20 Maja 2026, 15:53:00 czas Polski

Autor Wątek: Cennik usług i produktów stolarskich  (Przeczytany 15528 razy)

Offline marcin6391

Odp: Cennik usług i produktów stolarskich
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Października 2017, 10:13:30 czas Polski »
Ja tak czasem robię, jak się chcę klienta pozbyć  8)

Offline mir

« Odpowiedź #16 dnia: 01 Października 2017, 10:54:57 czas Polski »
Z ekonomią na ty (skrócona) :)
Zysk to różnica między przychodem a kosztami.
Kosztem jest wszystko to na co wydałeś pieniądze prowadząc działalność.
Wszystko czyli wkręty, kołki, papier z rolki do wycierania rąk a także koszty poza konkretnym zleceniem: wynajem, zakup, amortyzacja, wywózka śmieci, zobowiązania.. itd.
Koszt będzie mniejszy jeśli w miejsce papieru użyjesz spodni a śmieci podrzucisz sąsiadowi.
Najczęstszym błędem jest szacowanie kosztów wyłącznie w zakresie zlecenia i pomijanie drobiazgów, które w dłuższym okresie czasu zaskakują wielkością wydatków.
Ustaliłeś koszty zatem teraz czas na zysk.
Ustalasz pożądany zysk np.: 1700 zł na miesiąc.
Powinny w nim się znaleźć: satysfakcja Twoje i ew. żony i przewidywane zakupy w planowanym czasie.
Dodajesz do kosztów stałych. Dzielisz przez ilość prognozowanych zleceń i dodajesz do kosztów materiałowych zleceń.
Masz cennik.

Twój będzie różnił się od innych różnymi kosztami, pożądanym zyskiem oraz elementami subiektywnymi czyli oceną własnych umiejętności, bezczelnością, stanami lękowymi itd
Mój cennik jest tak dobry (dla mnie), że niekiedy brakuje mi zleceń :)
Ujmując w taki sposób zrozumiesz także dlaczego "starzy wyjadacze" uważają dotacje, niższy zus za pozorowany rozwój aktywizacji zawodowej i rozpiepszanie rynku.

Sumując.
Nikt nie ustali za Ciebie co masz i czego chcesz.
Zacznij liczyć i korygować wyliczenia co jakiś czas.
Nie kieruj się cenami stosowanymi przez innych bo zapewniam, że spora część nie wie co robi.
Inaczej nie byłoby porzucanych zleceń, nieodebranych materiałów z hurtowni.
Zdarzyło mi się zobaczyć fakturę za zlecenie, której koszty przenosiły wartość.
Oni odchodzą ale niestety pojawiają się inni.
Zatem nie uda się metoda w której ustalisz średnią cen, odejmiesz 10% i przejmiesz rynek :)

Offline na_forum

« Odpowiedź #17 dnia: 01 Października 2017, 11:33:33 czas Polski »
Z ekonomią na ty (skrócona) :)
Zysk to różnica między przychodem a kosztami.
Kosztem jest wszystko to na co wydałeś pieniądze prowadząc działalność.
Wszystko czyli wkręty, kołki, papier z rolki do wycierania rąk a także koszty poza konkretnym zleceniem: wynajem, zakup, amortyzacja, wywózka śmieci, zobowiązania.. itd.
Koszt będzie mniejszy jeśli w miejsce papieru użyjesz spodni a śmieci podrzucisz sąsiadowi.
Najczęstszym błędem jest szacowanie kosztów wyłącznie w zakresie zlecenia i pomijanie drobiazgów, które w dłuższym okresie czasu zaskakują wielkością wydatków.
Ustaliłeś koszty zatem teraz czas na zysk.
Ustalasz pożądany zysk np.: 1700 zł na miesiąc.
Powinny w nim się znaleźć: satysfakcja Twoje i ew. żony i przewidywane zakupy w planowanym czasie.
Dodajesz do kosztów stałych. Dzielisz przez ilość prognozowanych zleceń i dodajesz do kosztów materiałowych zleceń.
.....

Powyższe to dla mnie nic nowego. Każde zlecenie wyceniam z arkuszem kalkulacyjnym. Nic na oko.
Ale:
1. nie każdy specjalizuje się we wszystkim. Dlatego ten co robi meble jak mu się trafi fajne zlecenie na nap: schody to może taki cennik by mu pomógł. Nie wspomnę o sesjach wyjazdowych do okolic mniej lub bardziej zamożnych gdzie ceny na to samo wyglądają zupełnie inaczej.
2. Rynku nie przejmę, bo "mały pikuś" jestem :) A przebicie cenowe potrafią zrobić fuszer-owcy pracujący np: na nie swoich materiałach.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #18 dnia: 01 Października 2017, 11:59:58 czas Polski »

1. nie każdy specjalizuje się we wszystkim. Dlatego ten co robi meble jak mu się trafi fajne zlecenie na nap: schody to może taki cennik by mu pomógł.

I dlatego:
1 Proszę kolegów po fachu o koleżeńską pomc w wycenie licząc, że rzetelnie pomogą.
2 wysyłam incognito zapytanie ofertowe do firm specjalizujących się w tym, licząc, że nie popłyne na zleceniu (tu przyda się trochę zdrowego rozsądku).

