29 Kwietnia 2026, 01:13:35 czas Polski

Autor Wątek: Cztery kąty i statek piąty.  (Przeczytany 15564 razy)

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
Cztery kąty i statek piąty.
« dnia: 20 Października 2017, 02:00:07 czas Polski »
Witam,
już od jakiegoś czasu nosiłem się z zamiarem założenia swojego wątku o warsztacie, ale ciągle odkładałem ten moment. Dzisiaj postanowiłem zacząć pisać moją historię ;)

Na początek chciałbym wyjaśnić dlaczego taki tytuł?! Otóż, "cztery kąty" (w sumie powinno być osiem, ponieważ mam dwa pomieszczenia, które razem mają ~75 metrów kwadratowych) to oczywiście moja stolarnia, a "statek piąty", to moje miejsce gdzie pracuję zawodowo.

Jeżeli chodzi o stolarstwo, to jest to dla mnie hobby, którym zaraziłem się w szkole średniej (mimo, że szkoła nie miała nic wspólnego ze stolarstwem, to miała dużą stolarnię w pełni wyposażoną i jako uczeń miałem tam praktyki).

Postaram się zarówno pisać co się dzieje w moich "czterech kątach", jak również wstawiać zdjęcia z efektami pracy (wstawię też kilka zdjęć samego warsztatu).

Poniższe zdjęcie niech będzie "Kamieniem węgielnym" tego wątku.
Pozdrawiam,
Marek

Offline stachmiesz

• Hero Member
  • Ocena +0/-0
  • Lajf is brutal end ful of zasadzkas
  • View Gallery
Odp: Cztery kąty i statek piąty.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Października 2017, 06:39:53 czas Polski »
No to obserwujemy :)

Offline krzyś48

« Odpowiedź #2 dnia: 20 Października 2017, 10:06:54 czas Polski »
Poniższe zdjęcie niech będzie "Kamieniem węgielnym" tego wątku.
Praca (wykonanie napisu) czy znaczenie(tłumaczenie)co jest napisane ???
Ale jakby co...to...
„Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie…”
 ;D ;)
https://pl.wikipedia.org/wiki/Carpe_diem

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Października 2017, 23:59:54 czas Polski »
Witam,
=>krzyś48
chodzi o znaczenie, staram się żyć "tu i teraz, nie przeżywać tego co było i nie martwić się tym co dopiero ma nadejść...

Ostatnio prosiłem kolegów o podzielenie się przepisem na wino, no i coś tam zrobiłem. Niestety, ze względu, że w środę wyjeżdżałem do pracy, to wybrałem najprostszy sposób na zrobienie tego wina. Premier Grand Cru ani Grand Cru to nie będzie, ale na grzańca powinno być dobre ;)
Pozdrawiam,
Marek

Offline wertus23

« Odpowiedź #4 dnia: 21 Października 2017, 01:16:22 czas Polski »
To coś białe (na butli) jest nie za bardzo, może na początek fermentacji wystarczy ale dalej nie zapewni odpowiedniej szczelności... Kup silikonowy biały korek odpowiedniej średnicy.

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Października 2017, 08:12:49 czas Polski »
Witam,
=>wertus23
winko robiłem w niedzielę i nie miałem korka, ale od poniedziałku jest już gumowy, szczelny korek.
Pozdrawiam,
Marek

Offline wertus23

« Odpowiedź #6 dnia: 21 Października 2017, 09:57:24 czas Polski »
No to spoko ;)

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Października 2017, 16:03:13 czas Polski »
Witam,
poniżej kilka zdjęć z mojego warsztatu.

