drugi obrazek z krzesłami zamiast ławy :) )))
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2017, 18:14:14 czas Polski wysłana przez MarekET »

Offline amciek

« Odpowiedź #20 dnia: 28 Września 2017, 12:09:38 czas Polski »
Zlewozmywak dałbym w kąt albo przesunął płytę żeby mieć jakiś wolny blat roboczy w sensownym kształcie. Dzięki temu masz też ładną produkcję taśmową lodówka -> zlew -> blat -> garnek
Niestety, przyłącza już poprowadzone, mąż by mnie uśmiercił, gdybym teraz zmieniła położenie tych elementów ;)
Użyj wieczorem swoich atrybutów kobiety i zasugeruj mu drobna zmianę. Sam wpadnie na to, że trzeba przesunąć te przyłącza.

Offline Asieq

« Odpowiedź #21 dnia: 03 Października 2017, 19:08:39 czas Polski »
jakoś nie widzi mi się wizualnie ta rogówka może ława pod ścianą ze schowkami w siedzisku ( rzecz gustu czy ława czy krzesła)
Mnie też już nie ;)

Faktycznie niby nie ma gdzie co powiesić ale jakby co to na obrazku pozwoliłem sobie powiesić jedną szafkę w kącie :) )))) 
Ano :) A tam już salon jest a ten kąt mam nieprzemyślany ;)

Wcześniej tez pisałem że nie jestem miłośnikiem ław szczególnie rogowych to poprawiłem też w okolicach stołu , ale wywaliłbym też i tę ławę w całości ale to tylko moje zdanie . Plus bez ławy byłby taki że kiedy stół nie jest potrzebny można go z krzesłami docisnąć do ściany i ma się więcej miejsca , no i ze sprzątaniem w około stołu baz ławy nie ma problemu .
Obrazek poniżej z moimi poprawkami , ale zostawiłem jeszcze prostą ławę pod ścianą .
Dodałem jeszcze drugi obrazek z krzesłami zamiast ławy :) )))
No i powiem Ci, że z krzesłami całość wygląda o niebo lepiej, niż z ławą. Więcej miejsca jakby :D Dzięki za ten obrazek!  :-* Ławy nie będzie.

Użyj wieczorem swoich atrybutów kobiety i zasugeruj mu drobna zmianę. Sam wpadnie na to, że trzeba przesunąć te przyłącza.
Nie jestem przekonana, czy chcę przesuwać przyłącza. Powierzchni roboczej blatów będzie wystarczająco, jakbyś zobaczył, czym teraz dysponuję... masakra ;)
Część nablatową między płytą a zlewem chcę zagospodarować na ekspres o kawy/czajnik/robot kuchenny, miałoby to być zamknięte i otwierane na czas używania sprzętu. Widziałam takie sprytne zawiasy na amerykanckich filmach. O tego typu:

Pozwalają na otwarcie drzwi i schowanie ich w szafce.

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Października 2017, 19:27:37 czas Polski »
zależy mi na drewnianych meblach.  Blat będzie laminat, tak jak pisałam wcześniej, budżet mnie ogranicza a drewnianego blatu nie chcę.
Wybrałam Dąb Lancelot z Pfleiderera
to chyba najlepsze z tego watku ;D

nie chcesz blatow drewnianych bo drogie czy ze z drewna? bo chyba nie wytrzymaloscia sie kierujesz ;D

Offline L4

« Odpowiedź #23 dnia: 04 Października 2017, 04:07:55 czas Polski »
Powierzchni roboczej blatów będzie wystarczająco, jakbyś zobaczył, czym teraz dysponuję... masakra

Kilka półmetrowych kawałków to nie to samo co jeden długi...

Offline Asieq

« Odpowiedź #24 dnia: 05 Października 2017, 08:36:07 czas Polski »
zależy mi na drewnianych meblach.  Blat będzie laminat, tak jak pisałam wcześniej, budżet mnie ogranicza a drewnianego blatu nie chcę.
Wybrałam Dąb Lancelot z Pfleiderera
to chyba najlepsze z tego watku ;D

nie chcesz blatow drewnianych bo drogie czy ze z drewna? bo chyba nie wytrzymaloscia sie kierujesz ;D
Nie chcę drewna na blat, po prostu. Wolałabym konglomerat i pewnie kiedyś takie będzie. Na razie nie.

Powierzchni roboczej blatów będzie wystarczająco, jakbyś zobaczył, czym teraz dysponuję... masakra

Kilka półmetrowych kawałków to nie to samo co jeden długi...
Niby tak, ale moja rodzina to 2 osoby łącznie ze mną. Nie będzie produkcji taśmowej ;)

mily68

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 05 Października 2017, 14:00:44 czas Polski »
Nie będzie produkcji taśmowej ;)
Nigdy nie wiadomo... ;)

Offline L4

« Odpowiedź #26 dnia: 05 Października 2017, 14:22:56 czas Polski »
Niby tak, ale moja rodzina to 2 osoby łącznie ze mną. Nie będzie produkcji taśmowej

Spoko, zawsze najlepiej na swoich błędach się uczyć :-).

Offline Asieq

« Odpowiedź #27 dnia: 05 Października 2017, 17:04:59 czas Polski »
Jakie szuflady systemowe/prowadnice polecacie do kuchni?
Dobrze, żeby cicho się zamykały, bo czasem robię to odwłokiem  ;) Nie muszą zamykać się samodzielnie.
Tylko Tandemboxy, czy warto rozważyć coś tańszego?

Offline Wojtek Ś

« Odpowiedź #28 dnia: 05 Października 2017, 17:51:06 czas Polski »
Asieq ja w swojej kuchni zamontowałem GTV modernbox i jestem zadowolony. Podróba blum ale działa i ma się dobrze już od ponad roku, nie wiem jak będzie w dłuższym użytkowaniu. Obecnie dwie szuflady głębokie są dość solidnie obciążone bo siedzą w nich produkty takie jak mąka i cukier i wszystko działa jak należy. Zrezygnowałem z bluma tylko i dlatego że szukałem oszczędności a czytając opinie widziałem że nie są jakieś takie tylko na trzy otwarcia i zamknięcia :)
Nieważne na jakim sprzęcie pracujesz ważne jak to robisz :)

Offline MarekET

« Odpowiedź #29 dnia: 05 Października 2017, 20:39:11 czas Polski »
No i powiem Ci, że z krzesłami całość wygląda o niebo lepiej, niż z ławą. Więcej miejsca jakby  Dzięki za ten obrazek!   Ławy nie będzie.

Jako zatwardziały antyławowiec kuchenny cieszy mnie fakt że moje uwagi się przydały :) )))))

Marek .