24 Kwietnia 2026, 22:37:25 czas Polski

Autor Wątek: Warsztat by Rafi  (Przeczytany 13031 razy)

sgt_raffie

• Gość
Warsztat by Rafi
« dnia: 01 Października 2017, 21:27:27 czas Polski »
Hej wszystkim..
Ponieważ prace betoniarskie zostały zakończone (jak dobrze, że ten weekend był ładny), rozpoczynam swój warsztatowy wątek. Najpierw będziemy warsztat budować a potem z niego korzystać ;)...

Na początek założenia wstępne.
Budynek gospodarczy więc max około 35m2 powierzchni zabudowy ;).
Technologia w 100% szkieletowa i w jak najbliższy sposób kopiująca rozwiązania z USA stosowane przy budowach domów szkieletowych. Ten projekt to dla mnie nie tylko stworzenie samego miejsca do pracy z drewnem ale też pewnego rodzaju "poligon doświadczalny" dla technologii szkieletowej. Szczegóły technologiczne będę opisywał przy kolejnych etapach realizacji. Co do wizualizacji projektu coś tam będzie ale nie za dużo. Za krótki jestem w Sketchupie a najlepsze narzędzie do projektowania 3D mam w głowie ;).

Na początek trzeba było wykombinować fundament. Decyzja była między płytą monolityczną a fundamentem na słupach. Wygrały słupy.
Powodów kilka:
-mniej betonu (jakiś mam ostatnio wstręt do betonu)
-odizolowanie podłogi warsztatu od ziemi
-możliwość puszczenia sporej cześci instalacji w podłodze
-zdecydowanie łatwiejszy fundament do zrobienia samemu (nie ma potrzeby równania terenu i łatwiej kręcic beton w małych ilościach)

Wadą podstawową jest oczywiście wytrzymałość takiej podłogi. Biorąc pod uwagę masę maszyn i innego wyposażenia trzeba było wymyślić to dosyć solidnie. Fundament/podłoga zostały policzone w jakimś sprytnym programie i ponoć mają wytrzymać. Cóż, zobaczymy..

Wstępny projekt fundamentu wyglądał tak:
[smg id=2891]
Wymiary oczywiście się zmieniły, tak samo jak sposób wykoniania. Początkowo zakładełem użycie tzw. kształtek filarowych, ich zazbrojenie i zalenie betonem. Na to miały iść kotwy H. Logistyka kopania pod kształtki była na tyle skomplikowana, że zmieniłem je na szalunki tracone kartonowe, fi 300. Dołki wywiercone na głębokość 1m, do tego szalunek, zbrojenie i zalewanie. Jako kotwy zastosowałem w końcu pręt gwintowany galwanizowany fi 16 z dospawanymi wąsami i podkładką. W najniższym punkcie terenu słupek wystaje 40 cm. Pozostałe to jak wyszło z poziomicy.

Szalunki wsadzone i unieruchomione (część słupków zrobiona wcześniej)
[smg id=2893]

Zbrojenie słupków. Polecam gotowe strzemiona w formie wielkiej "sprężyny". Mocno ułatwiają pracę.
[smg id=2894]

Co do betonu to już każdy ma swój przepis. Ja, z racji posiadania niewielkiej betoniarki, trzymałem się wersji "na łopaty". 3 łopaty kruszywa na 1 łopatę cementu. Najpierw robię zaczyn czyli do gruchy wlewam trochę wody i wsypuje cement. Po wymieszaniu idzie już kruszywo a potem, jak trzeba, jeszcze trochę wody. Konsystencję robię "na oko" ale im beton suchszy tym będzie mocniejszy (pod warunkiem, że będziemy go podlewać w trakcie wiązania).

Zdjęcie z balkonu po zakończeniu prac.
[smg id=2892]

Teraz czekam aż tartak łaskawie przywiezie drewno (mają już opóźnienie). Trzeba będzie osadzić i wypoziomować belki na słupach. O tym w następnym odcinku ;).

Oczywiście spostrzeżenia, uwagi, pytania mile widziane ;).
« Ostatnia zmiana: 01 Października 2017, 21:32:23 czas Polski wysłana przez sgt_raffie »

Offline cumbajszpil

• Sr. Member
  • Ocena +0/-0
  • Volenti non fit iniuria
  • View Gallery
Odp: Warsztat by Rafi
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Października 2017, 21:44:00 czas Polski »
Teren opadajacy. Czy Grunt w Najniźszym naroźniku bedzie mial kontakt z podwaliną?

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Października 2017, 21:47:50 czas Polski »
Nie. Grunt nigdzie nie będzie miał kontaktu z elementami drewnianymi. Tam jest dosyć wysoka trawa na razie. Docelowo grunt pod budynkiem będzie przykryty geowłókniną.