Na jednym jest wiertarka stołowa MacAllister 700W, kupiłem ją ostatnio i nawet nie miałem czasu użyć. Jak wrócę w połowie listopada, to będę testował ;)

W przyszłym roku kupuję nową strugarkę, wyrówniarko-grubościówkę Hammer A3 41, a więc ta ze zdjęć jest na sprzedaż ;)
Pozdrawiam,
Marek

Dentarg

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Października 2017, 16:12:51 czas Polski »
75m2 i jaka szeroka wyrowniarka ... zazdroszcze podwojnie

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Października 2017, 16:23:20 czas Polski »
Szerokość to 610mm.

meridox

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Października 2017, 17:20:42 czas Polski »
duże pomieszczenie bardzo fajne :) trochę smutne ściany (pustaki) ale pewnie wiecznie takie nie będą :) i widzę porządne maszyny , teraz wiem kto będzie mi deski strugał :P

a co do wiertarki jak możliwość to ją oddaj , mam taką samą i nie mam dobrego slowa o niej :( ma luzy i jest słaba , ręczną mam 500W i lepiej wierci niż ta bez względu na przełożenia paska

kozio

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Października 2017, 19:09:56 czas Polski »
Zazdraszczam strugarki...
Nie jestem natomiast zwolennikiem wieszania wszystkiego na ścianie. Takie rzeczy jak wiertła i inne tego typu rzeczy leżą w szufladzie a na ścianę tylko najpotrzebniejsze i najczęściej używane rzeczy.
Tak czy siak swoje to swoje!
Pozdrawiam

sgt_raffie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Października 2017, 19:18:04 czas Polski »
łoo..ale lotniskowce..zazdraszczam.
Piekne maszyny

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Października 2017, 22:30:08 czas Polski »
Witam,
=>meridox
pustaki rzeczywiście "smutne", ale jak zerwę podłogę w salonie i kuchni, to wtedy te deski dam na ściany i będzie "miło" ;)
Postrugać nie ma problemu, przyjeżdżasz i strugamy.

=>kozio
Przemku jak kto woli, ja mam część na ścianie i dość dużo jeszcze pochowanych po szufladach, szafkach w tym pomieszczeniu i pomieszczeniu obok.

Maszyny rzeczywiście porządne, strugarka jest ciężka (odlew żeliwny), waży z 800kg i jak na swój wiek, to śmiga i jest dość dokładna i wiórki lecą, że hej.
Pozdrawiam,
Marek
PS. Jak wstawiać zdjęcia,żeby był opis, później do niego zdjęcie i znowu opis i pod nim kolejne zdjęcie itd.?

Offline MarekS.

• Full Member
  • Ocena +0/-0
  • Carpe diem
  • View Gallery
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Października 2017, 22:34:20 czas Polski »
Witam,
napisałem do kolegi MChObi odnośnie wstawiania tych zdjęć z opisami (dzisiaj dodawał zdjęcia w interesujący mnie sposób, dlatego skierowałem moje kroki do niego), odpowiedź z instrukcją otrzymałem i jeżeli wszystko będzie się wyświetlało oki, to jest to jego zasługa i w tym miejscu składam podziękowania. Jeżeli coś jednak pójdzie nie tak, to jest to tylko moja wina ;)

Czas powoli coś wrzucić z moich prac (trochę ich wcześniej zrobiłem, ale zdjęcia są "wszędzie" dlatego w miarę odszukiwania będę dodawał. Jedynie dwa ostatnie projekty mam na bieżąco).

Na początek moi mali pomocnicy. Cieszy mnie to, że sami przychodzą i mówią - tata daj coś pociąć, powiercić, podłutować itp. Najważniejsze, to pozwalać dzieciom na kreatywność, jeżeli chcą coś robić, to pozwalam im na to, no i oczywiście chwalić, chwalić i jeszcze raz chwalić...

Ostatni praca (jeszcze w całości nie skończona) związana jest z "małżeństwem" jesionu z padouk.

Tutaj sobie leżą i czekają na obróbkę

No i się doczekali

Nie nie, to nie jest to o czym pomyśleliście - nikomu nic się nie stało ;), to właśnie trocinki z padouk. Piękne drewno o pięknym czerwonym kolorze i waniliowym zapachu (zdjęcia będą dalej).

Na koniec, co z tego mi wyszło (później wstawię całą realizację od początku, a tutaj tylko produkt finalny).

« Ostatnia zmiana: 22 Października 2017, 22:38:30 czas Polski wysłana przez MarekS. »