I niech pierwszy rzuci kamieniem kto w sytuacji kryzysowej nie zrobił jak w punkcie 2 :P
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #19 dnia: 01 Października 2017, 12:30:58 czas Polski »
Piotrze, to się nazywa przetarg producencki ... :P

kwita

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 01 Października 2017, 14:45:01 czas Polski »
Następnym razem wycenisz coś na jakąś kwotę i okaże się że klient będzie zadowolony i dałby nawet więcej... Nie raz miałem już, że było za drogo i ktoś inny robił lub zaczął. I albo zrobił i psuje się lub wziął zaliczkę i zaginął. Później taki klient dzwoni i chce aby poprawić lub zrobić. Mam zasadę, że staram się nie kończyć czegoś co ktoś zaczął a wcześniej byłem za drogi

Nożyk

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 01 Października 2017, 16:01:10 czas Polski »

...Mam zasadę, że staram się nie kończyć czegoś co ktoś zaczął a wcześniej byłem za drogi
A ja wręcz przeciwnie, uwielbiam, z tym że w drugim podejściu nie jestem już drogi tylko bardzo drogi.

Wysłane z korniszona

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 01 Października 2017, 16:11:31 czas Polski »
Nozyk to Ty zyjesz??? ;D Przeciez miales katar ;D

Ale co prawda to prawda, najlepiej sie zarabia na poprawkach po innych - wtedy nie ma takich pieniedzy ktorych klienci nie moga oddac ;D

Offline mir

« Odpowiedź #23 dnia: 01 Października 2017, 16:26:23 czas Polski »
Wysyłałem zapytania do konkurencji, dawno tego nie robiłem ale zamierzam powtórzyć.
Jest ważne by znać sytuację na rynku.
Po którymś takim zabiegu stwierdziłem, że albo rzucam branżę albo zrobię coś pod prąd.
Podniosłem ceny i to znacznie.
Klarować zaczęło się po pewnym czasie.
Żal było umykających zleceń ale do czasu.
Dzisiaj problemem dla mnie nie jest oferia czy ikea.
Są nimi stolarze robiący naprawdę dobrą robotę za psie pieniądze.
Różnice niekiedy tak duże, że mógłbym Jemu zaoferować więcej za podwykonawstwo niż sam bierze.
Wiem, że na forum są rzecznicy tzw "sprawiedliwej" ceny ale mogę zapewnić, że są klienci dla których niska cena jest dyskwalifikującą.
Zdarzyło się nie podpisać umowy na meble kuchenne za 80k bo "za te pieniądze nie da się zrobić nic porządnego"

Sorki za rozpisywanie się ale forum traktuję terapeutycznie :)

Qiub

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 01 Października 2017, 17:39:46 czas Polski »
raz pisalem ze wchodzac w stolarke i ciesielke nalezy wybrac sobie segment klientow.

jeden  bedzie robil po piniadzach dla rodziny i znajomych
drugi bedzie robil dla klasy sredniej
trzeci dla wybranych
a inny bedzie ostrzyl tyki do grochu ;D

mir dobrze napisal ze i czasem 80k to tanizna jest i gowno ;D
Znam goscia do robi drzwi z litego drewna, ceny rozpoczynaja sie od 5 kola za takie co ja w lepszej technologi jestem w stanie zrobic za pol tego...
jednak on robi dla klientow wybranych ktorzy juz go polecaja jeden drugiemu, ceny zaczynaja sie ... no gosc zyje naprawde dobrze i bez pospiechu... cieszy sie zyciem ;D

a z tania robota to zawsze tak jest ze predzej czy pozniej konkurencja sie konczy. nie maja albo na sprzet albo na zycie bo gowniane stawki biora.

orkan

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Października 2017, 07:19:19 czas Polski »
cumbajszpil
"Mam zasadę, że staram się nie kończyć czegoś co ktoś zaczął a wcześniej byłem za drogi"
To żle, bo ja wtedy biorę cenę X3.

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Października 2017, 08:01:26 czas Polski »
Nie naduźywać mnie proszę. A jak jyż to po polsku bo metlik się robi. 8)

Offline tomekz

• Moderator
  • Hero Member
  • Ocena +64/-7
  • View Gallery
« Odpowiedź #27 dnia: 02 Października 2017, 09:20:32 czas Polski »
Na forum są profesjonaliści, amatorzy i ludzie "pomiędzy". Każdej z tych grup przydałaby się wiedza na temat wyceniania swoich (lub cudzych) umiejętności i produktów.

To co , chcesz klientom podać ceny  na  tacy ( myślisz  ,że  nie  czytają ?) ?

Takich  rzeczy na portalu branżowym się  nie  robi . Wprowadza to niepotrzebny zamęt i pretensje zleceniodawców . Samemu z biegiem doświadczenia dojdziesz do TWOICH cen. Ułatwi Ci to ,że będziesz notował sobie czasy wykonania pewnych operacji podczas wykonywania zlecenia , jak i czas ogólny  zlecenia . Dostaniesz podobną pracę później , to już ułatwi Ci obliczenie kwoty , bo tylko doliczysz  np. za  inny materiał.

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #28 dnia: 02 Października 2017, 09:47:45 czas Polski »

To żle, bo ja wtedy biorę cenę X3.

A której wersji ??

Sorki ale nie wytrzymałem ;D
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

krzysiek

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 02 Października 2017, 13:05:37 czas Polski »
Specu z d...py strony mi się podoba.
A tak wracając do wątku , to choć mogę być chyba jedynie Zleceniodawcą to bardziej odpowiada mi stanowisko Tomka.