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Października 2017, 22:13:12 czas Polski »
Powodzenia, zamierzam podpatrzeć twoją konstrukcję bo na wiosnę sam będę szykował podobny garaż .

Widzę że mały fetysz betonowych słupków się robi  ;)

Offline SpecPiotr

« Odpowiedź #4 dnia: 01 Października 2017, 23:12:23 czas Polski »
Nie widzę zdjęć. I nie jest to typowa przypadłość tapatalka :(
Samo sie nie zrobi ale mogłoby sie samo wnosić.

Offline Lirorobert

• Administrator
  • Hero Member
  • Ocena +9/-0
  • View Gallery
    • Lirorobert
« Odpowiedź #5 dnia: 02 Października 2017, 00:51:30 czas Polski »
Nie ma tego kłopotu jeśli zdjęcia są bezpośrednio ładowane na serwera DiD jako JPG.
Tu prawdopodobnie zdjęcie jest linkowane z innym serwerem, gdzie jest umieszczone.

Rafale.
Fajny projekt i fajnie położona kostka.
Jak ciężki sprzęt będzie postawiony na tej podłodze?

kozio

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 02 Października 2017, 07:38:27 czas Polski »
Kawał orzecha. Czymprndzy to przetrzyj.
Trzymam kciuki. 👊

Offline mk_kosa

« Odpowiedź #7 dnia: 02 Października 2017, 08:33:49 czas Polski »
(...) im beton suchszy tym będzie mocniejszy (...)

też, ale równie ważniejsze jest jego wolne i równomierne wysychanie... dlatego czasami ściany fundamentów kopanych w ziemi wykłada się np. folią by uniemożliwić odprowadzanie wilgoci z betonu do ziemi
a brzozę to bym co najmniej okorował i przełożył na legary (jak mają tam leżeć do przyszłego roku)

szykuje się kawał solidnego warsztatu, trzymam kciuki... czy będziesz miał, np. wzorem Jarka, szersze drzwi umożliwiające wjazd sztaplarką, paleciakiem?

Offline RobRob

« Odpowiedź #8 dnia: 02 Października 2017, 08:35:52 czas Polski »
trzymam kciuki
ale na tej podłodze to cięzkiego sprzętu raczej nie postawisz

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Października 2017, 09:19:58 czas Polski »
Zastanawia mnie właśnie w przypadku takich fundamentów kwestia używania ciężkich maszyn. Jarek O. też ma chyba taki fundament, a maszyny wcale lekkie nie stoją.

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Października 2017, 09:27:21 czas Polski »
Mefjuu - Jarek ma legary na kostce z tego co wiem.

RobRob - skad taki wniosek jesli jeszcze nie przedstawilem projektu podlogi? Belki na slupkach beda wspierac konstrukcje podlogi wlasciwej. Podloga wlasciwa z kantowki 45x245 co 40 cm od osi.

Marek - absolutnie sie zgadzam ale w technologie betonu sie nie zaglebialem na tym forum. Z uwagi na grunt folii nie stosowalem bo glina wlasnie doskonale oddaje wilgoc do betonu. Drewno do przetarcia - tak, trzeba okorowac ale nie mam kiedy. Calosc lezy na paletach. Drzwi beda na okolo 150 cm.

Kozio - to akurat dab jest. Dzieki.

Robert - Dzieki za opinie o kostce, tez jestem zadowolony z wykonania. Najciezsza bedzie REMA DMMA35. Reszta to wyrowniarko-grubosciowka, tasmowa itd. Tak jak pisalem, czlowiek z pracy policzyl i wrzucil podloge do jakiegos prohramu to symulowania naprezen itd. A potem zostala jeszcze wzmocniona konstrukcyjnie. Na razie sie nie martwie.

Zdjecia - zdjecia wisza w galerii DiD na serwerze DiD. Nie wiem dlaczego sie wam nie pokazuja.

Fulicarius

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Października 2017, 09:40:51 czas Polski »
Wszystko widać!
Specu ma widać problemy z nowoczesnymi technologiami ;D

Dawaj Rafi dawaj!

MChObi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Października 2017, 09:54:53 czas Polski »
Jeśli tylko to nie będzie problemem prosiłbym o podanie ( już po wykonaniu warsztatu ? warsztata ? ;D ) jakiegoś zbliżonego kosztorysu typu
-podłoga + fundamenty 4 tyś
-ściany 3 tyś
-ocieplenie 2 tyś
-etc

Przyda się do porównywania z innymi technologiami budowy .

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Października 2017, 10:40:02 czas Polski »
Kosztorys bedzie..
Dzwonili z tartaku, ma byc w przyszlym tygodniu...czyli 2 tygodnie obsuwy..ehh

mefjuu

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 16 Października 2017, 23:57:33 czas Polski »
Pogoda taka, że chyba ostro jedziesz z tematem?